Engerlingen bestrijden in je gazon
Opeens kleurt je gazon op sommige plekken geel. Er ontstaan kale plekken, en steeds meer vogels trippelen rond op je grasmat. Klinkt dit herkenbaar? Dan heb je mogelijk last van engerlingen. In dit artikel lees je hoe je ze herkent, hoe je ze voorkomt én hoe je ze bestrijdt.
|
Doe de gratis grondtest
Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!
Doe de gratis grondtest
Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!
Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers. Denk aan de meikever, de johanneskever, junikever of de neushoornkever.
De kevers zelf zijn niet schadelijk, de larven wel. Deze beestjes nestelen zich namelijk in de bodem en voeden zich aan de wortels van je gras. Dit gras kan niet meer groeien, en daardoor ontstaan er kale plekken in je gazon.
Engerlingen zijn makkelijk te herkennen. De larven zijn geelwit en hebben de vorm van een C. Ze kunnen vier tot vijf centimeter groot worden.
De larven kunnen tegen vorst en overleven de winter met gemak. Zo leeft de rozenkever twee jaar onder de grond als larve. En de meikever zelfs drie jaar. Je kan dus meerdere jaren last hebben van dezelfde engerlingen. Daarom is het zo belangrijk om deze beestjes goed te bestrijden.
Vaak worden engerlingen in één adem genoemd met emelten. Verwar ze niet met elkaar: in dit artikel lees je hoe je emelten bestrijdt.
Hoe herken je engerlingen op je gazon?
De larven zelf zie je niet altijd op je gazon - het resultaat wel. Plotseling zie je gele, kale plekken op je grasmat. Ook trekken de larven meer vogels aan. Die wroeten in de aarde om bij de smakelijke beestjes te komen. Het gevolg? Nog meer schade aan je gazon.
Zo weet jij of er engerlingen actief zijn op jouw gazon.
Giet net voor zonsondergang water rond de gele plekken in het gras. Dek deze plekken af met zwart plastic. Haal je het plastic eraf? Dan is de kans groot dat je daar engerlingen ziet.
Hoe voorkom je engerlingen?
Om maar te beginnen met een cliché: voorkomen is beter dan bestrijden. Wat kan je doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor engerlingen?
- Natuurlijk middel
Welkoop Grasinsecten is een natuurlijk middel dat de weerstand van je gazon verbetert. Dit middel moet je wel eerst oplossen in water. Bekijk hiervoor de instructies op de verpakking.
- Goed onderhoud
Zorg voor een sterk gazon. Geef voldoende meststoffen en water. Ook is het belangrijk om twee keer per jaar te verticuteren. Hiermee haal je het mos weg en voorkom je keverlarven.
- Sterk geurende planten
Engerlingen vinden sterke geurende planten en kruiden vies. Wil je ze voorkomen? Plant dan bijvoorbeeld citroenkruid of knoflook in je tuin.
Hoe bestrijd je engerlingen?
Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Engerlingen zijn het best te bestrijden net na het uitkomen van de eitjes. Tussen mei en augustus komen de eitjes van de meeste kevers uit. Ook de bodemtemperatuur is belangrijk. Deze moet minimaal 10°C zijn.
Engerlingen bestrijden doe je met zijn natuurlijke vijand: aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes. Aaltjes eten zich een weg in engerlingen en gebruiken hen als voeding. Ze planten zich snel voort en gaan op zoek naar een nieuw slachtoffer. Goed om te weten: aaltjes zijn zelf niet schadelijk voor je gazon.
In onze webshop bestel je eenvoudig aaltjes tegen engerlingen. Kies de juiste verpakking afhankelijk van de grootte van je tuin.
Zaai gras na het bestrijden
Na het bestrijden van de engerlingen zit je nog steeds met kale plekken in je gazon. Tijd om gras te zaaien om deze gaten op te vullen. Zorg ervoor dat de temperatuur van je bodem minimaal 10 graden is.
Het is het beste om hiervoor gazonreparatie graszaad te gebruiken. Dit ontkiemt sneller en is minder aantrekkelijk voor vogels. Zo heb je snel weer een mooie, groene grasmat.
Ontvang het hele jaar gratis tips
Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties.
Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te:
✔️Bemesten
✔️Kalken
✔️Verticuteren
Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:
Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.