Ik wil kippen houden

Veel mensen houden van kippen, ook kinderen zijn dol op ze. ‘s Ochtends raap je verse eitjes en scharrelende kipjes rond het huis zijn erg leuk om naar te kijken. 

Kippen eten bijna al het groenafval uit de keuken herkennen hun verzorger al na een paar dagen. Ze zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om bij je in de buurt te zijn. En een weekendje weg is geen enkel probleem, want kippen kunnen best een dagje alleen zijn.

Wat is nou de kip voor mij?

Je wilt een kip, maar wat voor één? Want de ene kip is de andere niet. Wil je een knuffel- of een legkip, een grote, kleine of eentje die witte eieren legt? Het kan allemaal. Op deze pagina vind je wat meer informatie. Wil je weten welke kip het beste bij jou past? Doe dan de Kippencheck!

Raskippen

Raskippen hebben een mooie, uniforme uitstraling en een specifiek karakter. Veel oude rassen worden met uitsterven bedreigd. Dus als je kiest voor raskippen help je mee om die rassen in stand houden. Laat je wel goed informeren over de verschillende rassen. Bezoek bijvoorbeeld een pluimveeshow of informeer bij een kleindiervereniging bij jou in de buurt.

Uit alle windstreken

Europese rassen zijn niet moeilijk te vinden. Hier horen ook Nederlandse rassen zoals de Welsumer, de Barnevelder, het Twents hoen of de Nederlandse Sabelpootkriel bij. Verder zijn er Amerikaanse rassen zoals de Wyandotte, de Plymouth Rock en de New Hampshire. De Wyandotte komt in veel kleuren voor en is in krielvorm een populaire kip. Ze leggen goed en zijn snel tam. Veel bolle, dikke kippen zoals de Aziatische rassen en de Wyandotte zijn rustig van aard. Bekende Aziatische rassen zijn de Cochin en Brahma. Een bijzonder Aziatisch ras is het zijdehoen. Dit ras staat bekend om zijn tamme en rustige karakter en ziet er bijzonder uit. Ze hebben rondom een soort donsveren, die pluizig en zacht aanvoelen. De smalle landhoenders zijn vaak opvliegerig van aard. Deze dieren hebben het voordeel dat ze een stukje vliegen en zichzelf in veiligheid brengen bij gevaar.

Ander ras, andere eisen

Houd rekening met de eigenschappen van je kippen. Zorg dat het kippenhok past bij het ras en koop de juiste benodigdheden. De grootste kip, de Brahma, heeft een heel ander hok nodig dan de kleinste, de Serama. Ook verschillen de voer- en drinkbak. Het ene ras vliegt, het andere heel slecht of nauwelijks.

Krielkippen

Krielkippen zijn de dwergvormen van de grote rassen. Een paar typische krielrassen zijn vooral gefokt op grootte. Ze nemen dan ook weinig ruimte in beslag. De krielen zijn 5 tot 3 keer zo licht en eten ongeveer 70 procent minder kippenvoer dan hun grote soortgenoten.

Pluimveetentoonstellingen

Door heel Nederland worden pluimveetentoonstellingen en kleindiershows georganiseerd. Op deze shows beoordelen keurmeesters de dieren op bepaalde kenmerken. Zo houden ze de specifieke eigenschappen van elk ras in stand. Fokkers streven er naar deze kenmerken zo goed mogelijk te benaderen.


Bekijk ons gehele assortiment voor kippen

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.