Overgang stal naar weide
Wanneer paarden in het voorjaar weer voor het eerst de weide in gaan, heeft dit gevolgen voor de verzorging en voeding van je paard. Met name veranderingen in het ruwvoerrantsoen kunnen verteringsproblemen geven, vandaar dat de overgang van stal naar weide met beleid moet gebeuren. We geven je een aantal handige voedings- en verzorgingstips.
Voedingstips voor je paard
- Bouw weidegang in 2 tot 3 weken op door je paard elke dag iets langer te laten grazen. Zo zorg je ervoor dat de darmflora in de blinde en dikke darm, waar het gras wordt verteerd, langzaam kan wennen aan de nieuwe samenstelling van het rantsoen.
- Zodra je paard terug naar de wei gaat, pas dan tegelijkertijd de hoeveelheid van het stalrantsoen aan. Paarden halen veel energie en eiwitten uit gras en worden in de eerste weken van het weideseizoen dikker. Voorkom overgewicht door de hoeveelheid krachtvoer op stal te minderen.
- Een plotselinge verandering in voer leidt bij veel paarden tot dunne mest, koliek of hoefbevangenheid. De vertering van gras zal stabieler verlopen als je het rantsoen elke dag een beetje veranderd. Houd er rekening mee dat ook aan het einde van het weideseizoen de overgang naar de stal een verandering van rantsoen betekent.
- Controleer je weide op giftige planten zoals jacobskruid, vingerhoedskruid, taxus en spruiten van de esdoorn.
- Tijdens het voorjaar stijgt het suikergehalte (fructaan) van het gras enorm snel. In de ochtenduren bevat het gras een lager
suikergehalte dan aan het einde van de middag. Een goede tijd om je paard te
laten grazen of te maaien voor hooi.
Tip: bij koude nachten (onder 5 graden) is het suikergehalte ’s ochtends extreem hoog. Laat paarden na een koude nacht pas in de middag op de wei grazen.