Wat is het beste kippenvoer?

Ben je net begonnen met kippen houden? Dan is het belangrijk om te weten wat je jouw kip het beste kan geven. Er bestaan verschillende soorten kippenvoer. In dit artikel lees je alles over soorten kippenvoer. Zo houd je jouw kippen sterk en gezond!

Bekijk: Kippenkorrel | Kippenmeel | Kippenmix | Gemengd graan

Ontdek ons eigen merk.

Bij Welkoop vind je kippenvoeding van ons eigen merk. Gevonden wat je zocht? Bestel eenvoudig online of kom langs in één van onze winkels. Jouw dierspecialist geeft je graag persoonlijk advies.

Bekijk kippenvoeding

Welk voer geef ik mijn kuikens?

Als kuikens uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan net de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. 

Daarna geef je ze speciaal kuikenvoer. Hierin zitten veel eiwitten die je kuiken helpen te groeien. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat gemengd graan voor oudere kuikens. 

Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen. Zodra de hennen gaan leggen, geef je ze kippenmeel of -korrel. Dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben.


Geef altijd basisvoer

Geef je kip in ieder geval basisvoeding. Hierin zit alle voeding die hij nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Basisvoeding heb je in drie soorten. Welke je kiest? Dat hangt af van verschillende factoren. Denk aan je persoonlijke budget, je eigen voorkeur, en de voorkeur van je kip. Er is geen goed of fout! 

Kippenkorrel

Kippen morsen veel tijdens het eten. Met kippenkorrels ben je ervan verzekerd dat je kip altijd de juiste voeding binnenkrijgt.

Elke korrel heeft dezelfde samenstelling en bevat alle belangrijke voedingsstoffen. Zo pikken ze niet alleen de lekkere stukjes eruit! 


Kies voor duurzaam. Beter voor het milieu? Kies dan voor Welkoop circulaire kippenkorrel. Deze kippenkorrel wordt gemaakt uit reststromen van bijvoorbeeld broodproductie. Het broodmeel wordt verwerkt tot kippenkorrel. Een gezonde en duurzame keuze dus! 


Kippenmeel

Meel is fijner van structuur dan kippenkorrels. Met kippenmeel zijn ze lekker lang bezig om te eten. Het voorkomt verveling en stimuleert het scharrelgedrag. 

Kippenmeel is minder geschikt voor kippen met een baard of kuif. Het meel blijft er dan in hangen en andere kippen kunnen dan richting de kip pikken. 

Kippenmix

Met kippenmix stimuleer je het natuurlijke scharrelgedrag van kippen. Dit gemengde voer bestaat uit granen en korrels. Daardoor is aanvulling van gemengd graan niet meer nodig. 

Bij zowel kippenmeel als kippenmix eten kippen vaak eerst alleen de lekkere stukjes eruit. Zorg ervoor dat je kippen de bak helemaal leeg eten voordat je ‘m bijvult. Zo krijgen ze alle benodigde voeding binnen. 


Stap langzaam over. Kippen houden niet zo van verandering en raken daardoor snel van de leg. Wil je wisselen van voeding? Doe dit dan in kleine stapjes. Meng steeds een beetje meer nieuw voer door het oude. Zo laat je hem rustig wennen. 


Een selectie uit ons basisvoer:

Welkoop Kippenkorrel - Kippenvoer - 5 kg Volume
voordeel
2 voor 16.00

Welkoop

Welkoop Kippenkorrel - Kippenvoer - 5 kg

8.25
Welkoop Kippenmeel - Kippenvoer - 5 kg Volume
voordeel
2 voor 16.00

Welkoop

Welkoop Kippenmeel - Kippenvoer - 5 kg

8.50
Welkoop Kippenmix - Kippenvoer - 5 kg Volume
voordeel
2 voor 16.00

Welkoop

Welkoop Kippenmix - Kippenvoer - 5 kg

9.25
Welkoop Gemengd graan  - Kippenvoer - 5 kg Volume
voordeel
2 voor 15.00

Welkoop

Welkoop Gemengd graan - Kippenvoer - 5 kg

7.95

Vul aan met gemengd graan 

Als aanvulling op het basisvoer kun je gemengd graan geven. Kippen eten dit maar al te graag. Maar geef er niet te veel van, want ze kunnen er snel dik van worden. Maximaal 25% van het voer mag bestaan uit gemengd graan. 

Doe het gemengd graan aan het eind van de middag in het kippenhok. De kippen zijn dan nog bezig met verteren als ze op stok gaan. Zo heb je meer rust in het hok. 


Zorg altijd voor kippengrit en maagkiezel

In de vrije natuur komen kippen schelpjes en steentjes tegen. Dit is goed voor een sterke eierschaal, gezonde botten en het verteren van voedsel in de maag. Maar in het kippenhok moet je ze daarbij een handje helpen. Zorg daarom altijd voor kippengrit en maagkiezel als aanvulling op het kippenvoer. 

  • Kippengrit is gemaakt van schelpen en bevat kalk en mineralen. Deze zijn onder andere goed voor een sterke eierschaal en gezonde botten. 
  • Maagkiezel hebben kippen nodig om hun eten te verteren. Want kippen hebben zelf geen tanden. 
  • Pikmix is een smakelijke mix voor kippen dat onder andere calcium bevat. Pikmix draagt bij aan de groei en onderhoud van boten en aanmaak van sterke eierschalen. 

Strooi kippengrit en maagkiezel niet op de grond, dan wordt het vies. Bied het aan in een apart voerbakje. 

Bekijk kippengrit en maagkiezel:

Welkoop Kippengrit - Kippen Supplement - 1,5 kg Volume
voordeel
2 voor 5.50

Welkoop

Welkoop Kippengrit - Kippen Supplement - 1,5 kg

2.95
Welkoop Maagkiezel - Kippen Supplement - 1,5 kg Volume
voordeel
2 voor 6.50

Welkoop

Welkoop Maagkiezel - Kippen Supplement - 1,5 kg

3.35
Welkoop Pikmix - Kippen Supplement - 1,5 kg Volume
voordeel
2 voor 8.99

Welkoop

Welkoop Pikmix - Kippen Supplement - 1,5 kg

4.75
Welkoop Pikschaal - Kippen Supplement -

Welkoop

Welkoop Pikschaal - Kippen Supplement -

3.95

Groenvoer als tussendoortje

Kippen zijn echte alleseters. Verwen ze daarom eens extra met wat groente en fruit dat je over hebt. Kippen vinden bijvoorbeeld sla, komkommer, broccoli en wortel heerlijk. Maar ook bessen, appel, peer en banaan. 

Geef het groenvoer in een apart bakje en haal de restjes weg aan het eind van de dag. Zo gaat het groenvoer niet rotten. 

Zorg altijd voor natuurlijk voer dat niet verwerkt is. Dus niet iets met zout of veel kruiden. Dat is slecht voor je kip. 

Verwen met snacks

Wil je jouw kippen extra verwennen? Of lijkt het je leuk om je kakelende vrienden handtam te maken? Dat kan met lekkere kippensnacks. Denk aan maïskolfjes, meelwormen of insectenmix. Kippen zijn van nature alleseters en eten in de natuur ook insecten. Snacks met insecten bevatten veel hoogwaardige eiwitten, en dat draagt bij aan een sterk verenpak. Hoe ga jij je kip verwennen? 

Bekijk snacks:

Welkoop Insectenmix - Kippensnack - 400 gram 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop Insectenmix - Kippensnack - 400 gram

12.95
Welkoop Kippengraanringen - Kippensnack - 2 stuks 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop Kippengraanringen - Kippensnack - 2 stuks

3.95
Welkoop Maiskolfjes - Kippensnack - 1 kg 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop Maiskolfjes - Kippensnack - 1 kg

8.95
Welkoop Kippentraktatie - Kippensnack - 2 kg 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop Kippentraktatie - Kippensnack - 2 kg

7.95

Hoe voer ik mijn kippen? 

Gebruik stevige ronde voerbakken en drinkbakken die niet omvallen. Zet de bakken op een verhoging of hang ze op, zodat de kippen er niet in gaan staan, erin gaan krabben of poepen.

De voerbak moet groot genoeg zijn voor alle kippen. Per kip reken je ongeveer 15 centimeter. Ronde voerbakken nemen minder ruimte in beslag.

Ook de drinkbak moet groot genoeg zijn en per kip ongeveer een halve liter water bevatten. Zorg dat je kippen altijd genoeg vers drinkwater hebben. Ze hebben veel water nodig voor het leggen van eieren. Plaats de waterbak in de schaduw. In de zomer kan het nodig zijn om het water meerdere malen per dag te verversen. 

Bekijk voer- en drinkbakken


Houd je kip op gezond gewicht

Controleer regelmatig of je kippen een gezond gewicht hebben. Dat is heel eenvoudig. Voel voorzichtig aan het borstbeen van je kip. Je kip is te mager als zijn borstbeen te scherp aanvoelt. Een kip is juist te dik als er te veel vlees op zijn borstbeen zit. Op basis hiervan kan je jouw kip meer of juist minder voeding geven.

Vooral tijdens de winterdagen is het belangrijk om op te letten of je kip wel genoeg binnenkrijgt. Meestal moet je ze in deze periode vaker voeren. Ook is het belangrijk dat ze altijd beschutting hebben, bijvoorbeeld veilig in een hok. 


Kom naar de winkel voor advies

Wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialisten staan altijd voor je klaar met tips en advies op maat. Wij weten wat er nodig is om jouw kip sterk en gezond te houden met goede voeding. 

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel