Hoe steek ik mijn kamado aan?

Je kamado aansteken. Daar hoef je geen grillmaster voor te zijn. Wel moet je even weten hoe je de kolen en krullen neerlegt. En hoe je de temperatuur verhoogt en verlaagt. Want dan kun je de kamado ook echt op zijn verschillende manieren gebruiken: voor snel grillen en langzaam garen.

Op deze pagina vertellen we hoe je de kamado kunt aansteken: de eerste keer en de keren erna, voor low & slow en hot & fast. En je leest hoe je hem nog sneller aansteekt met een one minute lighter.

Bekijk: Houtskool | Aanmaakkrullen | One minute lighter

Eerste keer kamado aansteken

Voor de eerste keer je kamado aansteken, dat is even wennen. Maar daar heb je alle kans voor, want ook je kamado moet wennen – en wel aan de hoge temperaturen. De eerste keren stook je je kamado naar maximaal 200 graden Celsius. Niet te heet dus, dat is belangrijk. Je kan deze eerste keren rustig een hamburgertje bakken. Maar met een pizza kun je beter even wachten.

Temperatuur regelen

De temperatuur van je kamado regel je met twee luchtroosters: één onderaan en één bovenop. Deze luchtroosters werken samen wanneer de deksel van de kamado dicht is. Zet je ze allebei open, dan ontstaat er een luchtstroom en kunnen de kolen branden. Doe je ze dicht? Dan gaat er geen lucht door de kamado. De kolen doven langzaam.

Om de temperatuur te verhogen, schuif je de luchtroosters een beetje verder open, zo kan er meer lucht – en dus zuurstof – in de kamado. Om de temperatuur te verlagen, doe je de luchtroosters iets meer dicht.

In een zak houtskool zitten kolen van verschillende groottes. Leg de grootste stukken onderin. Op deze manier blokkeer je het luchtrooster aan de onderkant zo min mogelijk. En kan de lucht goed door de kamado stromen.


De eerste keer aansteken

De eerste keer je kamado aansteken doe je zo:

 1. Vul de kolenmand met kolen. Geen zorgen over verspilling: kolen die later niet opgebrand zijn, kun je de volgende keer weer gebruiken.

 2. Steek de kamado aan met één aansteekpunt: maak een kuiltje in het midden van de kolen, leg er één aanmaakkrul in en steek hem aan. Je kan ook een one minute lighter gebruiken.

 3. Wanneer de vlam van de krul gedoofd is, doe je de deksel dicht.

 4. Zet het bovenste luchtrooster open.

 5. Wanneer de kamado op 100 graden zit, schuif je het onderste luchtrooster iets dicht tot hij nog voor een kwart openstaat.
 6. Houd de temperatuur 2 uur lang aan.

 7. Na 2 uur kan je de kamado gaan gebruiken en de temperatuur laten stijgen tot maximaal 200 graden.

De 2e en 3e keer ga je op dezelfde manier te werk, alleen laat je de kamado niet op 100, maar op 150 graden Celsius komen en houd je die temperatuur 2 uur lang aan, voordat je doorstookt naar 200 graden Celsius.

Steek je kamado altijd aan met natuurlijke producten.

Laat chemische, witte aanmaakblokjes dus achterwege. Een goede optie zijn aanmaakkrullen van houtwol, ook wel wokkels genoemd. Of ga voor makkelijk en snel met een one minute lighter.


Alles om je kamado aan te steken:

Welkoop Houtwol aanmaakkrullen - BBQ brandstoffen - 8 - 10 minuten - 24 stuks

Welkoop

Welkoop Houtwol aanmaakkrullen - BBQ brandstoffen - 8 - 10 minuten - 24 stuks

4.50 2.95
Grizzly Grill - One Minute Lighter - Aansteker -

Grizzly Grills

Grizzly Grill - One Minute Lighter - Aansteker -

64.95
Welkoop Marabu BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Marabu BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95 19.16
Welkoop White Quebracho BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop White Quebracho BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95 19.16

Twee manieren om je kamado aan te steken

Je kunt je kamado aansteken voor low & slow (langzaam garen) en hot & fast (snel grillen). Deze twee manieren verschillen in het aantal aansteekpunten.

 1. Vul de kolenmand helemaal met houtskool. Zo voorkom je dat je halverwege een kamadosessie moet bijvullen. En kolen die niet zijn opgebrand, kun je de volgende keer weer gebruiken.

 2. Zet het onderste luchtrooster helemaal open.

 3. Kies voor één van de volgende twee manieren, waarbij je de kamado gaat aansteken met wokkels (aanmaakkrullen):

  Low & slow (1 aansteekpunt)
  Maak een kuiltje in het midden van de kolen. Leg er één aanmaakkrul in en steek hem aan. Zo krijg je één centraal brandpunt. De kolen blijven straks langer branden op een gelijkmatige temperatuur. 

  Hot & fast (3 aansteekpunten)
  Maak een grote kuil in de kolen. Leg drie aanmaakkrullen in de kuil: uit elkaar en in een driehoek. Steek de krullen aan. Zo bereiken je kolen snel een hogere temperatuur.  

 4. Zijn de vlammen van de krullen gedoofd? Doe de deksel dicht en zet het bovenste luchtrooster open.

 5. Laat je kamado op de gewenste temperatuur komen.

Kamado aansteken met een one minute lighter

De wokkels waarmee je je kamado kunt aansteken, branden ongeveer tien minuten. Een makkelijk alternatief voor deze krullen is de one minute lighter. Deze naam zegt het al: met deze aansteker heb je je kamado snel en efficiënt op temperatuur. Hij blaast hete lucht op de kolen. Wel heb je een stopcontact nodig in de buurt van je kamado.


Je kamado aansteken met een one minute ligher, of looftlighter, doe je zo:

 1. Maak een hoopje van de houtskool.

 2. Houd het uiteinde van de BBQ-aansteker tegen de kolen aan.

 3. Trek de BBQ-aansteker iets terug zodra je de eerste vonken ziet.

 4. Blijft de aansteker op de kolen richten. Trek hem steeds wat verder terug. Op deze manier maak je het gloeiende gedeelte groter.

 5. Wanneer het gloeiende gedeelte een doorsnee van ongeveer 4-5 centimeter heeft, zijn de kolen aangestoken. De luchtstroom in de kamado doet de rest.

Voor low & slow en hot & fast werkt de one minute lighter bijna hetzelfde als aansteken met wokkels. Steek de kolen op één plek aan voor low & slow en op twee plekken voor hot & fast.


Je houtskool hergebruiken

Heb je na je kamadosessie nog kolen die niet opgebrand zijn? Die kun je hergebruiken. Doe de luchtroosters dicht en de kolen doven langzaam. De volgende keer ontdoe je de kamado van de as, zodat er weer voldoende lucht door het onderste luchtrooster kan. Hierna vul je de kolenmand aan en is je kamado klaar voor een nieuwe sessie.

Weten welke houtskool je het beste kunt gebruiken? Lees het artikel: Welke houtskool kiezen voor je kamado?


Advies van onze BBQ-specialisten

Van aanmaakkrullen en aanmaakhout tot snelle BBQ-aanstekers en grote kolen. Bij Welkoop hebben we alle producten om je kamado aan te steken. Heb je een vraag over je kamado? Onze BBQ-specialisten helpen je graag. Kom langs in één van onze winkels.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel