Hoe en waarom bemest ik mijn gazon?

Wil jij ook een mooi groen gazon? Dan is het verstandig om je gazon regelmatig te onderhouden. Bemesten is daar een belangrijk onderdeel van. Hiermee krijgt je gras de juiste voeding en zal het beter groeien. In dit artikel lees je hoe je jouw gazon bemest. En op welke momenten in het jaar. 

Snel naar: Gazonmest | Ontdek ons eigen merk

Waarom je gazon bemesten?

Bemesten houdt je gras gezond en zorgt voor een mooi, groen gazon. De voordelen op een rij:

  • Nieuwe voedingsstoffen. In mest zitten belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Ze helpen je gras groeien en gezond te houden.

  • Betere groei en mooiere kleur. Je gras groeit beter en sneller. Hierdoor krijg je een dichter en steviger gazon. Het gras ziet er ook groener uit.

  • Weerstand tegen ziekten. Een gezond gazon is beter bestand tegen ziekten en plagen. Bemesten helpt de wortels versterken en maakt je gras gezonder.

  • Verbetert de bodem. Door te bemesten verbeter je de kwaliteit van de bodem. Hierdoor kan je gras water en voedingsstoffen beter opnemen. 

Voor sterk en groen gras.

Ontdek ons eigen merk:

Voor een vol en groen gazon. 
✓ Langdurige werking. 
✓ Extra krachtige formule, dus minder nodig. 

Bekijk gazonmest


Lees meer over ons eigen merk meststoffen.


Wat zit er in gazonmest?

Gazonmest bevat drie belangrijke voedingsstoffen: stikstof (N), fosfor (P), en kalium (K). Deze helpen het gras om gezond te groeien.

  • Stikstof (N): Zorgt voor een mooie groene kleur en stimuleert de groei van de grasplanten.
  • Fosfor (P): Belangrijk voor sterke wortels en helpt bij het ontkiemen van graszaad en het herstellen van beschadigd gras.
  • Kalium (K): Verhoogt de weerstand tegen ziekten, maakt het gras stressbestendiger en bevordert wortelontwikkeling.

Verder vind je in gazonmeststoffen vaak ijzer. IJzer zorgt dat je gras een mooie diepgroene kleur krijgt én houdt.


Organische mest of kunstmest voor je gazon?

Bemesten doe je met organische mest of kunstmest. Wij raden organische mest aan. De voedingsstoffen komen langzamer vrij. Daar wordt je bodem gezonder van. En dit heeft weer positieve invloed op de gezondheid en weerstand van je gazon.

Kunstmest werkt sneller en geeft je gras een boost. Maar het is ook eerder uitgewerkt, waardoor je dus vaker moet strooien. Je gras groeit eigenlijk te hard, en is vatbaarder voor ziektes en plagen. Ook is het minder duurzaam en slechter voor je bodem.

Laat je grond gratis testen.

"Een mooi gazon begint bij de bodem. De zuurgraad én de voedingstoestand van je grond test je gemakkelijk en snel met een grondtest. Je weet dan precies wat jouw gras nodig heeft om goed te groeien."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Wanneer en hoe vaak bemest je het gazon?

Wij adviseren om je gazon drie keer per jaar te bemesten. Snel weten welke mest je nodig hebt? Doe onze handige welke-mest-test.


Voorjaarsbemesting: rond maart/april

In de winter krijgt je gazon veel te verduren. Misschien ligt er wel een dikke laag aan mos- en plantenresten. Haal eerst deze laag weg. Dit doe je door te verticuteren. Hierna is het tijd om door te zaaien en te bemesten. Daarmee geef je jouw bodem een sterke start na de winter.

Kies voor Welkoop gazonmest voor het voorjaar. Deze bevat precies wat jouw bodem nodig heeft om te herstellen. 

Zomerbemesting: rond juni/juli

Je gras is al een tijdje lekker aan het groeien en heeft veel voeding uit de bodem gehaald. Door nu te bemesten vul je de voeding aan en geef je de weerstand een boost. Zo voorkom je kale plekken, onkruid en ziekten.

Welkoop zomer gazonmest helpt je gazon mooi te houden. De voeding uit de meststof komt geleidelijk vrij waardoor het gras stabiel doorgroeit.


Najaarsbemesting: rond september/oktober

In de zomer wordt het gazon meer gebruikt. Schuivende tuinmeubels, een potje voetbal. Tijd voor wat extra voeding in aanloop naar de winter. Zo zorg je ervoor dat je gazon bestand is tegen de kou. Én dat het langer groen blijft, zelfs in de winter!

Welkoop gazonmest voor het najaar helpt je gazon sterk en gezond de winter in te gaan.


Zelfs voor de robotmaaier hebben we speciale meststof. Zo ligt jouw gazon er altijd mooi bij! Last van mos in het gras? Met Welkoop 3-in-1 gazonmest kun je het mos aanpakken en tegelijkertijd je gazon voeden.


Bemestkalender gazon

Met onze mestkalender bemest je altijd op het juiste moment.Hoe bemest ik mijn gazon? 

Het is verstandig om minimaal twee weken voor het bemesten je gazon te kalken. Zo neemt de bodem de voeding uit de mest beter op.

Meet de oppervlakte van je gazon en kijk op de verpakking hoeveel mest je nodig hebt.

Bemesten kan op twee manieren: met de hand of met een strooiwagen. Een strooiwagen is erg handig, want je kunt 'm heel precies afstellen. Dit voorkomt overbemesting en dus verspilling.


Bemest je met de hand? Verdeel dan de hoeveelheid mest in twee gelijke delen.
Strooi deel 1 in de lengte en deel 2 in de breedte. Zo zorg je voor de beste verdeling. 

Strooi de meststof het liefst als er regen wordt verwacht. Komt er geen regen? Geef dan wat water na het bemesten. Zo trekt de meststof goed in de bodem.


Hulp nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.

Een mooi groen gazon begint bij Welkoop. Met onze gazonmeststoffen geef je jouw gras precies wat het nodig heeft.

Voor wat extra hulp kan je altijd binnenlopen bij een Welkoop in de buurt. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar en helpt je graag bij het kiezen van de beste meststof voor jouw gazon.

Zien we je snel?  

Vind jouw winkel