Vogels voeren
Vogels voeren kan het hele jaar. Welke vogel eet wat en hoe zorg je ervoor dat je alle vogels in je tuin blij maakt? Alle tips voor het voeren van vogels lees je in dit artikel.
|
Wat is goed voer?
Je kunt de vogels in je tuin een handje helpen door ze te voeren. Maar wat is nu goed voer? Goed en voedzaam vogelvoer bestaat uit zaden, pinda’s en vetten. Tafelrestjes zijn niet geschikt. Hierin zit te veel vet, zout en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
Dit mogen vogels eten:
- Strooivoer
- Fruit
- Ongebrande en ongezouten pinda’s
- Vetproducten voor tuinvogels
- Broodkruimels (met mate, want bevat veel zout)
- Insecten- en zadenmixen
- Gewelde krenten en rozijnen
Geef dit liever niet:
De kwaliteit van vogelvoer verschilt
Goedkope vetbollen worden gemaakt van afvalproducten, zoals oud frituurvet. Zadenmixen worden soms opgevuld met ingrediënten waar weinig voeding in zit. Denk aan graszaden en linzen. Hier hebben vogels niets aan. Kijk bij het kopen van zadenmixen en zonnebloempitten naar de energiewaarde en het oliegehalte van de zaden. Meestal staat dit vermeld op de verpakking. Zo weet je zeker dat je iets goeds koopt.
Welke vogel eet wat?
Vogels houden van een gevarieerd menu. Hoe gevarieerder het aanbod van voedsel, hoe meer verschillende soorten je tuin zullen bezoeken. Heb je in de tuin planten of bomen met bessen en zaden? Dan zul je zien dat hier ook veel vogels op af komen.
Iedere vogel heeft z’n eigen eetgewoonten. De ene is gek op zaden en de ander lust graag insecten. Hoe maak je het alle vogels in je tuin naar de zin?
De 5 meest voorkomende tuinvogelgroepen en hun favoriete voer:
- Kool- en pimpelmezen zijn gek op noten en zaden. Deze vind je in allerlei soorten vogelvoer. Denk aan vetbollen, strooivoer, gevulde kokosnoot of een krans met vogelvoer.
- Winterkoningen, heggenmussen en roodborstjes houden van strooivoer en meelwormen. Ze eten graag beschut, bijvoorbeeld in de heg of een struik.
- Heb je veel mussen in je tuin? Mussen zijn fan van groter en grover voedsel. Denk aan strooivoer, zonnebloempitten, pindablokken en gewone pinda’s.
- Merels, zanglijsters en spreeuwen maak je blij met fruit. Leg wat appels neer, dat vinden ze lekker. Ook gewelde krenten, rozijnen, schillen en klokhuizen doen het goed. Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan strooivoer met fruit. Hier zullen deze vogels heerlijk van smikkelen.
- Spechten, boomklevers en boomkruipers zijn echte pindaliefhebbers. Je doet ze een groot plezier met pindacakes, doppinda’s, vetbollen of vetblokken. Leuk weetje is dat deze vogels graag verticaal eten. Houd hier rekening mee door een pindablok op te hangen. Je kunt het voer ook in een silo doen.
Aan de vorm van de snavel kun je zien wat een vogel het liefst eet. Zo heeft de merel een lange spitse snavel waarmee hij goed regenwormen uit de grond kan trekken. De vink heeft juist een kegelvormige snavel. Hiermee kan hij gemakkelijk zaden en pitten kraken.
Alles voor het voeren van de vogels:
Hoe voer je de vogels?
Niet alle vogels eten op dezelfde manier of op dezelfde plek. Mezen hangen graag aan een vetbol, terwijl vinken en merels het liefst op de grond scharrelen. De heggenmus en winterkoning vind je vooral op beschutte plekjes, bijvoorbeeld onder struiken of de heg.
Wil je alle vogels blij maken? Geef dan verschillende soorten voeding op verschillende plekken in je tuin. Strooi wat op de grond, onder struiken en de haag. Of leg het voer op een voedertafel of in een voederhuisje of voedersilo.
Je kunt het voer ook ophangen aan een boomtak of aan een nestkastje of voederstation. Zo kunnen vogels er gemakkelijk bij. Heb je veel katten in de buurt? Dan is een huisje beter. Zo kunnen vogels het voer veilig opeten. Ook is het voer zo goed beschermd tegen regen en sneeuw.
Met een voersilo kun je makkelijk en veilig strooivoer, pinda’s en ander voer geven. Via gaten of openingen kunnen de vogels bij het voedsel. Bijkomend voordeel is dat het voer droog blijft. Je hebt zelfs silo’s met een beschermkooi, zodat alleen kleine vogels erbij kunnen.
Water is voor vogels net zo belangrijk als voedsel. Zet ‘s ochtends een platte schaal met vers water neer waar vogels kunnen drinken en badderen.
Bij Welkoop vind je ook vetbollen zonder netje. Wel zo handig, vogels kunnen hier niet met hun pootjes of snavels in verstrikt raken. Je kunt vetbollen gemakkelijk ophangen in een vetbolhouder.
Voedersystemen voor vogels:
Vogels bijvoeren
Vogels mag je het hele jaar bijvoeren. Ze kunnen de extra energie goed gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat ze lui worden door het voeren. Vogels verleren het niet om zelf voedsel te zoeken.
In de winter
De winter kan een zware periode zijn. Vogels hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van 40 graden. Bij lagere temperaturen kost het ze veel energie om op temperatuur te blijven. In een koude nacht of bij flinke vorst kunnen ze tot wel 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Juist nu kunnen ze dus wel wat extra vet gebruiken om lekker warm te blijven. Als extra energie kun je vetbollen, vogelpindakaas en pinda’s ophangen.
In de lente
In het voorjaar zijn vogels ontzettend druk met het bouwen van hun nest, het uitbroeden van eieren en het grootbrengen van jongen. Je helpt ze aan extra energie met eitwitrijk voedsel zoals insecten, meelwormen en rupsen. Water vinden ze ook erg lekker.
In de zomer
In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels gaan ruien en krijgen het verenkleed dat ze tegen de winterse kou moet beschermen. Of waarmee ze naar het zuiden kunnen trekken. Vogels gaan zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben om aan hun portie eiwitten te komen. Je kunt ze helpen door met bloeiende planten insecten te lokken en door meelwormen of strooivoer met insecten aan te bieden. Maai je gras kort, zodat de wormen goed naar boven kunnen komen. Vogels zijn hier dol op.
In de herfst
Dit is de tijd dat vogels reserves opbouwen voor de winter. Nu het kouder wordt komen ze ook dichter bij huis en eten ze bijvoorbeeld de besjes van je struiken. Vooral producten met vet zijn goed omdat die meer energie geven. Denk aan strooivoer, vetbollen of vogelpindakaas. Zet ook een schaal met water neer.
Bekijk hier de video over vogels voeren: