Tips om je paard door de rui heen te helpen

Als de winter op zijn eind loopt komt er een moment dat je paard zijn dikke wollige wintervacht kwijt gaat raken. Er lijkt soms geen einde aan te komen en de haartjes vind je overal weer terug. Sommige paarden verharen niet zo veel terwijl andere paarden enorm verharen. Vooral sobere rassen ontwikkelen veel wintervacht waardoor ze veel gaan verharen. Ook paarden die jaarrond buiten staan zullen een dikkere wintervacht hebben ontwikkeld waardoor ze meer verharen. 

Wanneer verhaart een paard?

Het verharen van een paard gebeurt 2 keer per jaar, in de lente en in de herfst. Dit heeft weinig met de temperatuur te maken, maar het begint zodra de dagen langer of korter worden. Aan het einde van de winter/begin van de lente, als het paard zijn wintervacht verliest merk je dit goed. Door het toenemende daglicht worden er hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat het verharingsproces gaat beginnen.

Meestal doen paarden er 2 of 3 weken over om al hun wintervacht kwijt te raken. Paarden met een dikkere wintervacht, vaak sobere rassen, kunnen er langer over doen. Ook oudere paarden of paarden die niet helemaal fit zijn kunnen meer moeite hebben om hun wintervacht kwijt te raken.

Met deze tips kom je samen met je paard door de rui heen

Borstelen, borstelen en nog eens borstelen
Het beste om je paard door de verharing heen te helpen is toch echt borstelen. Bijvoorbeeld met een poetsblok en rosborstel, maar ook sommige zweetmessen kunnen helpen.

Let wel op, als jouw paard veel buiten staat zonder deken heeft hij zijn vacht nodig om hem warm te houden. Als je dan vaak borstelt wordt de natuurlijke waterafstotende laag te veel aangetast.

Na een goede poetsbeurt is een kledingroller erg handig om bij je te hebben, want vaak zit je zelf helemaal onder de haren!

Beweging
Ook voldoende beweging helpt bij het verharen. Door beweging wordt de doorbloeding naar de haarzakjes gestimuleerd waardoor het paard beter zijn vacht kwijt kan raken.

Daglicht
Een grote stimulans voor het verharen is daglicht. Probeer je paard zoveel mogelijk buiten in het daglicht te zetten om zo de verharing te stimuleren. Tevens zorgt dit ook weer voor meer beweging. Win-win!

Voeding
Vooral mineralen als koper, zink en mangaan stimuleren het verharen. Dit is niet veel in ruwvoer aanwezig. Dus krijgt je paard alleen ruwvoer, dan kan je het supplementen geven met deze mineralen en sporenelementen om het verharen te bevorderen. Ook lijnzaadolie draagt bij aan een gezonde en glanzende vacht.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.