Conifeer snoeien: wanneer en hoe?

Coniferen groeien gemiddeld 30 centimeter per jaar. Op een gegeven moment groeien ze te hoog of te breed, en dan is het tijd om te snoeien. In dit artikel lees je hoe je dit doet.


   In dit artikel: 

Waarom coniferen snoeien?

Er zijn verschillende redenen om een conifeer te snoeien: 

Vorm behouden. Door te snoeien blijft je conifeer strak en groeit de plant niet te ver de hoogte of de breedte in. 

Bruine bladeren voorkomen. Snoei je elk jaar? Dan krijgt de onderkant van je conifeer ook genoeg licht. Zo voorkom je bruine en afstervende blaadjes. 

Gezondheid. Eventuele ziektes of plagen merk je sneller op. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen.

Hoe vaak je een conifeer snoeit hangt af van hoe strak je de vorm van je haag wil hebben. Wil je alleen de groei indammen? Dan kom je met één keer per jaar goed vooruit. Houd je van een strakke haag, dan kan je twee keer per jaar snoeien.


Wanneer conifeer snoeien?

De beste periode om een conifeer te snoeien is eind mei of begin juni. Snoei in ieder geval vóór 21 juni en nadat de laatste vogeltjes zijn uitgevlogen. Je haag maakt hierna nieuwe scheuten aan en zal snel weer dichtgroeien. 

Wil je een strakke coniferenhaag? Dan kan je nogmaals in augustus of september snoeien. Snoei niet later dan september, anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. 

Houd verder rekening met het volgende: 

  • Snoei op een bewolkte dag. Het liefst werk je in de tuin als het zonnetje lekker schijnt. Maar voor je conifeer is het beter om te snoeien op een bewolkte dag. Anders verbranden de pas gesnoeide takken en dat zie je meteen terug.

Hoe snoei ik een conifeer?

Snoei niet meer dan 10 centimeter van de jonge scheuten. Dat noem je ook wel ‘scheren’. Je scheert met een heggenschaar langs de conifeer. Snoei je meer dan 10 centimeter? Dan beschadig je de plant. De conifeer groeit dan niet goed meer verder. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. 

Het kan zijn dat je jouw conifeer alleen in model hoeft te snoeien. Maar wordt je conifeer te hoog of te breed? Dan kan je ervoor kiezen om hem terug te snoeien. Hieronder leggen we uit hoe je dit aanpakt. Er bestaan verschillende soorten coniferen, maar dit stappenplan is op alle soorten van toepassing.


Controleer op vogels. Een groeiende haag is een populaire broedplek voor vogels. Controleer daarom eerst of er broedende vogels in jouw haag zitten.


Optie 1: In model snoeien 
  1. Knip eerst eventuele bruine takken weg met een snoeischaar
  2. Scheer de lange uitlopers terug met een heggenschaar zodat er een mooie strakke haag ontstaat. 
  3. Snoei in een puntvorm: breder van onderen dan van boven. Zo krijgt de plant overal zonlicht en groeit hij gelijkmatiger.
Optie 2: Terugsnoeien

Terugsnoeien vraagt veel van je conifeer. Daarom is het beter om niet alle kanten in één keer te snoeien. Begin bijvoorbeeld met snoeien in de breedte. En het jaar erop in de hoogte. Zo krijgt je conifeer genoeg tijd om van het snoeien te herstellen. 

  1. Snoei je haag iets verder terug dan je gewenste snoeilijn met een takkenschaar
  2. Snoei niet tot op het oude kale hout. Vanuit daar groeit je conifeer niet meer.
  3. Scheer de rest van je haag in model met een (elektrische) heggenschaar.

Het snoeien van je conifeer kan in verschillende vormen. Het is belangrijk dat je de onderkant breder houdt dan de bovenkant. Maar hoe je dat precies doet is aan jou. Je kan bijvoorbeeld de bovenkant rond laten aflopen of juist toewerken naar een punt. Of ga je voor strak en vierkant? Hieronder vind je inspiratie voor verschillende vormen.

Herstel na het snoeien 

Klaar met snoeien? Dan is het belangrijk om je conifeer te bemesten en vervolgens genoeg water te geven. Zo geef je jouw conifeer de kans om te herstellen en groeien. 

Meststoffen voor coniferen:
Pokon Conifeer & Taxus voeding - Siertuinmeststof -

POKON

Pokon Conifeer & Taxus voeding - Siertuinmeststof -

6.95
Pokon Conifeer & Taxusvoeding - Siertuinmeststof -

POKON

Pokon Conifeer & Taxusvoeding - Siertuinmeststof -

14.95

Met welk snoeigereedschap coniferen snoeien?

Snoei je een conifeer in model? Dan is een accu heggenschaar het handigst. Hiermee maak je eenvoudig een scherende beweging langs je conifeer zonder al te veel kracht te hoeven zetten. 

Wanneer je een conifeer rigoureus moet terugsnoeien is een takkenschaar handig. Hiermee is het eenvoudiger om dikkere takken af te knippen. Zorg wel dat je niet verder komt dan het oude kale hout. 

De juiste snoeischaar bestel je eenvoudig en snel in onze webshop. En mooi meegenomen: vanaf 40 euro bezorgen we gratis bij je thuis! Of kom langs in één van onze winkels. Onze tuinspecialisten staan voor je klaar om je te helpen met advies op maat. 

Snoeigereedschap voor coniferen:
STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

STIHL

STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

129.00 109.00
WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus - Takkenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus - Takkenschaar - Rood

89.95
Fiskars LX92  S - PowerGear X Takkenschaar - Geel

Fiskars

Fiskars LX92 S - PowerGear X Takkenschaar - Geel

55.95
Scherp en veillig

Zorg er in ieder geval voor dat je gebruikmaakt van scherp gereedschap. Knip je met een botte schaar? Dan krijgen de takken mogelijk snijwonden. Deze beschadigingen zorgen ervoor dat je conifeer minder goed kan groeien. Zorg er ook voor dat je veilig met je gereedschap overweg kan. Zo voorkom je ongelukken tijdens het snoeien.

Meer weten over de keuze voor geschikt snoeigereedschap?

Alles over snoeigereedschap kiezen


Aan de slag met snoeien!

Je weet nu hoe je een conifeer moet snoeien. Dat doe je door middel van een scherende beweging. Terugsnoeien? Ook dat is mogelijk, maar dan is het goed om voorzichtig te werk te gaan.

Kom je er niet helemaal uit? Kom dan langs bij een winkel bij jou in de buurt. Onze tuinspecialisten staan altijd voor je klaar met persoonlijke tips en advies. Zo zorgen we ervoor dat je conifeer er weer een tijdje tegenaan kan.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel