Groen zwembadwater: wat te doen?

Het hebben van een eigen zwembad in de tuin is heerlijk. Lekker even afkoelen tijdens de hete zomerdagen. Maar soms kan je zwembad groen kleuren. Hoe komt dit, en wat doe je ertegen? In dit artikel geven we je tips en advies hoe je groen zwembadwater kunt voorkomen én bestrijden als het toch zover is. Zo geniet je in de zomer van kristalhelder water.


   In dit artikel: 

Houd je zwembad helder met Welkoop

Welkoop heeft alles in huis om je zwembadwater helder te krijgen én te houden. Bijvoorbeeld teststrips en chloormeters om de waarden te testen. Maar ook middelen om de pH-waarde en het chloorniveau op peil te houden.

En bestel je online? Dan bezorgen we gratis bij je thuis bij bestellingen vanaf 40 euro. Bekijk ons aanbod in de webshop of kom langs in één van onze winkels.

Alles voor zwembad onderhoud


Waarom kleurt mijn zwembadwater groen?

Er zijn meerdere redenen waarom het water in je zwembad groen kan kleuren. Hieronder zetten we ze voor jou op een rijtje.

Onweer

Je zwembad kan snel groen kleuren door onweer. In de zomer kan het stevig onweren, soms met felle bliksem. Door de elektrische lading van de bliksem ontstaat ozon. Na een chemische reactie van chloor en ozon verdwijnt er chloor uit je zwembad. Er is dan te weinig chloor in je zwembad om het water te ontsmetten. Hierdoor kleurt het water sneller troebel of groen.

Zonlicht

De groene kleur in je zwembadwater kan ook ontstaan door algen. Dit zijn microscopisch kleine beestjes die licht gebruiken om aan hun voeding te komen. Ze kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen. Hierdoor kleurt je zwembad al snel groen.


Hoe voorkom ik groen zwembadwater?

Het is een cliché, maar het blijft waar: voorkomen is beter dan genezen. Test regelmatig je zwembadwater om algengroei te voorkomen. En zorg dat je zwembad voor en na gebruik niet wordt blootgesteld aan de zon. 

    1. pH-waarde. Met een teststrip of een meter check je of de zuurgraad van je water in evenwicht is. De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 liggen.

    2. Chloor. Test daarna de hoeveelheid chloor in je zwembad met een chloormeter. Een waarde tussen de 1 en 3 ppm (drieduizendste gram per liter) is een goede waarde.

    3. Dek je zwembad afAlgen voeden zich met licht en warmte van de zon. Hierdoor kleurt je zwembadwater groen. Geef algen geen kans door je zwembad af te dekken na het gebruik ervan. 

Meer weten over het onderhouden van je zwembad? Bekijk dan onze tips over hoe je jouw zwembadwater schoon houdt: 

Alles over zwembad onderhoud


Hoe bestrijd ik groen zwembadwater?

Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd gebeuren dat je zwembadwater groen kleurt. Zeker na een stevige onweersbui kan dit al snel voorkomen. Wat moet je dan doen? 

Zorg er eerst voor dat je de pH-waarde van je water herstelt. Pas dan kijk je of het nodig is om chloor toe te voegen aan het water. 

Belangrijk: wees geduldig. Er bestaat geen wondermiddel dat je zwembadwater in één dag helder kan krijgen. Dit kan een aantal dagen of soms zelfs weken duren.


Stap 1: Check de zuurgraad

Test de pH-waarde van je zwembadwater met een teststrip of een meter.

Ligt de waarde onder 7,2? Voeg dan pH-pluspoeder toe. Bij een hogere waarde voeg je pH-minuspoeder toe. Zo breng je de pH-waarde tussen 7,2 en 7,6.

Alles voor de perfecte zuurgraad:


Interline Chloor/Ph-waarde - Teststrip - 25 stuks

Interline

Interline Chloor/Ph-waarde - Teststrip - 25 stuks

9.95
Interline elektrische Chloor en PH-meter - 300 gram

Interline

Interline elektrische Chloor en PH-meter - 300 gram

43.95
Interline PH-Plus - 3 kg

Interline

Interline PH-Plus - 3 kg

22.50
Interline PH-Minus - PH-waarde - 3 kg

Interline

Interline PH-Minus - PH-waarde - 3 kg

22.50

Stap 2: Voeg chloor toe

Kleurt je zwembad groen na onweer? Dan is je chloorwaarde mogelijk te laag. Dit meet je met een chloormeter.

Een waarde tussen de 1 en 3 ppm (drieduizendste gram per liter) is een goede waarde. Is de waarde te laag? Dan moet je chloor toevoegen. 


Gebruik hiervoor chloorganulaat. Dit werkt sneller dan chloortabletten. Los het granulaat op in een emmer met lauwwarm water en voeg dit toe aan het zwemwater.

Wil je het chloorniveau altijd op peil houden? Doe dan chloortabletten in een skimmer of chloordrijver. Zo blijf je genoeg chloor houden in je zwemwater.

Alle chloorproducten voor je zwembad:


Interline Shock 55 chloorgranulaat - 1 kg

Interline

Interline Shock 55 chloorgranulaat - 1 kg

24.50
Interline Shock 55 chloorgranulaat - 2,5 kg

Interline

Interline Shock 55 chloorgranulaat - 2,5 kg

52.50
Interline Chloortabletten 20gr - 1 kg

Interline

Interline Chloortabletten 20gr - 1 kg

24.95
Interline Chloordrijver - Klein

Interline

Interline Chloordrijver - Klein

4.95
Stap 3: Gebruik anti-alg

Is het water diepgroen? Dan is het verstandig om een anti-algenmiddel te gebruiken. Hiermee bestrijd en voorkom je algen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing zodat je de juiste hoeveelheid mengt met je zwembadwater. 


Dode algen opruimen

Je bent bijna klaar! Alleen nog de dode algen in je zwembad opruimen. Deze algen zijn te klein om door je filter opgenomen te worden. Volg dit stappenplan om de algen voorgoed weg te halen. 

Stap 1: Gebruik vlokmiddel

Met vlokmiddel worden algen en andere kleine vuitljes verbonden tot grotere vlokken. Op die manier kan je filterpomp de algen makkelijker verwijderen. Kijk goed op de verpakking hoeveel vlokmiddel je moet vermengen met het zwemwater. 

Stap 2: Laat je pomp circuleren

Laat nu je filterpomp 24 uur circuleren. Het water mag dus niet via het filter lopen. Zo zorg je ervoor dat het vlokkingsmiddel zijn werk kan doen en alle algendeeltjes met elkaar kan verbinden. 

Stap 3: Filteren

Hierna zet je de pomp weer terug op filteren. Houd hierbij de drukmeter goed in de gaten. Deze kan namelijk snel oplopen. Heb je een zandfilterpomp? Zet dan enkele minuten de backwash-functie aan. Zo wordt vuil snel meegenomen naar de afvoer. 

Stap 3: Stofzuigen

Is het vuil afgevoerd? Met een zwembadstofzuiger kan je de bodem van je zwembad nu goed schoonmaken. Ook tijdens deze stap kun je de backwash-functie regelmatig gebruiken om al het vuil beter af te voeren.


Kom langs voor advies.

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je groen water voorkomt én bestrijdt in je zwembad. 

Heb je verder nog vragen over het schoonhouden van je zwembad? Kom dan gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar met tips en advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat jij weer een frisse duik kan nemen!

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel