Beukenhaag snoeien

Eén van de meest populaire hagen in Nederland is de beukenhaag. Voor deze haag geldt: snoeien doet bloeien. De beukenhaag moet minstens één keer per jaar gesnoeid worden. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt en wanneer je dit het beste kunt doen.


   In dit artikel: 

Beukenhaag of haagbeuk

Hoewel de namen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn de beukenhaag en de haagbeuk twee verschillende soorten planten.

De beukenhaag (Fagus) heeft een gladde, lichtgrijze schors. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een glanzend donkergroene of donkerrode kleur. In de herfst verdrogen de bladeren en worden bruin. Nieuwe knoppen groeien in het voorjaar, ongeveer eind april, en duwen de oude bladeren van de haag af.De haagbeuk (Carpinus) heeft een grijsbruine schors die ruw aanvoelt. De bladeren zijn gekarteld en hebben een groene kleur die in de herfst geel verkleurt. In tegenstelling tot de Fagus verliest de haagbeuk zijn bladeren in de herfst en is kaal in de winter.


Qua snoei zijn er weinig verschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk. Beide hagen kunnen op dezelfde manier gesnoeid worden.


Waarom beukenhaag snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je beukenhaag regelmatig te snoeien:

Vorm: Door te snoeien kun je de gewenste vorm en hoogte behouden. Je voorkomt zo dat je haag te groot en breed wordt voor je tuin.

Volheid: Hoe vaker je snoeit, hoe voller en dichter je haag wordt.

Gezondheid: Eventuele ziektes of plagen merk je sneller op. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen.

Groei: Snoeien stimuleert de groei. Op elk punt waar je snoeit komen nieuwe vertakkingen. Hierdoor wordt je haag gezonder en steviger. 

Samenvattend: Door je beukenhaag regelmatig te snoeien blijft hij gezond en mooi, en groeit hij op de juiste manier.


Wanneer beukenhaag snoeien?

Snoei je beukenhaag minimaal twee keer per jaar. Zo houd je ‘m mooi vol en gezond. 

Het beste moment voor de eerste snoeibeurt is eind mei of juni. Snoei in ieder geval vóór 21 juni, en nadat de laatste vogeltjes zijn uitgevlogen. Je haag maakt hierna nieuwe scheuten en zal snel weer dichtgroeien.

In september kan je de haag dan voor de tweede keer snoeien. Groeit je haag erg snel? Dan kan het nodig zijn om ‘m nog een derde keer te snoeien om de gewenste vorm te behouden. Snoei na september niet meer. Je haag heeft dan te weinig tijd om zich te herstellen voordat de winter ingaat.

Snoei op een bewolkte dag. Het liefst werk je in de tuin als het zonnetje lekker schijnt. Maar voor je beukenhaag is het beter om te snoeien op een bewolkte dag. Anders verbranden de pas gesnoeide takken en dat zie je meteen terug.

Snoei je beukenhaag nooit in de winter. De haag is dan in rust. Je beschadigt de haag dan alleen maar. Je loopt hiermee het risico dat de haag pas laat in het voorjaar gaat bloeien.Welk snoeigereedschap gebruik je voor de beukenhaag?

Met het juiste gereedschap heb je jouw haag er snel weer keurig geknipt bij staan. Welk gereedschap kun je het beste gebruiken?

Een elektrische of gewone heggenschaar is het meest geschikt voor het snoeien van een beukenhaag. Een snoeischaar is handig voor het knippen van kleinere takken en scheuten die te dik zijn voor de heggenschaar.

Zitten er veel dikke takken in de haag? Gebruik dan een takkenschaar om deze af te knippen. Gebruik deze alleen voor takken die te dik zijn voor de snoeischaar.

Als er echt dikke takken zijn, is een zaag het beste gereedschap. 

Snoeigereedschap voor de beukenhaag:
WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

30.95
WOLF-Garten RS 750 Comfort Plus - Aambeeld Takkenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RS 750 Comfort Plus - Aambeeld Takkenschaar - Rood

74.95
WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

24.50
WOLF-Garten HS-WP - Heggenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten HS-WP - Heggenschaar - Rood

46.25

Zorg ervoor dat de messen van je snoeigereedschap scherp zijn. Je snijdt dan gemakkelijk door de takken heen en maakt een schone snede. Zo voorkom je dat je de haag beschadigt met bot gereedschap. Maak direct na het snoeien je gereedschap scherp en schoon. Het ligt dan meteen weer klaar voor de volgende snoeibeurt. 

Met de hand of elektrisch?

Een beukenhaag kan zowel met de hand als elektrisch worden gesnoeid. Beide methoden hebben voor- en nadelen.

Met de hand snoeien is een goede optie als je een kleine haag hebt en niet wilt investeren in elektrisch gereedschap. Met de hand snoeien is handig als je de vorm van de haag preciezer wilt bepalen, omdat je meer controle hebt over het snoeien.


Als je een grote beukenhaag hebt, kan elektrisch snoeigereedschap een betere optie zijn. Met een elektrische heggenschaar kun je snel en efficiënt snoeien. Elektrisch snoeien is ook minder vermoeiend voor je handen en armen dan met de hand snoeien, vooral als je een lange haag hebt.

De keuze tussen handmatig of elektrisch snoeien hangt af van de grootte van je beukenhaag, je budget en je persoonlijke voorkeur. Het belangrijkste is dat je het juiste snoeigereedschap gebruikt dat scherp en schoon is. 


Hoe snoei je een beukenhaag?

Zo snoei je jouw beukenhaag:

  1. Begin met het nalopen van de haag. Knip daarna alle dode, beschadigde of zieke takken af tot waar ze samenkomen met een gezonde tak.

  2. Snoei de bovenkant van de haag tot de gewenste hoogte. Gebruik een touw of draad om een ​​rechte lijn te markeren, zodat je de haag gelijkmatig kunt snoeien.

  3. Snoei de zijkanten van de haag in een taps toelopende vorm, zodat de haag smaller wordt naar boven toe. Snoei de takken vanaf de bovenkant naar beneden om te voorkomen dat er gaten of kale plekken ontstaan.

    Hoe je dit precies doet is aan jou. Je kan bijvoorbeeld de bovenkant rond laten aflopen of juist toewerken naar een punt. Of ga je voor strak en vierkant? Hieronder vind je inspiratie voor verschillende vormen.  4. Gooi het snoeiafval weg of verwerk het tot compost. Lees hier hoe je dit doet.

Maak lange, soepele knipbewegingen om de haag netjes te snoeien. Vermijd het maken van korte, hakkende bewegingen, omdat dit lelijke sneden kan veroorzaken en de haag ongelijkmatig kan maken. Wees niet bang om te snoeien. De beukenhaag kan wel wat hebben en herstelt snel.

Check tijdens het snoeien regelmatig of je haag de gewenste vorm heeft. Werk langzaam en methodisch, zodat je niet te veel takken verwijdert en de haag te dun wordt.


Klaar met snoeien? Bemest je haag dan meteen. Zo geef je ‘m een goede start. Zeker na een snoeibeurt kan hij deze extra voedingsstoffen goed gebruiken.

Strooi de meststof gelijkmatig over de grond aan de voet van de haag. Gebruik de hoeveelheid zoals aangegeven op de verpakking. Geef tot slot wat water. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen goed doordringen in de grond en de wortels.

Meststoffen voor beukenhagen:


ECOstyle Hagen-AZ - Siertuinmeststof - 1,6 kg

ECOstyle

ECOstyle Hagen-AZ - Siertuinmeststof - 1,6 kg

9.95
Pokon Beuken & Hagen voeding - Siertuinmeststof - 2,5 kg

POKON

Pokon Beuken & Hagen voeding - Siertuinmeststof - 2,5 kg

14.95

Hulp nodig? Kom naar de winkel.

Je weet nu hoe en wanneer je jouw beukenhaag moet snoeien. Het belangrijkste is dat je jouw beukenhaag twee keer per jaar snoeit. Zo houdt hij de juiste grootte en vorm.

Kom je er niet helemaal uit? Kom dan gewoon even langs bij een winkel in de buurt. Onze tuinspecialist staat klaar om je te helpen met al je vragen over snoeien, en kan je advies geven over het juiste snoeigereedschap en tips om de klus te klaren.

Vind jouw winkel