Wat is de beste snoeischaar voor mij?

Genieten van een tuin vol bloeiende planten? Door op de juiste momenten te snoeien zorg je dat je planten goed groeien én niet te groot worden. Goed snoeigereedschap is hierbij belangrijk. Gebruik het juiste gereedschap voor elke klus. Zo krijg je het beste resultaat en zorg je ervoor dat je gereedschap langer meegaat.

In dit artikel lees je welk snoeigereedschap je gebruikt voor welke plant. Ook lees je waar je op moet letten bij de aanschaf en geven we je tips voor het onderhoud van je gereedschap.

Wat wil je gaan snoeien? 

Benieuwd naar ons aanbod? 

Bekijk snoeigereedschap


Snoeischaar voor jonge en dunne takken


Papegaaienbek snoeischaar

De populairste snoeischaar is de papegaaienbek snoeischaar. De snoeischaar heeft twee scherpe messen. Daarmee is het geschikt voor het snoeien van jong hout en verse scheuten, denk aan takken tussen 10 en 25 mm.

Bekijk papegaaienbek snoeischarenSnoeischaar voor oude en dikkere takken


Aambeeld snoeischaar

Stug en ouder hout snoei je met een aambeeld snoeischaar. Deze schaar bestaat uit twee delen. Het bovenste deel is het snijvlak en het onderste deel het aambeeld. Hiermee kun je meer kracht zetten bij dode en harde takken met een dikte tussen 10 en 30 mm.

Bekijk aambeeldsnoeischaarSnoeischaar voor hagen en heggen


Heggenschaar

Voor het snoeien van heggen gebruik je een heggenschaar. Heb je een kleine heg? Dan kan je prima vooruit met een handheggenschaar. Voor grote hagen gebruik je het best een elektrische of benzineheggenschaar. Dat werkt sneller en het kost je minder energie.

Bekijk heggenscharenSnoeischaar voor buxus


Buxusschaar

Een buxus is een struik met fijne blaadjes. Het snoeien van deze plant is een nauwkeurig klusje. Een kleine buxus snoei je eenvoudig met een buxusschaar. Heb je een grotere buxus? Dan kan je een accu-buxusschaar gebruiken.

Bekijk buxusscharenSnoeischaar voor dikke takken


Takkenschaar

Worden de takken te dik voor een snoeischaar? Ga dan voor een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar kun je kiezen tussen een papegaaibek of aambeeld. Hiermee snoei je takken tot ongeveer 5 centimeter. En wil je meer kracht zetten? Er bestaan ook takkenscharen met een techniek waarmee je makkelijker takken doorknipt.

Bekijk takkenscharenSnoeizaag voor dikke takken groter dan 5 centimeter


Snoeizaag

Voor het grovere werk kan je aan de slag met een snoeischaar. Hiermee zaag je takken groter dan 5 centimeter. Door de zaagtanden is het blad extra scherp.

Bekijk snoeizagenKettingzaag voor veel grote takken of bomen


Kettingzaag

Moet je veel takken of bomen zagen, kies dan voor een kettingzaag. Deze sterke machine op elektriciteit of benzine vraagt wel wat handigheid.

Bekijk kettingzagenBescherm jezelf.Aan de slag met een kettingzaag? Gebruik dan altijd beschermingsmiddelen. Denk aan een veiligheidsbril, stevige handschoenen, gehoorbescherming en dikke kleding.Snoeien op hoogte

Snoei je een hoge struik of boom? Dan kan je op een trap of ladder staan. Met een snoeischaar of snoeizaag kan dat nog wel, maar met een takkenschaar is dat niet handig. Je hebt dan geen hand meer vrij om je aan de trap vast te houden. 

Voor veilig snoeien op hoogte kun je een lange, uitschuifbare steel gebruiken. Op deze lichtgewicht steel bevestig je een topschaar of snoeizaag. De topschaar bedien je met een draad die van de schaar via de steel naar beneden loopt. Vanaf de grond heb je vaak goed zicht op wat je wilt snoeien. Dat maakt snoeien met een lange steel erg handig.


Onderhoud

Je snoeigereedschap gaat langer mee als je het regelmatig schoonmaakt en slijpt. Met scherp gereedschap beschadig je struiken het minst waardoor ze sneller van een snoeibeurt herstellen. 

Gebruik voor het schoonmaken een doek of borsteltje en spuit de messen in met een onderhoudsspray . Snoeiklus gedaan? Laat dan je messen meteen slijpen. Zo liggen ze alvast schoon en scherp klaar voor de volgende snoeiklus.

Felco Onderhoudsspray  - Accessoires -

Felco

Felco Onderhoudsspray - Accessoires -

17.50
Fiskars Snoeigereedschap Onderhoudset - Oranje

Fiskars

Fiskars Snoeigereedschap Onderhoudset - Oranje

22.95
Fiskars - Bijl- en messenslijper - Zwart

Fiskars

Fiskars - Bijl- en messenslijper - Zwart

16.95
Felco Slijpsteen  - Accessoires -

Felco

Felco Slijpsteen - Accessoires -

25.95

Waar moet ik op letten bij een snoeischaar? 

Je weet nu welk snoeigereedschap je voor welke klus gebruikt. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf? Lees hier onze tips. 

  • Scherpte. Een goede snoeischaar moet scherp zijn. Een botte snoeischaar zorgt voor snoeiwonden. Deze snoeiwonden zijn een broedplaats voor schimmels en ziekten op je plant.

  • Duurzaamheid. Kies voor een snoeischaar gemaakt van een sterk materiaal. Snoeischaren van goede kwaliteit bevatten vaak onderdelen die vervangbaar zijn. Zo kan je er langer mee doen.

  • Comfort. Zorg ervoor dat je een snoeischaar kiest die bij jou past. Zo heb je bijvoorbeeld ook snoeischaren voor linkshandigen. Of scharen die geschikt zijn voor kleine of grote handen.

De juiste snoeischaren vind je bij Welkoop

Of je nu een buxus moet bijwerken of hortensia’s gaat snoeien, jouw snoeigereedschap vind je bij Welkoop. Kies uit een ruim aanbod bekende merken zoals Freund, Felco, Stihl, Fiskars en WOLF-Garten. Koop je snoeigereedschap eenvoudig online in onze webshop. Bestellingen vanaf € 40,- bezorgen we gratis bij je thuis. 

Twijfel je welke snoeischaar geschikt is voor jou, of wil je het gereedschap eens in het echt zien? Kom dan gerust langs in een Welkoop bij jou in de buurt. Onze tuinspecialist staat voor je klaar met tips en advies op maat.

Vind jouw winkel