Kippenhok: het ideale onderkomen voor je kip

Kippenhokken vind je in allerlei soorten en maten. Belangrijk is dat het kippenhok voldoende ruimte biedt voor de kippen, dat er zitstokken aanwezig zijn en dat het goed schoon te houden is.

Een kippenhok bestaat uit een buitenren en een nachthok. Deze kun je zelf bouwen of kant-en-klaar kopen. 

Basisonderdelen kippenhok

 • Buitenren
  Een buitenren kan van boven open zijn, of juist bedekt met gaas. Het voordeel van een bedekte buitenren: er kunnen geen andere vogels bij de kippen komen en de kippen vliegen niet weg.
 • Nachthok
  Een nachthok moet volkomen tochtvrij zijn. Dit bereik je door kieren en naden dicht te maken met witkalk (het liefst zonder latex). Dit helpt ook gelijk tegen bloedluis. Daarnaast moet het hok goed afsluitbaar zijn, zodat je de kippen gemakkelijk kunt vangen en roofdieren geen kans krijgen om bij de kippen te komen. Denk hierbij ook aan een goede fundering. Je wilt namelijk niet dat er een roofdier een tunnel graaft om zo bij je kippen te komen. Op de bodem van het hok leg je een dikke laag strooisel van houtvezel of beukensnippers. Deze laag ververs je, afhankelijk van het aantal kippen, eens per 2 maanden.

Hoe groot moet een kippenhok zijn?

De grootte van het hok hangt af van het aantal kippen en het soort kippen dat je hebt. Wanneer je je aan de onderstaande afmetingen houdt, is de kans op vechtpartijen en verenpikken klein.

                           Gewicht                        Nachthok per kip        Uitloop/ren per kip 
Zware rassen   vanaf 3 kg  1 m² 1,5 m²
Midden rassen   2 tot 3 kg 0,85 m² 1,35 m²
Lichte rassen  1,5 tot 2 kg 0,70 m² 1,2 m²
Krielrassen  minder dan 1,5 kg  0,55 m² 1 m²

De plek

De plek van het kippenhok is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je kippen. Als hier geen rekening mee wordt gehouden kunnen je kippen zelfs ziek worden of geen eieren meer leggen. Let daarom goed op de volgende punten:

 • Een rustige plek met zon en schaduw
 • Niet te vochtig
 • Plaats de opening naar het zuidoosten
 • Beschutting bij warm en koud weer
 • Verwijder giftige planten zoals: aardappelloof, tomatenplant, vingerhoedskruid, ridderspoor, kerstster, taxus, buxus, hulst, gouden regen, rododendron en lelietjes-van-dalen
 • Niet te laag in verband met wateroverlast

Inrichting van je kippenhok

Iedere kip heeft een goede slaap- en broedplaats nodig. Let bij de inrichting van het kippenhok daarom goed op de volgende punten:

 • Zitstokken
  Bijna alle soorten kippen slapen zittend op een stok. Zitstokken mogen dus niet ontbreken in het kippenhok. Voor een gewone kip is de zitstok 6 centimeter breed, voor een krielkip is dit 3 centimeter. Zorg voor genoeg afstand en plaats de stokken op gelijke hoogte, dat geeft de kippen rust en voorkomt dat ze gaan vechten. Zorg ook voor minimaal 35 centimeter ruimte tussen de stokken en achterwand zodat de staartveren niet langs de wand schuren.
 • Legnesten
  Legnesten zijn een belangrijk onderdeel bij de huisvesting van je kippen. Per 3 hennen plaats je 1, met stro gevuld, legnest van 35 kubieke centimeter. Deze behandel je met witkalk en hang je ongeveer 30 centimeter boven de grond. Aan de voorkant plaats je een laag plankje van 10 centimeter, zodat de kip makkelijk in- en uit kan stappen en de eieren er niet uitrollen. ( Een legnest moet donker zijn en niet tochtig, dan zijn de omstandigheden voor de kip beter om eieren te gaan leggen)
 • Zandbad
  Je kip houdt de huid en veren gezond door een zandbad te nemen. Zorg dus voor een zware bak met zand.

Heb je nog geen grote ren voor je kippen, maar wil je ze wel meer laten bewegen? Laat ze er dan af en toe uit zodat ze wat meer ruimte hebben. Als je liever niet hebt dat de kippen in je mooie bloemenperkje komen, kun je natuurlijk ook een stukje tuin afzetten met gaas of kiezen voor een uitbreiding van de buitenren. 

Iets voor jou?

Holland - Kippenhok met ren - Bruin - 250x102x155 cm

Holland - Kippenhok met ren - Bruin - 250x102x155 cm

450.00 369.00
Meribel - Kippenhok met ren - Grijs/ white wash - 190x79x129 cm

Meribel - Kippenhok met ren - Grijs/ white wash - 190x79x129 cm

350.00
Villa Multi - Kippenhok met ren - Wit/bruin - 236x90x133 cm

Villa Multi - Kippenhok met ren - Wit/bruin - 236x90x133 cm

450.00