Eieren leggen

Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!

Kleuren

Eieren zijn er in allerlei verschillende kleuren. Aan de oorlellen van de kip zie je vaak welke kleur eieren ze legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen meestal bruine. Apart gekleurde eieren, zoals blauwe, groene of donkerbruine, komen meestal van hennen met rode lellen. Het kippenvoer bepaalt de kleur van de eidooier. Voer dat veel kleurstof bevat, zoals gras en maïs, kleurt de dooier donkergeel tot oranje.

Grit voor stevige schaal

Het grit dat kippen eten bevat de kalk voor een stevige schaal. Krijgt je kip te weinig kalk binnen? Dan legt ze een ei met een slappe schaal: een windei.

Kleine of grote eieren

Het eerste ei van een jonge kip is vaak heel klein. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt de productie met ongeveer 20% per jaar. Wel worden de eieren steeds iets groter. Oude leghennen leggen de grootste eieren. Gemiddeld legt een kip 320 eieren in haar leven. De grootte van de kip zelf zegt eigenlijk niets. Al zal een krielkip geen enorme eieren leggen. Een gemiddeld ei weegt 60 gram.

Geen haan nodig

Een hen heeft geen haan nodig om eieren te leggen. Maar zonder haan wordt het ei niet bevrucht. Als het ei uit de eierstok in de eileider komt, duurt het 25 tot 26 uur voordat de kip het ei legt. In deze tijd worden het eiwit, de schaalvliezen en de kalkschaal gevormd. Als een hen een ei gaat leggen, zondert ze zich af van de andere kippen en gaat op het legnest zitten. Nadat het ei is gelegd, heeft ze binnen 2 uur alweer de volgende eisprong. Een hen legt dus niet elke dag een ei, er zit ongeveer 28 uur tussen.

Schoon nest, lekker ei

Met een aantrekkelijk legnest, voorkom je dat de kip door het hele nachthok eieren legt. Maak een fijn nestje met stro of hennepstrooisel. Alle nesten lijken misschien hetzelfde, maar veel hennen hebben een duidelijke voorkeur voor een nest. En in dat favoriete nest leggen ze de meeste eieren. Zorg dat je het legnest goed schoonhoudt. Want bacteriën uit kippenmest kunnen in het ei doordringen omdat de schaal poreus is. Anders kan er geen lucht doorheen als er een kuikentje in het ei zit. Was eieren niet. Dan haal je het beschermlaagje weg waardoor bacteriën nog makkelijker naar binnen kunnen. Sommige kippenhouders stimuleren de hennen met stenen namaakeieren in het nest. Maar of dit ook echt werkt, is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wist je dat..

...in de ruiperiode de kip onvoldoende energie overhoudt om een ei te leggen en dat de winter buiten de natuurlijke legperiode valt?

...na het leggen van een ei het ongeveer zo'n 25 tot 26 uur duurt voordat een kip een nieuw ei kan maken?

...als er rode vlekjes op het ei zitten je kip waarschijnlijk bloedluis heeft?

...je eieren niet moet wassen? Zo haal je het beschermlaagje weg en kunnen bacteriën sneller naar binnen waardoor het ei sneller bederft.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Welkoop Boekweitdoppen - Neststrooisel - 5 L

Welkoop

Welkoop Boekweitdoppen - Neststrooisel - 5 L

7.50