Verveling op stal voorkomen

In de winter staan paarden over het algemeen meer op stal. Verveling kan dan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om je paard zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te houden. Gelukkig kun je veel doen om verveling tegen te gaan. Je leest er meer over in dit artikel.

 
    In dit artikel:

Waarom verveelt mijn paard zich?

Hoewel paarden al lange tijd door mensen worden gehouden en gewend zijn aan het leven in stallen en weilanden, betekent dit niet automatisch dat ze zich altijd prettig voelen in deze omgeving.

In het wild leven paarden in kuddes, waar ze hun tijd besteden aan het zoeken naar voedsel en sociaal contact met hun soortgenoten. Op stal heeft een paard weinig te doen en staat hij meestal alleen. Hierdoor ligt verveling op de loer.


Hoe herken je een verveeld paard?

Door verveling gaat je paard bepaald gedrag laten zien, zoals:

Stereotiep gedrag
  • Luchtzuigen: Het paard zuigt lucht naar binnen en maakt een sissend geluid. 
  • Weven: Het paard zwaait constant heen en weer met zijn lichaam, soms urenlang. 
  • Kribbebijten: Het paard bijt in de omheining of voerbak en maakt kauwbewegingen.
  • Boxlopen: Het paard loopt rusteloos heen en weer in de stal, soms in een vast patroon.

Door dit gedrag komt er endorfine vrij, waardoor je paard zich tijdelijk beter voelt. Vervolgens gaat hij dit nog vaker doen, want het geeft hem een fijn gevoel. 

Lusteloos

Minder interesse in de omgeving, traag reageren op prikkels en geen zin in eten, activiteiten of sociaal contact. 

Schuren of krabben

Schuren of krabben aan muren, hekken of zichzelf. 

Onrustig

Nerveus rondlopen, veel hinniken of agressief zijn naar andere paarden of mensen.

Veel eten

Strooisel eten of plotseling heel veel gaan eten. Dit kan leiden tot koliek of andere spijsverteringsproblemen.


Hoe voorkom je verveling bij je paard?

1. Ruime en lichte stal

Zorg voor een ruime, lichte stal met goede ventilatie. De stal moet groot genoeg zijn voor 'm om zich om te draaien en uit te strekken.

2. Sociaal contact

Paarden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan contact met soortgenoten. Als het mogelijk is, probeer dan je paard in de buurt van andere paarden te stallen, zodat ze elkaar kunnen zien, horen en ruiken.

3. Genoeg ruwvoer

Zorg dat je paard altijd ruwvoer kan eten, zoals hooi of gras. Dit helpt niet alleen bij de spijsvertering, maar zorgt er ook voor dat hij iets heeft om te knabbelen en mee bezig te zijn.



In de stal heeft je paard een ander eetpatroon. Geef hem aan het einde van het weideseizoen alvast wat vaker ruwvoer. Dus bijvoorbeeld iets meer hooi. Zo verloopt de overgang qua voeding soepeler.


4. Voerbeurten spreiden

Geef je paard verspreid over de dag eten. In plaats van 2 keer per dag, verdeel je het voer nu over 5 of 6 voerbeurten.  Je kunt ook een hooinet ophangen. Zo moet hij extra moeite doen en is hij langer bezig met eten. Lees hier meer over slowfeeding.


5. Speelgoed en puzzels

Maak de stal interessant met speelgoed en voerpuzzels. Er zijn allerlei voerspeeltjes te krijgen die je bijvoorbeeld kunt vullen met hooi, wortels of muesli. Of hang een liksteen op. Ideaal om je paard bezig te houden en het is ook nog eens gezond! 

Je paard lekker bezig houden kan ook met een speelbal. Hier kan hij naar hartenlust in bijten of lekker tegenaan trappen. De bal deukt dan in en blaast zich vervolgens weer zelf op. Plezier gegarandeerd! 

Alles om je paard bezig te houden:
Waldhausen met mintgeur - Speelbal - Blauw 15% Korting

Waldhausen

Waldhausen met mintgeur - Speelbal - Blauw

39.95 33.96
Bizzy Ball - Liksteenhouder - Aqua 15% Korting

Waldhausen

Bizzy Ball - Liksteenhouder - Aqua

34.95 29.71
Waldhausen Lama Lottie - Paardenspeelgoed - 15% Korting

Waldhausen

Waldhausen Lama Lottie - Paardenspeelgoed -

27.95 23.76
Waldhausen Paard Horst - Paardenspeelgoed - 15% Korting

Waldhausen

Waldhausen Paard Horst - Paardenspeelgoed -

27.95 23.76
6. Voldoende beweging

In de wei beweegt je paard voortdurend, dat is in de stal natuurlijk wel anders. Zet je paard daarom regelmatig in de paddock, bak of het weiland. Zo kan hij zijn energie kwijt en lekker de benen strekken.

7. Afwisseling en training

Probeer de stalroutine te doorbreken en je paard uitdaging en afwisseling te bieden. Blijf veel trainen of leer hem trucjes. Wissel hierin wel af, elke keer dezelfde oefeningen is saai. 


Alles om verveling bij je paard te voorkomen.

Of je nu op zoek bent naar een hooinet, speelbal of liksteen, bij Welkoop hebben we het allemaal. Weet je al wat je wil hebben? Bestel eenvoudig jouw spullen online. 

Heb je nog vragen? Onze dierspecialist staat klaar om je te adviseren over de beste producten voor jouw paard. Samen zorgen we ervoor dat jouw paard zich niet hoeft te vervelen. 

Zien we je snel?

Vind jouw winkel