Kunstkerstboom kiezen: waar moet ik op letten?

Kunstkerstbomen nep? Dat is allang niet meer het geval. Tegenwoordig zijn ze niet meer van echt te onderscheiden. Ze zijn mooi vol en geven geen overlast van naalden. Je zet ze makkelijk op én ruimt ze eenvoudig op zodat je het jaar erop weer plezier ervan hebt.

Maar waar moet je rekening mee houden bij de keuze van een goede kunstkerstboom? Wij zetten de belangrijkste dingen voor jou op een rijtje. 


    In dit artikel: 

Kunstkerstbomen koop je bij Welkoop

Bij Welkoop vind je kunstkerstbomen in alle soorten en maten. Kies je voor groen of blauwgroen? En wil je een boom met of zonder ingebouwde verlichting? Bekijk hier ons ruime assortiment kunstkerstbomen en kies de perfecte boom voor een piekfijne kerst bij jou thuis.

Bekijk aanbod


Een greep uit ons aanbod:


Black Box Trees Jute Lawson - Kunstkerstboom - 90 cm

Black Box

Black Box Trees Jute Lawson - Kunstkerstboom - 90 cm

29.95
Black Box Kingston - Kunstkerstboom - 185 cm

Black Box

Black Box Kingston - Kunstkerstboom - 185 cm

99.00
Everlands Grandis Fir - Kunstkerstboom - 210 cm

Everlands

Everlands Grandis Fir - Kunstkerstboom - 210 cm

199.00
Triumph Tree Tuscan Spruce - Kunstkerstboom - 215 cm

Triumph Tree

Triumph Tree Tuscan Spruce - Kunstkerstboom - 215 cm

119.00

Waarom een kunstkerstboom? 

Kies je een echte boom of een kunstkerstboom? Een echte kerstboom is natuurlijk en ruikt heerlijk in je huis. Maar toch zijn er ook genoeg redenen om te kiezen voor een kunstkerstboom.

 • Je hoeft niet ieder jaar een nieuwe boom te kopen. Je haalt de boom uit elkaar, bergt hem op in een doos en brengt hem naar de zolder. Tot volgend jaar!

 • Perfect voor mensen met een allergie. Sommige mensen zijn allergisch voor naaldbomen. Dit kan erg vervelend zijn: je krijgt bijvoorbeeld last van een rode en branderige huid als je in contact komt met de boom. Met een kunstkerstboom heb je dat probleem niet.

 • Je kiest zelf wanneer je hem neerzet. Al in oktober in de kerstsferen? Niemand die je tegenhoudt met een kunstkerstboom. 

Kortom, er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een kunstkerstboom. Maar waar moet je op letten bij de keuze van een kunstkerstboom? In dit artikel helpen we je verder. 


Tip 1: Bepaal je budget

Stel een budget vast voordat je gaat winkelen, zodat je een boom kunt vinden die past bij wat je wilt uitgeven. 

Een goede kunstkerstboom is duurder, maar vaak doe je er ook langer mee. Gemiddeld gaat een kunstkerstboom ongeveer 10 jaar mee. Koop je bijvoorbeeld een boom van 250 euro? Dan kost je dat slechts 25 euro per jaar. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks kopen van een nieuwe echte boom.

Bij Welkoop vind je kunstkerstbomen voor iedere portemonnee. Er zit altijd wel iets bij voor jou. 


Tip 2: Bepaal de ideale hoogte

Kunstkerstbomen vind je in alle soorten en maten. Van 50 cm tot 250 cm en nog hoger! Hoe hoog je de boom wil hebben? Dat is helemaal aan jou. 

Enkele tips om de juiste hoogte te vinden: 

 • Moeite met het kiezen van de juiste hoogte? Bedenk dat een kunstkerstboom van 180 cm ongeveer even groot is als de gemiddelde Nederlandse man.
 • Houd in ieder geval 30 cm over tussen de top en het plafond. Zo heb je altijd genoeg ruimte voor de piek. 
 • Controleer de diameter van de kunstkerstboom. Sommige bomen zijn breder dan andere. Dit verschilt per model. 
 • Kijk ook goed naar de 'tips', dit zijn het aantal takken. Hoe meer takken, hoe voller de boom. Maar vaak zijn dit soort bomen ook duurder. 

Op zoek naar een kleinere kunstkerstboom? Ook dan kun je bij ons terecht. Een kleinere kunstkerstboom is bijvoorbeeld leuk voor op de gang. Of als je gewoon wat minder ruimte kwijt wil voor je boom. Of wat dacht je van twee leuke boompjes bij de voordeur? Alles is mogelijk!


Tip 3: Boom met of zonder lampjes erin? 

Zie jij ook altijd op tegen het ophangen van al die lampjes in de boom? Steeds meer kunstkerstbomen hebben ingebouwde ledlampjes die ook nog eens dimbaar zijn. Energiezuinig én handig, het scheelt een hoop gedoe bij het opzetten! Dit soort bomen bestaan namelijk vaak uit slechts twee, drie of vier delen waardoor je de boom snel ophangt. 

Let er wel op dat de lampjes van goede kwaliteit zijn en je ze gemakkelijk kunt vervangen als dat nodig is. Ook goed om rekening mee te houden: kunstkerstbomen met lampjes erin zijn vaak duurder dan zonder lampjes. Ga je voor de voordelige optie? Kies dan een boom zonder lampjes en koop de lampjes er los bij.

Bekijk onze kunstkerstbomen met lampjes erin:

Black Box Trees Brampton - Kunstkerstboom - 185 cm - 180 lampjes

Black Box

Black Box Trees Brampton - Kunstkerstboom - 185 cm - 180 lampjes

179.00
Black Box Trees Brampton - Kunstkerstboom - 215 cm - 240 lampjes

Black Box

Black Box Trees Brampton - Kunstkerstboom - 215 cm - 240 lampjes

219.00
Black Box Trees Macallan - Kunstkerstboom - 185 cm - 264 lampjes

Black Box

Black Box Trees Macallan - Kunstkerstboom - 185 cm - 264 lampjes

279.00
Black Box Trees Macallan - Kunstkerstboom - 215 cm - 384 lampjes

Black Box

Black Box Trees Macallan - Kunstkerstboom - 215 cm - 384 lampjes

379.00

Tip 4: Kies de kleur: groen of blauwgroen?

Je weet nu hoe hoog je de boom wil hebben en of je een boom met of zonder lampjes wil. Maar welke kleur kunstkerstboom kies je? De populairste kleuren zijn groen en blauwgroen.

Kies een kleur die past bij de rest van je inrichting en de sfeer die je wilt creëren:

 • Groene kunstkerstbomen ogen warm van kleur en zijn goed te combineren met alle kleuren kerstversiering. 

 • Blauwgroene kunstkerstbomen zijn geïnspireerd op de kleur van de blauwspar. Het is wat koeler van kleur en combineert mooi met blauwe, grijze of witte decoraties. Daarentegen matcht het minder mooi met traditioneel kerstrood, bruin of goud.

Groen of blauwgroene kerstboomTip 5: Welk materiaal kies je?

Op de verpakking zie je afkortingen zoals PE, PVC en PP, maar wat betekent dat eigenlijk? Dit verwijst naar het materiaal waarvan je kunstkerstboom gemaakt is. De meeste kunstkerstbomen zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. Maar het materiaal heeft hier wel invloed op. 

Welke materialen kunstkerstbomen heb je en hoe verschillen deze van elkaar? 

 • PE. Een kunstkerstboom van PE heeft een natuurlijke uitstraling. De takken worden gemaakt door het maken van mallen van echte kerstboom takken. Hierdoor hebben de takken en naalden dezelfde vorm als een levende kerstboom. Dit maakt dat je kunstboom er levensecht uitziet. Bovendien gaat PE langer mee dan andere materialen. 

 • PVC. Het voordeel van de kunststof PVC is dat het vaak voordeliger is dan kunstkerstbomen van andere materialen. Het nadeel is dat ze vaak iets minder 'echt' lijken dan de duurdere varianten. 

 • PP is een kunststof die gebruikt wordt om een zo realistisch mogelijke kunstkerstboom te maken. In praktijk zie je PP vaak alleen in combinatie met PVC terug. Door beide kunststoffen te combineren krijg je een levensechte kunstkerstboom.

Sommige kerstbomen hebben ook combinaties van materialen. Zo zie je vaak PE/PVC terug. Hierbij zijn de takken gemaakt van PE en de binnenkant van PVC om voor een volle boom te zorgen. Zo krijg je met een voordeliger alternatief toch een volle kunstkerstboom! 


Hoe duurzaam is een kunstkerstboom? 

De productie van een kunstkerstboom is vervuilender dan een echte boom. Maar dit effect compenseer je grotendeels door zo lang mogelijk met je kunstkerstboom te doen. 

Na gemiddeld 10 jaar is een kunstkerstboom net zo duurzaam als een echte kerstboom. Het is daarom slim om te investeren in een kunstkerstboom van goede kwaliteit die lang meegaat.

Alles over kerstbomen en duurzaamheid


Kunstkerstbomen vind je bij Welkoop

Wil jij ook een schitterende kunstkerstboom? Bij Welkoop vind je een uitgebreide collectie kunstkerstbomen van merken zoals Black Box, Triumph Tree en Everlands. Of je nu op zoek bent naar een kleine of grote boom, met of zonder sneeuw, je vindt het bij ons. 

Bestel jouw kunstkerstboom online of kom langs in één van onze winkels. Onze tuinspecialisten helpen je graag bij het uitzoeken van de perfecte kunstkerstboom. Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel