
Hoe steek ik mijn barbecue veilig aan?
De zon begint weer te schijnen. Tijd om te barbecueën! Maar hoe steek je een barbecue snel en veilig aan? Dat is gelukkig makkelijker dan je denkt. In dit artikel lees jij hoe je in een paar simpele stappen je barbecue aansteekt. Zo geniet je straks van een heerlijke barbecue bij jou thuis!
|
Veiligheid voorop
Je barbecue aansteken doe je met aanmaakblokjes. Gebruik geen spiritus of andere chemische vloeistoffen. Dit is gevaarlijk en milieu-onvriendelijk. Aanmaakblokjes op basis van kokosvezel zijn veilig, natuurlijk en milieuvriendelijk. Of kies bijvoorbeeld voor houtwol, een natuurlijker alternatief op aanmaakblokjes.

Hier volgen meer tips om veilig te genieten van je barbecue:
- Zet de barbecue op een open plek, weg van hekken of bomen.
- Houd een emmer water of eventueel een brandblusser bij de hand, en kinderen en huisdieren op afstand.
- Gebruik een tang met lange steel en de juiste barbecue-uitrusting met geïsoleerde handgrepen, zodat je je niet brandt.
Kies voor houtskool of briketten
Nu volgt de keuze tussen houtskool of briketten. Voor welke moet je kiezen? Dat hangt af van een aantal factoren. Wat voor soort barbecue je hebt bijvoorbeeld, en op welke manier je wil gaan grillen.
Lees hier meer over de keuze tussen houtskool of briketten:

BBQ aansteken met starter
Een barbecue aansteken gaat het makkelijkst met een brikettenstarter. Hiermee warm je alle kooltjes gelijkmatig op.
Je kan binnen 30 minuten gaan barbecueën:
- Verwijder het grillrooster van je barbecue.
- Leg een handjevol aanmaakblokken of houtskrullen op de bodem of het kolenrooster.
- Vul de brikettenstarter ongeveer driekwart met houtskool of briketten.
- Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
- Branden de blokjes? Plaats dan de brikettenstarter erop.
- Wacht ongeveer een half uur en stort de gloeiende kooltjes op de bbq. Let op! De starter kan erg heet worden. Gebruik een hittebestendige handschoen.
- Leg het rooster weer voorzichtig op de barbecue. Ook hiervoor kan je voor de zekerheid een hittebestendige handschoen gebruiken.
- Grillen maar!

BBQ aansteken zonder starter
Heb je geen starter? Ook dan is het mogelijk om je barbecue aan te steken. Deze methode duurt ongeveer 45 minuten:
- Verwijder het grillrooster van je barbecue.
- Leg wat aanmaakblokjes of houtkrullen op de bodem.
- Plaats het kolenrooster terug en stapel hier de briketten of kolen op.
- Heb je geen kolenrooster? Stop dan de aanmaakblokjes tussen de kolen.
- Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
- Wacht met barbecueën tot de kooltjes een witte aslaag hebben en gloeien.
Wanneer kan je gaan barbecueën?
Het is belangrijk om te wachten totdat je barbecue goed is aangestoken. Probeer je iets te bereiden wanneer de kooltjes nog niet goed gloeien? Dan kan je eten te gaar worden of zelfs verbranden.
Hoe herken je wanneer je kan gaan barbecueën?
- Zwart of grijs met vlammen: nog niet klaar om te gebruiken.
- Witgloeiend met rode kern (blaas heel voorzichtig om te controleren): klaar voor directe verhitting.
- Asachtig wit maar nog steeds erg heet: klaar voor indirecte verhitting of koken in de kolen.
Advies op maat?
Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je veilig je barbecue kan aansteken. Op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze barbecue-specialisten staan je graag te woord. Zo geniet je snel van een heerlijke barbecue bij jou thuis!
Zien we je binnenkort?
