Hoe en wanneer bloembollen planten?

In het voorjaar een tuin vol kleur? Ga aan de slag met bloembollen planten. Je hebt ze in alle soorten en maten. Plant ze in het najaar en geniet maanden later van prachtbloemen in allerlei kleuren.

Bekijk: Bloembollen  

Wanneer bloembollen planten?

Wil je in het voorjaar genieten van bloeiende bloemen? Dan moet je er al vroeg bij zijn. Bloembollen hebben echt de tijd nodig om sterke wortels te groeien. Ook zomerbloeiende bollen stop je het liefst zo vroeg mogelijk in de grond.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Voorjaarsbollen zoals tulpen en narcissen plant je in het najaar, vóór de eerste vorst. Dit doe je tussen september en december. Deze bollen hebben een koude periode nodig om goed te kunnen bloeien in het voorjaar. Hoe vroeger je ze in de grond zet, hoe eerder ze opkomen.

Zomerbollen

Zomerbollen zoals dahlia's en gladioloen plant je juist ná de laatste vorst, tussen maart en mei. Deze bollen bloeien in de zomer en zijn meestal niet winterhard.


Een greep uit ons aanbod:



Bloembollen planten in 3 stappen

Bloembollen planten is heel makkelijk. Zo doe je het in 3 stappen: 

  1. Maak de grond los. Wroet de aarde los met je handen of een schepje. Bloemen groeien beter in luchtige grond.

  2. Maak een kuiltje in de grond. De diepte komt niet zo nauw. Een handige vuistregel: graaf ongeveer tweemaal zo diep als de hoogte van de bol. De afstand tussen de bollen moet ongeveer drie keer de breedte van de bol zijn

  3. Plant de bol in de grond. Je bloem komt het makkelijkst boven de grond als je de bol met het kopje omhoog plant. Maar maak je niet druk. Hij vindt vanzelf de weg omhoog, ook met het kopje aan de onderkant. Is de grond erg droog? Geef dan meteen na het planten wat water en zorg dat de grond licht vochtig blijft.
Maak een bloembollasagne.

"Plant verschillende soorten bloembollen in laagjes boven elkaar. Elke bloembol heeft zijn eigen bloeimoment. Als de ene bloembol is uitgebloeid, komt de andere eraan. Zo geniet je de hele lente van kleur in je tuin!" 

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Handig voor bij het planten:


Welkoop Bollenplanter  - Bollenplanters -

Welkoop

Welkoop Bollenplanter - Bollenplanters -

4.95
Welkoop Eenjarige bloeiers Universeel - Potgrond - 40 L Volume
voordeel
3 voor 18.00

Welkoop

Welkoop Eenjarige bloeiers Universeel - Potgrond - 40 L

6.75
KIXX Fresh Fruit - Tuinhandschoenen - Wit - 8

Kixx

KIXX Fresh Fruit - Tuinhandschoenen - Wit - 8

4.25
Ebertsankey - Gieter - 10 L

Ebertsankey

Ebertsankey - Gieter - 10 L

9.50

Hoe bloembollen bewaren?

Bewaar bloembollen tot aan het planten op een droge plek. Dit voorkomt dat ze gaan rotten. Een gemiddelde temperatuur tussen 10 en 15 °C is voor de meeste bloembollen ideaal. Een donkere ruimte zoals een garage of kelder is een goede bewaarplaats. 

Zorg ervoor dat de bollen voldoende lucht krijgen. Dit doe je door ze bijvoorbeeld in een kartonnen doos of een kistje te leggen, gescheiden door lagen krantenpapier.


Waar kun je bloembollen planten? 

Met bloembollen kun je alle kanten op. In je tuin of op je balkon, bloemen geven overal kleur en vrolijkheid. Wij zetten alvast wat tips voor je op een rijtje: 

  • Zet de bloembollen in groepjes bij elkaar in je tuin. 
  • Verspreid de bollen in je border. 
  • Plant je bloembollen in een pot of plantenbak.
  • Ook het gazon is een ideale plek om bloembollen te poten.


Je creativiteit de vrije loop laten? Dan kan je zelfs je bollen in patronen planten. Maak bijvoorbeeld een perk met verschillende stroken kleurige bloemen.

De meeste bollen houden van zon. Kies een plek met minimaal vijf uur zon per dag. Heb je een tuin met wat minder zon? Sommige bollen doen het ook prima in halfschaduw. Kijk altijd op de verpakking wat de beste plek is.

Strooi de bloembollen waar je ze wil hebben. Plant ze vervolgens op de plek waar ze landen. Dit geeft een natuurlijk en speels effect. 


Bloempollen in pot

Geen tuin maar wel een balkon? Bloembollen kunnen ook prima in potten worden geplant. Zet de potten op een zonnige plek en geef regelmatig water.

Tips voor bollen in pot:

  1. Gebruik een pot met gaten onderin: Dit voorkomt dat de bollen verdrinken.
  2. Plant dicht op elkaar: Dit geeft een voller effect.
  3. Bescherm tegen vorst: Zet de potten bij vorst tijdelijk binnen of dek ze af met noppenfolie.
  4. Geef water: Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat.

Komen bloembollen elk jaar terug?

Veel voorjaarsbollen zijn winterhard en komen jaar na jaar terug. Om ze te helpen overwinteren, kun je de grond erboven bedekken met een laagje stro.

Zomerbollen, zoals dahlia’s, kunnen niet goed tegen de kou. Haal deze bollen in de herfst uit de grond en bewaar ze vorstvrij. 


Kom langs voor advies op maat.

In onze winkels en webshop vind je allerlei soorten bloembollen. Veel van onze bloembollen zijn verkrijgbaar in een handig kistje of tasje. Leuk om weg te geven als cadeau!

Kan je wel wat hulp gebruiken? Kom gewoon even langs en krijg persoonlijk advies van jouw tuinspecialist. Wij helpen je graag!

Vind jouw winkel