Terug naar de wei

Terug naar de wei

Het voorjaar staat voor de deur: je paard mag weer vaker en langer naar buiten. Hoe pak je dit het beste aan?

Welkoop geeft je graag advies. Op deze pagina lees je meer over ontwormen, de verzorging van je paard en voedingstips.

Overgang stal naar weide

Wanneer paarden in het voorjaar weer voor het eerst de weide in gaan, heeft dit gevolgen voor de verzorging en voeding van je paard. Met name veranderingen in het ruwvoerrantsoen kunnen verteringsproblemen geven, vandaar dat de overgang van stal naar weide met beleid moet gebeuren. We geven je een aantal handige voedings- en verzorgingstips. 

Voedingstips voor je paard

Paarden zijn planteneters met een gecompliceerd maag-darmkanaal. Het is daarom belangrijk om de overgang van stal naar wei rustig door te voeren om verteringsproblemen bij je paard te voorkomen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 
  • Bouw weidegang in 2 tot 3 weken op door je paard elke dag iets langer te laten grazen. Zo zorg je ervoor dat de darmflora in de blinde en dikke darm, waar het gras wordt verteerd, langzaam kan wennen aan de nieuwe samenstelling van het rantsoen. 
  • Zodra je paard terug naar de wei gaat, pas dan tegelijkertijd de hoeveelheid van het stalrantsoen aan. Paarden halen veel energie en eiwitten uit gras en worden in de eerste weken van het weideseizoen dikker. Voorkom overgewicht door de hoeveelheid krachtvoer op stal te minderen.
  • Een plotselinge verandering in voer leidt bij veel paarden tot dunne mest, koliek of hoefbevangenheid. De vertering van gras zal stabieler verlopen als je het rantsoen elke dag een beetje veranderd. Houd er rekening mee dat ook aan het einde van het weideseizoen de overgang naar de stal een verandering van rantsoen betekent.
  • Controleer je weide op giftige planten zoals jacobskruid, vingerhoedskruid, taxus en spruiten van de esdoorn.
  • Tijdens het voorjaar stijgt het suikergehalte (fructaan) van het gras enorm snel. In de ochtenduren bevat het gras een lager suikergehalte dan aan het einde van de middag. Een goede tijd om je paard te laten grazen of te maaien voor hooi. 

    Tip: bij koude nachten (onder 5 graden) is het suikergehalte ’s ochtends extreem hoog. Laat paarden na een koude nacht pas in de middag op de wei grazen. 

Paardenvoer van Welkoop

Ontworm je paard

Gaat jouw paard terug naar de wei? Dan is het verstandig om je paard preventief te ontwormen. Paarden met wormen scheiden wormeitjes namelijk via de mest uit. Andere paarden kunnen na een tijdje de larven van de wormen met gras opnemen. Hierdoor stijgt de kans op een wormbesmetting in de wei aanzienlijk. Voer daarom vlak voor het seizoen een mestonderzoek uit en ontworm je paard indien nodig. Om de juiste werkzame stof te kiezen en de frequentie van ontwormen, kun je een mestonderzoek laten uitvoeren door je dierenarts. Hij kan je paard of pony de beste behandeling geven.

Een mooi alternatief voor ontwormen is Verm-X, dit kun je preventief geven. Het is een speciaal ontwikkeld wormkruidensupplement, dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan het verzorgen en optimaal in conditie houden van de darmen. Verm-X is zonder recept verkrijgbaar. 


Tips:

  • Weid je paarden regelmatig om naar verschillende, het liefst schone percelen.
  • Verwijder minstens twee keer per week de mest uit het land.
  • Zorg dat vóór het omweiden een mestonderzoek gedaan is en je paarden ontwormd zijn.
  • Laat je weides afwisselend begrazen door andere diersoorten zoals schapen of koeien. Zij kunnen niet besmet worden met paardenwormen.
  • Voorkom resistentie tegen ontwormingsmiddelen en ontworm je paard niet onnodig. Zorg er daarom voor dat je weide in goede conditie is. Zo verlaag je de infectiedruk.

Drinkwatervoorziening

Zorg voor voldoende schoon drinkwater in de wei en voorkom dat je paard uit poeltjes en regenplassen drinkt. Vooral paarden zonder gras hebben in de zomermaanden aanzienlijk meer water nodig per dag. Schaf daarom drinkbakken aan die aangesloten zijn op de leiding. Zo heeft ieder paard altijd genoeg én vers drinkwater. 

Tips: 

  • Let in de winter op dat de leiding niet bevriest en controleer dagelijks of de drinkbakken niet vervuild zijn.
  • Een oude badkuip als drinkbak is niet geschikt: een grote hoeveelheid stilstaand water is een broedplaats voor muggen.


Schaduw en beschutting

Insecten en felle zon zijn vervelender voor paarden dan regen. Het is daarom altijd fijn als er in de wei een schuilmogelijkheid is, zoals een schuilstal of hoge struiken en bomen. Mocht dit niet mogelijk zijn, breng dan je paard bij felle zon of regen terug naar de stal. Ook paarden kunnen last krijgen van zonnebrand. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven we je graag persoonlijk advies.