Kas winterklaar maken

Veel mensen beschouwen de winter als het einde van het kweekseizoen. Hoewel het waar is dat er minder planten groeien in de winter, hoeft het niet volledig tot stilstand te komen. Misschien wel het handigste aan het hebben van een kas, is namelijk dat je er het hele jaar door planten en bloemen in kunt houden. Daarnaast kun je met een kas natuurlijk ook het groeiseizoen van je groenten en fruit verlengen. Normaal zouden ze moeite hebben om de late herfst en winter te overleven en in de vroege lente te groeien en bloeien. In een kas kan dat wél.

Onderhoud

In de zomer wil je graag wat schaduw voor je planten zodat ze niet verbranden. In de winter wil je juist alle zonnestralen opvangen om je wintergroenten goed te laten groeien. Het watergeven van je planten kan kalkaanslag veroorzaken, wat ook zorgt voor vieze ruiten. Om het zonlicht goed in je kas te laten komen, dien je alle ruiten goed schoon te maken. Gebruik bijvoorbeeld een scheutje schoonmaakazijn in een emmer warm water en maak met een spons de ruiten aan de binnen- en buitenkant schoon. Verwijder het water met een trekker en droog na met een zeem.

Om de kas en gewassen de winter door te laten komen is het belangrijk om alles goed te controleren:

  • Staat de kas goed verankerd? Zo niet dan kunnen de hoekijzers van de stalen fundering verzwaard worden met beton of kunnen er een houten palen geplaatst worden waaraan de fundering wordt vastgemaakt
  • Houd de ramen en deuren goed gesloten. Een open deur of dakraam kan bij harde wind veel schade veroorzaken.
  • Controleer alle ruiten. Zijn ze allemaal nog heel? Zitten de haken, klemmen en H-profielen nog goed vast? Of moeten er extra klemmen bijgezet worden?
  • Heb je een automatische raamopener? Draai de cilinder van de automatische raamopener uit het frame van de opener en bewaar deze vorstvrij. In de cilinder zit olie die kan bevriezen en dan gaat de cilinder kapot.

Gewassen die overwinteren

Als je het hele jaar door gewassen wilt laten groeien in jouw kas, zul je maatregelen moeten nemen om de gewassen te beschermen tegen vorst. Er zijn verschillende manieren om vorst in je kas tegen te gaan:

  • Bij het overwinteren van niet winterharde tuinplanten of potplanten kan de plant of pot verpakt worden en een plekje krijgen in de kas. Meestal wordt hiervoor noppenfolie gebruikt of kan de gehele binnenkant van de kas voorzien worden van noppenfolie. Deze kan je aanbrengen met snapshots.
  • Gebruik indien nodig extra afdekvliezen voor planten in potten en bakken. Afdekvlies vermindert de vrieskou met enkele graden per laag.
  • Plaats een elektrische kachel met ventilator als het echt zwaar gaat vriezen.
  • Een kas is een koele plaats voor het vorstvrij overwinteren van kuipplanten en bollen en knollen in de turfmolm.

Kijk voor de stappen per maand in onze 'koude kas kalender'.