Hoe en wanneer bemest je de moestuin?

Wil je ook een moestuin vol smakelijke groenten? Dan is het slim om regelmatig te bemesten. Dit geeft je planten de juiste voedingsstoffen en houdt ze gezond en sterk. In dit artikel lees je wanneer en met welke mest je jouw moestuin het beste kunt bemesten. Zo geniet je straks van een rijke oogst!

Snel naar: Moestuinmest | Moestuinmest bladgroenten en fruit | Moestuinmest kruiden

Waarom je moestuin bemesten?

Een gezonde bodem is de basis voor een succesvolle moestuin. Planten halen voedingsstoffen om te groeien en bloeien voor een groot deel uit de bodem. Door te bemesten houd je de grond gezond en vruchtbaar. De bodem krijgt nieuwe voedingsstoffen binnen en hier profiteren je planten weer van.

Bemesten helpt je planten sterk en gezond te blijven. Hierdoor groeien je planten beter en is je uiteindelijke oogst groter. Ook verbetert het de grootte, smaak en kwaliteit van je groenten en fruit. Lees meer over waarom bemesten zo belangrijk is.


De beste oogst uit eigen tuin.

Ontdek ons eigen merk:

Betere wortelstructuur.
✓ Vochtvasthoudend.
✓ Extra krachtige formule.

Bekijk moestuinmest


Lees meer over ons eigen merk meststoffen.


De juiste mest voor jouw moestuin

Er zijn verschillende soorten moestuinmest. Heb je een grote(re) moestuin? Kies dan voor universele moestuinmest.

De Welkoop bladgroenten & fruit moestuinmest en kruiden moestuinmest zijn specifieke producten die je gericht gebruikt bij bladgroenten en fruit of bij de teelt van kruiden. 

Doe onze mest-test en je weet direct welke mest het best past bij jouw moestuin.


Bekijk onze video voor nog meer handige tips!


Wat zit er in moestuinmest?

De belangrijkste bouwstoffen voor je moestuinplanten zijn stikstof, fosfor en kalium. Op de verpakking van je mest zie je dit vaak terug als NPK met daaronder cijfers. Deze cijfers geven aan hoeveel procent van deze voedingsstoffen erin zit.

Stikstof (N): Helpt je planten nieuwe bladeren en stengels te groeien.

Fosfor (P): Geeft je plant energie. Hij maakt zo voldoende wortels aan en bloeit en rijpt sneller.

Kalium (K): Zorgt ervoor dat de wortels beter water opnemen en voorkomt dat de bladeren te veel vocht verliezen. Hierdoor zijn je planten beter beschermd tegen kou en droogte. Kalium maakt je planten ook sterker en helpt bij het ontwikkelen van smakelijke vruchten, wortels en knollen. 

Vaak zit er in moestuinmest ook magnesium en ijzer. Magnesium speelt een rol bij het omzetten van licht in energie. En ijzer zorgt voor de aanmaak van nieuwe bladeren. Zo groeit de plant beter en sneller.

Met onze gratis grondtest wordt een rijke oogst een stuk gemakkelijker. Onze tuinspecialist test de zuurgraad én de voedingstoestand van je grond en geeft advies. Zo weet je precies wat jouw moestuin nodig heeft om planten goed te laten groeien.


Soorten meststoffen

Er zijn 2 soorten meststoffen: organische mest en kunstmest.

Organische mest bestaat uit natuurlijke grondstoffen, van plantaardige of dierlijke oorsprong.

De meststoffen voeden de organismen in de bodem. Bacteriën, schimmels en wormen zetten de mest om in voeding voor je planten. 

Het mooie is dat de voedingsstoffen langzaam vrijkomen en je planten er dus een lange periode van profiteren. Dit is belangrijk voor een rustige en constante groei van je planten. 


Gebruik liever geen kunstmest. Hoewel het snel werkt, is het effect van korte duur. Planten groeien te hard en worden daardoor kwetsbaarder voor ziekten en insecten.


Wanneer en hoe vaak moet je de moestuin bemesten? 

Je bemest je moestuin het liefst twee keer per jaar. In het voorjaar en rond de zomer. 

Het mooiste moment voor de eerste bemesting is aan het begin van het groeiseizoen. Zo rond maart, april. Bemest je grond enkele dagen voordat je de plantjes in de grond zet. Zo geef je ze meteen een boost. 

Strooi koemestkorrels.

"Strooi de week voordat je gaat bemesten wat koemestkorrels in je moestuin. Je planten kunnen hierdoor de voedingsstoffen beter uit de bodem halen. Zo geef je jouw planten een vliegende start!"

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Na verloop van tijd is de meststof uit de grond. En is het tijd om opnieuw wat mest toe te voegen. De maand juni is een mooi moment hiervoor. Dan gaan veel warme groenten de grond in. Denk aan komkommers, tomaten en paprika's. En die wil je natuurlijk ook een goede start geven.

Ga je in het najaar spinazie, veldsla of een andere wintergroente kweken? Dan kun je op dat moment nog een keer mest strooien.


Hoeveel meststof heb ik nodig?

Hoeveel meststof je nodig hebt, hangt af van hoe groot je moestuin is, de staat van je bodem en het type gewassen dat je verbouwt. Voor een kleine oppervlakte heb je minder mest nodig dan voor een grote moestuin.

Op de verpakking staat hoeveel mest je nodig hebt per vierkante meter. Houd je altijd aan de voorgeschreven hoeveelheid, want te veel mest is niet goed voor je planten. 

Hoe bemest ik mijn moestuin?

Tijd om te bemesten! 

  • Meet je moestuin op in vierkante meters en kijk op de verpakking hoeveel mest je nodig hebt.
  • Maak de grond schoon van onkruid, stenen en ander vuil. 
  • Verdeel de mest gelijkmatig over je moestuin. Het liefst vanuit twee richtingen haaks over elkaar. Zo krijg je de beste verdeling.
  • Staan er nog geen planten? Dan kun je de mest ook met een speciale strooiwagen voor meststoffen uitstrooien.
  • Werk de mest voorzichtig in de bovenste bodemlaag en geef daarna meteen wat water.

Hulp nodig? Kom langs bij jouw Welkoop.

Met bemesten houd je jouw moestuin gezond. Ben je op zoek naar moestuinmest? Bij Welkoop vind je verschillende soorten moestuinmest voor een rijke oogst. Bestel gemakkelijk online of kom langs in één van onze winkels. 

Heb je nog vragen? Jouw tuinspecialist geeft je graag persoonlijk advies. Samen maken we van jouw moestuin een succes.

Zien we je snel?

Vind jouw winkel