Wat zijn de voordelen van een slowfeeder?

Slowfeeding is een populaire manier om je paard te voeren. Maar wat is slowfeeding precies? Wat zijn de voor- en nadelen, en waar moet je op letten bij de keuze van een hooinet? In dit artikel lees je er meer over.


   In dit artikel: 

Wat is slowfeeding?

De betekenis zit al in de naam: Slowfeeding is een manier om je paard langzaam te laten eten. Dat kan bijvoorbeeld door een hooinet op te hangen in je paardenstal of paddock. 

Paarden zijn van nature gewend om veel te eten. In de natuur zijn ze maar liefst 14 tot 16 uur per dag bezig met eten zoeken en grazen. Maar in de paardenstal is er genoeg hooi. Het risico is dat je paard dan te snel en te veel eet. Hiervoor is een slowfeeder handig. Je paard kan moeilijker bij het hooi en zal daarom langzamer eten.

Hooinetten heb je in verschillende vormen en maten. Zo heb je ze in de vorm van een soort zak die je aan het plafond van de stal kan bevestigen. Maar je kan ook kiezen voor een rechthoekig of vierkant exemplaar die je aan de muur kan vastmaken. 

Een greep uit onze hooinetten:

Waldhausen - Fijn Mazig Hooinet - Blauw

Waldhausen

Waldhausen - Fijn Mazig Hooinet - Blauw

10.95
Waldhausen - Groot Mazig Hooinet - Blauw - Nylon

Waldhausen

Waldhausen - Groot Mazig Hooinet - Blauw - Nylon

8.95
Horka Easyfill - Hooinet - Maas 5x5cm - Zwart - Nylon

Horka

Horka Easyfill - Hooinet - Maas 5x5cm - Zwart - Nylon

13.95
Hooinet Rechthoek Maas 3x3cm - Zwart

Waldhausen

Hooinet Rechthoek Maas 3x3cm - Zwart

29.95

Voordelen van een slowfeeder

Slowfeeding heeft verschillende voordelen. Hieronder zetten we ze voor jou op een rijtje.

Spreiding tussen eetmomenten

Paarden moeten continu eten. Zit je paard langer dan 6 uur zonder voer, dan kan dit leiden tot maagzweren en gedragsproblemen. Verspreid eten is daarom beter. Met een hooinet moet je paard extra moeite doen en is hij langer bezig met zijn voer.

Goed voor paarden met overgewicht

Komt je paard snel aan? Een hooinet is één van de manieren om gezond af te vallen. Je paard krijgt zo minder calorieën binnen en moet extra zijn best doen om aan voedsel te komen.

Voorkomt verveling

Staat je paard wat vaker op stal? Een slowfeeder zoals een hooinet is één van de manieren om verveling tegen te gaan. Je paard is namelijk wel even bezig met het eten van zijn voedsel!

Wat kan je nog meer doen? Lees hier meer over verveling op stal voorkomen bij je paard

Minder verspilling

Door een hooinet op te hangen, verspil je minder voedsel. Het hooi slingert namelijk niet meer rond in je weide of paddock. Er wordt niet overheen geplast en het waait niet weg. Je paard eet meer van het hooi dat je koopt, zo bespaar je ook nog eens geld!


Nadelen van slowfeeders

Zijn er dan alleen maar voordelen? Slowfeeders hebben ook enkele nadelen.. Zo moet je paard zijn hoofd kantelen om uit een hooinet te eten. Dit is geen natuurlijke positie voor hem. 

Ook kan het vullen van een hooinet een lastige bezigheid zijn. Gelukkig zijn er ook hooinetten waarbij het vullen makkelijker gaat. Het hooinet Horka Easyfill heeft bijvoorbeeld een eenvoudige vulopening aan de bovenkant. 

Ten slotte kunnen sommige paarden gefrustreerd raken door een slowfeeder. Vooral als je direct begint met een fijnmazig hooinet waar hij lastig uit kan eten. 


Waar moet je op letten bij een slowfeeder? 

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij de keuze van een hooinet. Hieronder zetten we de belangrijkste dingen voor jou op een rijtje. 

Grootte van de openingen

Er bestaan grofmazige en fijnmazige hooinetten. Hoe kleiner de gaten, hoe langer je paard erover zal doen om het hooi te eten. Aan de andere kant kunnen erg kleine mazen ook leiden tot frustratie. 

Bouw het rustig op. Leg in het begin wat hoopjes hooi op de grond. Of start met een hooinet met grotere gaten. Bouw vervolgens langzaam op naar kleinere gaten. Zo kan je paard rustig wennen aan een slowfeeder. 

Hoogte

Zorg dat je het hooinet op de juiste hoogte hangt. Hoe hoog dit precies is verschilt per paard. Probeer wat hoogtes uit om te kijken wat het beste past bij jouw viervoeter. 

Hang een slowfeeder zeker niet te hoog. Voor een paard is het geen natuurlijke houding als hij zijn hoofd te ver omhoog moet kantelen. Ook kan je paard dan meer stof inademen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. 


Slowfeeders vind je bij Welkoop

Bij Welkoop vind je hooinetten in alle soorten en maten. Weet je al welke je wil hebben? Bestel eenvoudig je hooinet online. Bij bestellingen vanaf 40 euro bezorgen we gratis bij jou thuis. 

Weet je nog niet welk hooinet geschikt is voor jouw paard, dan ben je altijd welkom bij een Welkoop bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist staat altijd voor je klaar met advies op maat. Samen kijken we naar de beste slowfeeder voor jouw paard of pony. 

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel