Moestuin aanleggen voor beginners
Niets zo lekker als groenten of fruit uit je eigen tuin. Een lekkere salade bijvoorbeeld, zo van je moestuin op je bord. Maar hoe begin je met het aanleggen van een moestuin, en wat heb je nodig? In dit artikel lees je dit stap voor stap.
|
Stappenplan moestuin aanleggen
De beste tijd om je moestuin aan te leggen is net na de vorstperiode. Wanneer dat is hangt af van het weer. Meestal kan je rond februari of maart starten. Je kan dan gelijk beginnen met zaaien of planten. Daardoor krijgen je planten alle tijd om te groeien.
Hoe ga je aan de slag met het aanleggen van je eigen moestuin? Hieronder leggen we je het stap voor stap uit.
Stap 1: Plek uitzoeken
Kies eerst een geschikte plek voor je moestuin. Neem alvast een meetlint mee om af te meten hoeveel ruimte je wil gebruiken. Later kan je dit gebruiken om een schets te maken op papier voor je moestuin indeling.
- Zon. De meeste planten zijn echte zonaanbidders. Kies daarom voor een plek met minimaal 6-8 uur zon per dag.
- Beschutting. Zorg ook voor wat beschutting, vooral de noordenwind kan koud zijn. Zoek een plek waar niet al te veel wind staat. Bijvoorbeeld in de hoek van de tuin of bij een schutting.
- Ruimte. Met een moestuin van 10 vierkante meter heb je voor vier personen het jaar rond heerlijke groenten. En dat met maar een half dagje tuinieren per week. Heb je niet veel ruimte? Je kan zelfs een moestuintje beginnen op je balkon.
Stap 2. Grond voorbereiden
Heb je een mooi stuk grond gekozen? Dan is het tijd om deze voor te bereiden voor je moestuin. Leg je jouw groentetuin op je gazon, dan moet je eerst het gras optillen en de grond eronder losmaken.
Verwijder daarna zoveel mogelijk onkruid en wortels. Spit niet meer dan nodig is, en hark en schoffel om de grond open te houden. Teveel spitten kan de bodemstructuur van je grond verstoren.
Bedek de bovenste laag met een laagje compost of moestuingrond. Zo krijgen je planten genoeg voeding om te groeien. Deze laag kan je wat opzij schuiven als je een bedje wil planten.
Zelf compost maken. Wist je dat je ook zelf compost kan maken? Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt er alleen wat geduld voor nodig.
Gezonde grond voor jouw moestuin?
Doe de gratis grondtest
Neem een bakje grond mee uit je eigen tuin en laat deze gratis testen bij Welkoop. Samen kijken we naar de volgende stap. Is er meer voeding nodig? Of is de zuurgraad te hoog? Je krijgt direct advies op maat. Loop gerust binnen in één van onze winkels. Dit kan gewoon zonder afspraak.
Stap 3: Gewassen kiezen
Je stuk grond is nu helemaal klaar voor een moestuin. Maar welke soorten groente en fruit ga je planten? Makkelijke groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld prei, sla, tomaten en radijsjes. Ook kan je denken aan kruidenplanten of aardbeien.
Natuurlijk is het ook belangrijk om gewassen te kiezen die je lekker vindt. Uiteindelijk moet je het wel oogsten en opeten. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de volwassen grootte van je planten. Sommige planten nemen meer ruimte in beslag dan andere planten. Zeker als je wat minder ruimte hebt in je tuin is dat goed om in je achterhoofd te houden.
Bekijk hier onze lijst met makkelijke groenten om mee te starten. En bestel je groente- of fruitzaden eenvoudig online in onze webshop.
Stap 4: Indeling bepalen
Je hebt de grond bewerkt en je weet welke planten je wil gaan verbouwen. Dan is het nu tijd om een indeling te maken.
Je kan namelijk niet zomaar alles door elkaar planten. Sommige planten hebben meer mest nodig dan andere planten. En niet iedere plant kan je zomaar bij de ander zetten. Benieuwd waar je op moet letten? Lees hier meer over moestuin indelen.
Stap 5: Zaaien of planten
Kies je voor zaadjes of planten? Uit een zakje zaadjes komen een heleboel planten. Heb je die niet nodig, dan is het beter om planten te kopen. Voor zelf zaaien is ook meer tijd nodig. Het zaadje moet nog uitgroeien tot een plant. Het hangt er dus van af wat je zelf wil.
Stappenplan zaaien:
- Maak de grond los. Hark de grond eerst wat los.
- Zaai in rijtjes. Span een lijntje tussen twee pootstokjes. Zo zaai je altijd in een nette, rechte lijn.
- Houd rekening met de volwassen grootte van planten. Zorg daarom voor minimaal 30 tot 40 centimeter ruimte tussen elke rij.
- Maak een ondiepe geul langs de lijn. Dit kan met een schoffel, schepje of de rug van een hark.
- Strooi zaadjes. Leg of strooi de zaadjes in de geul. Dek de zaadjes af met een kleine laagje aarde en druk het licht aan. Geef de zaadjes wat water.
Wanneer je wat moet zaaien? Dat verschilt per plant. Sommige planten kan je direct in de volle grond zetten. Andere plantjes moet je voorzaaien. Dat betekent dat je ze binnen in een bakje zet en later pas in de volle grond zaait.
Zaai op het juiste moment. Benieuwd wanneer je wat moet zaaien? Bekijk onze handige zaaikalender.
Moestuin benodigdheden
Je weet nu alles over het aanleggen van je eigen moestuin. En hoe je jouw eerste zaadjes plant. Maar wat heb je allemaal nodig voor je moestuin? Met ons boodschappenlijstje heb je alles in huis. Alle producten zijn te vinden in onze webshop of in een winkel bij jou in de buurt.
Moestuin checklist
- Biologische moestuingrond
- Zaden of planten voor groente, fruit of kruiden
- Tuinhandschoenen
- Spade om aarde mee om te spitten
- Hak of schoffel om onkruid te verwijderen
- Plantenschepje om zaden of planten te kunnen planten
- Gieter om je moestuin te bewateren
Handig voor bij je moestuin:
Kom gerust naar de winkel
Hopelijk geeft dit artikel jou inspiratie om aan de slag te gaan met jouw eigen moestuin. Ben je op zoek naar meer advies? Dan ben je altijd welkom in onze winkel. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar om je te helpen om jouw moestuin tot een succes te maken. Zien we je binnenkort?