Kippen bezig houden

Kippen zijn levendige en nieuwsgierige dieren die graag actief zijn. Net als mensen kunnen kippen zich gaan vervelen als ze geen stimulatie en afleiding krijgen. Gelukkig zijn er talloze creatieve manieren om je kippen bezig te houden. In dit artikel delen we enkele handige tips om verveling bij je kippen te voorkomen.


 In dit artikel: 

Ruimte om te scharrelen

Kippen scharrelen het liefst de hele dag rond op zoek naar voedsel. Dit zit in de aard van het beestje en kan niet afgeleerd worden. 

Scharrelen is belangrijk om de rangorde (ook wel pikorde) stabiel te houden. Kippen in een ren die niets te doen hebben, richten de aandacht op elkaar. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals verenpikken.

Een tuin of weiland is ideaal voor ze om lekker rond te pikken en te scharrelen. Zorg verder voor een goed hok en een grote ren die voldoende ruimte biedt. Zo kunnen je kippen vrij bewegen en krijgen ze genoeg frisse lucht en natuurlijk licht.


Eten bij elkaar scharrelen

Laat je kippen regelmatig scharrelen door ze groenvoer, graan of kippenmeel te geven. Ook met ruwvoer in een ruwvoerkorf houd je ze lekker bezig.

Je kunt het scharrelgedrag stimuleren met een voerbal. Je vult de voerbal met graan of een kippensnack en legt deze in de ren. Of hang een krop sla of andijvie op aan een touwtje of stop het in een handige kippenvoerbalhanger. Je kippen moeten zo extra hun best doen om eten te krijgen en zijn meteen in beweging! 

Plant wat struiken of bomen in de buurt van het kippenhok, zodat je kippen kunnen scharrelen en insecten zoeken. 


Verstop lekkernijen in het hok of de ren, zoals maiskolfjes of stukjes fruit, zodat ze actief moeten zoeken. Een snackroller of snacktoren is een leuke manier voor kippen om aan hun snacks te komen. Je kunt deze gewoon op de grond zetten of ophangen voor de afwisseling.

Graan of snacks kun je verstoppen in een scharrelbak. Je maakt er gemakkelijk een door bijvoorbeeld een zandbakschelp te vullen met bladeren en zand. Ideaal als je kippen niet los in de tuin kunnen lopen.

Je kip moet kunnen pikken. Leg een pikblok, pikschaal of graszode in de ren. Hiermee kunnen ze zich naar hartelust uitleven. 

fitte dieren coaches

Stimuleer het scharrelgedrag van je kippen met een voedselparcours door je tuin of ren. Ik leid mijn kippen met behulp van lekkere traktaties langs de verschillende onderdelen.

- Joyce, Welkoop Nieuw-Amsterdam

Alles voor scharrelen en pikken:


Welkoop Kippenvoerbalhanger -

Welkoop

Welkoop Kippenvoerbalhanger -

5.50
Beeztees Snackbal - Kippenvoerbak - 15x15x15 cm - Grijs Groen 25% Korting

Beeztees

Beeztees Snackbal - Kippenvoerbak - 15x15x15 cm - Grijs Groen

7.95 5.96

Speelgoed in de kippenren

Net als kinderen hebben kippen speelgoed en andere vormen van verrijking nodig om lichaam en geest actief te houden. Hoe je jouw kippen actief houdt?

  • Hang zitstokken op verschillende hoogtes in het hok, zodat ze kunnen springen en klimmen.
  • Stapels boomstammen, hooibalen of stapels takken zijn ideale klim- en verstopplekken.
  • Je kunt ook spiegels ophangen, zodat ze hun eigen spiegelbeeld kunnen zien.
  • Of wat dacht je van een kippenschommelKippen zullen altijd gefascineerd zijn door iets nieuws in hun verblijf. Zelf iets simpels als een oude bloempot of ladder kan al voor de nodige afleiding zorgen.Bekijk onze video over hoe je jouw kippen kunt bezighouden:


Stofbad

Kippen hebben een natuurlijke drang om in de grond te krabben en rollen. Maak een speciaal gebied in de ren waar ze kunnen genieten van een stofbad. Dit helpt niet alleen om parasieten te bestrijden, maar het is ook een vorm van ontspanning en vermaak.

Recycle een oude autoband en gebruik ‘m als zandbad voor je kippen.

Je kippen trainen

Gebruik traktaties om je kippen iets te leren. Ze hebben al gauw door dat ze iets lekkers krijgen als ze wat voor je doen. Zo train je ze vrij snel. Leer ze om ergens op te springen of uit je hand te eten. 

Samen spelen zorgt voor een hechtere band met je kip. En wist je dat ze op den duur zelfs je stem herkennen? Als je ze roept, dan weten ze dat je met ze komt spelen. 


Hulp nodig? Welkoop helpt je verder.

Je kunt zelf veel doen om je kippen lekker bezig te houden. Bij Welkoop hebben we alles wat je nodig hebt om verveling bij je kip te voorkomen. Van voer en snacks tot speelgoed om het hok en de ren leuker te maken. Zo blijft je kip actief en gezond! 

Heb je tips nodig of wil je graag persoonlijk advies? Kom langs bij een winkel in de buurt. Jouw dierspecialist staat voor je klaar! 

Vind winkel in de buurt