Kweken in een kas

Zaaien, stekken, verzorgen en het hele jaar door gezonde vruchten en groenten oogsten. Een kas bij huis is heerlijk. Met een kas verleng je het tuinseizoen. De wolken drijven boven je hoofd voorbij, wind en regen zijn bijna voelbaar. Toch beschermd en beschut samen met je planten in de kas. Een kas is ook te verwarmen zodat zelfs tropische planten het fantastisch doen. Steeds meer mensen ervaren het plezier en gemak van tuinieren in een kas.

Zelf kweken

Het is heel makkelijk om zelf planten in je kas te kweken, makkelijker dan buiten. De kas is jouw domein, waar je regen en wind buiten houdt en temperatuur en luchtvochtigheid zelf bepaalt. Je gaat gericht te werk en beheerst alle omstandigheden. Ook het bestrijden van insecten en ziektes is niet moeilijk.

Zaaien

Kassen van glas zijn ideaal om onder te kweken. Glas laat 90 procent van het licht door en een glazen kas veroudert niet. Kassen van polycarbonaat zijn de laatste jaren in opmars. Door de dubbelwandige platen is de isolatie beter en regel je het klimaat makkelijker. Ideaal voor het overwinteren van je planten.

Bekijk al onze kassen

Overige kassen

Kweekbak

Een kweekbak vult het gebruik van een kas perfect aan. Forceer in de lente jonge planten met de kweekbak. Zet een kweekbak over je moestuin of MeterMoestuin en bescherm je planten in hun eerste stadium. Zo ontstaat een koude bak waarin je planten beschut opgroeien. De bak bestaat uit een aluminum frame met plastic delen.

Tunnelbogen

Of bescherm je planten met folie en tunnelbogen. Span moestuinfolie over de tunnelbogen. Dat zijn gebogen beugels van ongeveer 2,5 meter lang. De bogen passen over je moestuin en MeterMoestuin. Als je ook de uiteinden dichtmaakt, is het klimaat onder de folie erg gunstig voor een snelle, gezonde groei en zijn je planten beschermd tegen insecten. Til de folie een stukje op om je planten te verzorgen.

Folietunnelkassen

Folietunnelkassen zijn gemaakt van aluminium profielen met sterke folie eroverheen gespannen. Deze kas is erg licht en daardoor makkelijk te verplaatsen. Hoge tunnelkassen zijn geschikt voor hogere gewassen zoals tomaten en aubergines. Heb je een groentenbed? Gebruik dan een lage, smalle tunnelkas. Kweek met een tunnelkas in de volle grond, bloempotten of bloembakken.

Muurkas

Een muurkas heeft als belangrijkste eigenschap dat je heel makkelijk op een klein oppervlak, grote planten kweekt. Een muurkas is ideaal als je een muur of gevel hebt die op het oosten of westen is gericht. Gebruik de muurkas als bescherming of kweekruimte. Een muurkas is in de winter warmer dan een vrijstaande kas en daarom heel geschikt voor het overwinteren van je planten.

Zelf bouwen

Een kas zelf maken kan natuurlijk ook en is heel makkelijk met een zelfbouwkas. Ze worden als bouwpakket geleverd en zet je makkelijk, zonder lijm of kit in elkaar. Of laat de zelfbouwkas in onze winkel in elkaar zetten voor een schappelijk prijsje.

Goede plek

Graag geven we je de volgende tips:

  • Plaats de kas op een zonnige plek. Schaduw beperkt het aantal planten dat je kan kweken.
  • Plaats de kas bij voorkeur met de nok in zuidnoord richting. Zo profiteer je maximaal van de warmte van de opkomende zon.
  • De ingang van de kas is aan de zuidzijde zodat de felle zomerzon minder invloed heeft op het gewas.
  • Zorg voor een goede beschutting met een haag of schutting, tegen de sterke en koude wind.
  • Plaats de kas niet te dicht op de beschutting, dat veroorzaakt schaduw.
  • Door koude wind verlies je 50 procent van de warmte. Isoleer je kas met noppenfolie, zo bespaar je op verwarmingskosten.
  • Zorg dat de kas makkelijk bereikbaar is vanuit huis.

Buren

Sommige planten versterken elkaar, terwijl andere elkaar verzwakken. Houd bij de jaarplanning en indeling in de kas rekening met de juiste combinaties. Pas combinatieteelt toe, deel zo je kas in en bereik het beste resultaat.

Kweekkalender

In een kas heb je meer speelruimte om te zaaien, stekken en planten bij de juiste condities. Toch moet je een beetje rekening houden met de seizoenen. Graag geven we een richtlijn van de juiste handelingen in elk seizoen. Het is een richtlijn omdat elke kas anders is door de windrichting en positie en plek van de kas.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.