Liguster snoeien

Wist je dat de liguster een van de snelst groeiende haagplanten is? Bovendien verliest deze haag zijn bladeren alleen als het in de winter écht koud is. Geen wonder dat de liguster zo populair is in Nederland. Omdat hij zo snel groeit is het belangrijk om ze elk jaar goed te snoeien. Maar hoe pak je dat aan?

Bekijk: Snoeischaren | Takkenscharen | Snoeizagen


Waarom liguster snoeien?

Heb je een liguster in je tuin? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Daar zijn verschillende redenen voor. Door regelmatig te snoeien:

  • Behoud je de vorm.  De meeste ligusters groeien 20 tot wel 50 centimeter per jaar en kunnen een hoogte bereiken van bijna 3 meter. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig bij te snoeien. Zo houd je de groei in toom.
  • Laat je licht en lucht door. Snoei je liguster van onderen breder dan van boven. Zo komt zonlicht beter bij de onderste takken en voorkom je bruine en afstervende blaadjes.

  • Bevorder je de groei. Vanuit de jonge scheuten kan je liguster het komende seizoen nieuwe takken en bladeren aangroeien. 

Informeer bij je gemeente voor de hoogte. Hoe hoog je jouw liguster wil hebben is aan jou. Wel kan het zijn dat je gemeente een maximumhoogte hanteert. Informeer hiervoor dus eerst bij hen. Vaak geldt een maximum van 1 meter bij je voortuin en 2 meter bij je achtertuin.


Wanneer liguster snoeien?

Wil je de liguster in vorm snoeien? Dan is midden tot eind juni de beste tijd om dit te doen. Hoe vaak je een liguster snoeit is aan jou. In de zomermaanden kan je regelmatig snoeien als je de vorm strak wil houden. 

De laatste snoeibeurt doe je eind augustus of uiterlijk in september, vóór de eerste vorst. Zo voorkom je dat je de plant beschadigt. 

Kies voor een bewolkte en droge dag als je gaat snoeien. Zo voorkom je schade aan je haag. Zonlicht kan je plant namelijk beschadigen wanneer je deze net hebt gesnoeid.


Welk snoeigereedschap voor liguster?

Welk snoeigereedschap je gebruikt voor je liguster hangt af van wat je precies wil gaan doen.

Een elektrische heggenschaar gebruik je om je liguster in vorm te snoeien. Werk je liever met de hand? Dan kan je ook gaan voor een heggenschaar.

Rigoureus aan de slag? Dat kan met een takkenschaar. Hiermee knip je eenvoudig dikkere takken.

Snoeigereedschap voor je liguster:
STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

STIHL

STIHL HSE 42 - Elektrische Heggenschaar - 45 cm

129.00 109.00
WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus - Takkenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus - Takkenschaar - Rood

89.95
Fiskars LX92  S - PowerGear X Takkenschaar - Geel

Fiskars

Fiskars LX92 S - PowerGear X Takkenschaar - Geel

55.95

Hoe liguster snoeien? 

Je kan verschillende kanten op met het snoeien van een liguster. Hoe je hem snoeit hangt af van wat je doel is. Wil je hem alleen maar wat compacter maken of een flink stuk terugsnoeien?

Controleer eerst je gereedschap. Zorg ervoor dat je met schoon en scherp gereedschap werkt. Heeft je snoeischaar botte of vieze messen? Dan krijg je rafelige snoeiwonden die moeilijk herstellen. Ook is de kans op schimmels en ziekten groter. Dit wil je voorkomen.

Compacter maken 

Wil je jouw liguster alleen wat snoeien voor de vorm? Werk dan eerst de globale vorm uit met een elektrische heggenschaar. Knip vervolgens met een heggenschaar de losse takken die uit het model steken één voor één door. Zorg ervoor dat de onderkant minimaal 10 centimeter breder is dan de bovenkant. Zo krijgen alle delen van de haag genoeg zon en licht. 

Welke vorm je kiest is aan jou. Je kan bijvoorbeeld de bovenkant rond laten aflopen of juist toewerken naar een punt. Of ga je voor strak en vierkant? Hieronder vind je inspiratie voor verschillende vormen.


Strak snoeien? Span een touwtje op de gewenste hoogte of breedte en snoei alles weg wat voorbij het touwtje komt.

Radicaal terugsnoeien

Is je liguster flink gegroeid en wil je hem kleiner maken? Je kan de liguster zonder problemen radicaal terugsnoeien. Deze plant kan namelijk wel tegen een stootje.

Snoei met een takkenschaar één tot twee derde van de hoogte af. Snoei niet verder dan het oude hout en laat ongeveer 3 centimeter van de verse scheuten staan. Zo weet je zeker dat je liguster goed blijft groeien.

Moet je hogere delen snoeien? Gebruik dan een stabiele trap, veiligheid staat voorop!

Bemest na het snoeien

Ben je klaar met snoeien? Geef je liguster dan wat meststoffen. Zo krijgt je haag de kans om zich te herstellen. Geef vervolgens wat water als de zon niet meer schijnt, zo voorkom je verbranding.

Mest voor je liguster:
Pokon Beuken & Hagen voeding - Siertuinmeststof - 2,5 kg 2e Halve Prijs

POKON

Pokon Beuken & Hagen voeding - Siertuinmeststof - 2,5 kg

14.95
Pokon - Beuken & Hagen voeding - Siertuinmeststof - 10 kg 2e Halve Prijs

POKON

Pokon - Beuken & Hagen voeding - Siertuinmeststof - 10 kg

42.95
ECOstyle Hagen-AZ - Siertuinmeststof - 1,6 kg 20% Korting

ECOstyle

ECOstyle Hagen-AZ - Siertuinmeststof - 1,6 kg

9.95 7.96

Aan de slag met snoeien!

Je weet nu hoe je een liguster snoeit. Wees niet bang om hem flink terug te snoeien, daar kan de plant wel tegen. Maar ook kan je de plant compacter snoeien. Dit doe je met een elektrische heggenschaar of met een takkenschaar. 

Meer hulp of advies nodig? Kom dan gerust naar de winkel. Wij helpen je graag met tips en advies op maat.

Vind jouw winkel