Tuin bemesten? Zo doe je dat.

Wil jij het hele jaar een mooi bloeiende tuin? Bemesten houdt je tuin gezond. Het geeft je planten voeding en zorgt dat ze beter groeien en bloeien. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten meststoffen en het juiste moment om te bemesten.

Snel naar: Gazonmest | Moestuinmest | SiertuinmestOntdek ons eigen merk 

Waarom de tuin bemesten? 

Iedere plant heeft voeding nodig om te groeien en bloeien. Door regelmatig te bemesten voeg je nieuwe voeding toe aan je bodem. Hierdoor bloeien je planten beter en mooier. Ook zijn ze een stuk minder vatbaar voor ziektes en plagen. 


Het beste voor jouw tuin.

Ontdek ons eigen merk:​

✓ A-kwaliteit voor een scherpe prijs.
✓ Voor gezonde planten, mooie bloemen en een rijke oogst.
✓ Extra krachtige formule, dus minder nodig.

Bekijk meststoffen


Lees meer over ons eigen merk meststoffen.


NPK: de basis van meststoffen

Naast zuurstof, water en koolstof heeft een plant NPK nodig om te leven, groeien en gezond te blijven. NPK staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze drie voedingsstoffen vormen de basis voor de verzorging van je planten. 

 • Stikstof zorgt voor groei van de plant en groene bladeren. Grote of snelgroeiende planten hebben meer stikstof nodig dan andere planten. 
 • Fosfor is belangrijk voor de wortelgroei. Gezonde wortels helpen de plant om voldoende water op te slaan om bijvoorbeeld droge periodes door te komen. 
 • Kalium zorgt voor stevige cellen. Dit maakt ze beter bestand tegen droge periodes en helpt ze de winter door. 

Op de verpakking van meststof zie je altijd de NPK staan, met daaronder cijfers. Deze cijfers geven aan hoeveel procent van deze voedingsstoffen er in de mest zit.


Voor iedere plant de juiste meststof

Iedere plant heeft andere behoeftes. Zo hebben rozen bijvoorbeeld meer stikstof en kalium nodig dan fosfor. En het gazon heeft vooral behoefte aan stikstof voor de groene kleur en goed groeiende grasplanten.

Voor de meeste plantensoorten zijn er daarom specifieke soorten mest. Zo is er rozenmest, gazonmest en speciale mest voor je moestuin. Check dus voordat je iets koopt, of er speciale meststof is.  Zo geef je jouw plant altijd de beste voeding!

Een greep uit ons aanbod:


Welkoop - 3 in 1 Gazonmest - 50 m² - 2 kg

Welkoop

Welkoop - 3 in 1 Gazonmest - 50 m² - 2 kg

11.95
Welkoop - Moestuinmest - 20 m² - 2 kg

Welkoop

Welkoop - Moestuinmest - 20 m² - 2 kg

9.95
Welkoop - Bloeiende Plantenmest - 2 kg

Welkoop

Welkoop - Bloeiende Plantenmest - 2 kg

9.95
Welkoop - Siertuinmest - 2 kg

Welkoop

Welkoop - Siertuinmest - 2 kg

7.95

Weten welke mest het best bij jouw planten past? Je bent van harte welkom in één van onze winkels. Of doe meteen onze handige welke-mest-test.


Soorten meststoffen

Er zijn 2 soorten meststoffen: organische mest en kunstmest.

Organische mest is een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor planten. Het is afkomstig van natuurlijk materiaal zoals compost, koemest en plantaardige resten.

Bacteriën, schimmels en wormen in de grond breken dit materiaal af. Hierdoor ontstaat een voedzame mest die de grond beter maakt en planten alles geeft wat ze nodig hebben om te groeien.


Kunstmest wordt gemaakt in een fabriek. Het zijn chemisch oplosbare zouten die je planten een snelle boost geven.
Maar het is ook sneller uitgewerkt, waardoor je dus vaker moet strooien.


Laat je grond gratis testen.

"Een mooie en gezonde tuin begint bij de bodem. De zuurgraad én de voedingstoestand van je grond test je gemakkelijk en snel met een grondtest. Je weet dan precies wat jouw tuin nodig heeft."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Mestvormen

Meststoffen zijn er in verschillende vormen: korrel, poeder, kegel en vloeibaar.

Mestkorrels

Dit zijn kleine korrels die je heel gemakkelijk kunt verspreiden. Je strooit ze bijvoorbeeld zo op je gazon. Ze zijn ideaal voor gelijkmatige bemesting en geven geleidelijk voedingsstoffen af aan je planten. Geschikt voor je moestuin, siertuin en gazon.

Mest in kegelvorm

Dit zijn handige, langzaam oplossende kegels. Je steekt ze recht in de grond. Ze werken gericht en snel. Geschikt voor potplanten en bloembakken.

Mest in poedervorm

Dit is fijngemalen poeder dat snel wordt opgenomen door de bodem. Het effect op planten is hierdoor ook sneller zichtbaar. Er zijn verschillende soorten: bloedmeel, beendermeel, zeewiermeel en vinassekali. Geschikt voor zowel siertuin als moestuin. Bloedmeel kan je ook op het gazon strooien, terwijl vinassekali ideaal is voor fruit en bloembollen.

Mest in vloeibare vorm

Vloeibare meststoffen meng je met water en giet je bij je planten. Geschikt voor bloembakken, potplanten en kuipplanten.


Wanneer en hoe vaak bemesten?

Het vroege voorjaar is de belangrijkste tijd om je tuin te bemesten. Je planten gaan dan weer groeien en bloeien. Vanaf half maart kan je gaan bemesten. Op de verpakking vind je de beste mestperiode en hoeveel mest je nodig hebt. 

Over het algemeen geldt het volgende:

 • Voor de meeste bloeiende planten is één keer per jaar bemesten voldoende.
 • Rozen en eenjarige bloeiers doen het beter als je ze in juni of juli een tweede keer bemest. 
 • Je bemest je moestuin het liefst twee keer per jaar. In het voorjaar en rond de zomer. 
 • Het gazon bemest je drie keer per jaar: in het voorjaar, de zomer en het najaar. 
Mestkalender


Hoe bemest je de tuin?

Bemesten is heel simpel:

 • Meet je tuin op in vierkante meters en kijk op de verpakking hoeveel mest je nodig hebt. 
 • Maak de grond schoon van onkruid, stenen en ander vuil. 
 • Verdeel de mest over je tuin. Het liefst vanuit twee richtingen haaks over elkaar.
 • Hark de mest voorzichtig in de bovenste bodemlaag.
 • Geef je planten na het bemesten wat water. Hierdoor nemen de wortels de voedingsstoffen beter op.

Hulp nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.

Ben je op zoek naar de beste meststoffen voor jouw tuin? Wij hebben een uitgebreid assortiment meststoffen. Van gazonmest en siertuinmest tot speciale meststof voor rozen, hagen en hortensia’s. 

Weet je niet precies welke mest het best bij jouw tuin past? Jouw tuinspecialist legt je graag uit waar je op moet letten. Je bent van harte welkom in één van onze winkels.

Zien we je snel?

Vind jouw winkel