Hoe en wanneer bloembollen planten?

Een tuin vol kleur? Met het planten van bloembollen bereik je dit. Bloembollen heb je in alle soorten en maten. Sommige bloeien in het voorjaar, en sommige in de zomer. Plant je ze op het juiste moment, dan geniet je het hele jaar door van prachtige bloemen.

 
    In dit artikel: 

 

Wanneer bloembollen planten?

De lente begint.. in de herfst! Wil je in het voorjaar genieten van bloeiende bloemen? Dan moet je er al vroeg bij zijn. En ook voor zomerbloeiende bollen ben je het liefst zo vroeg mogelijk. 

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Deze plant je in het najaar vóór de eerste vorst. In de periode tussen september tot en met december. Ze hebben echt de tijd nodig om sterke wortels te groeien. Hoe vroeger je ze in de grond zet, hoe eerder ze opkomen.

Zomerbollen

Deze plant je juist ná de laatste vorst, tussen maart en mei. De meeste bollen zijn namelijk niet winterhard. 


Bloembollen planten in 3 stappen

Bloembollen planten is heel makkelijk. Zo doe je het in 3 stappen: 

  1. Maak de grond eerst een beetje los. Bloemen groeien beter in een luchtige grond.

  2. Maak een gat in de grond. De diepte komt niet zo nauw. Een handige vuistregel: graaf ongeveer tweemaal zo diep als de hoogte van de bol zelf.

  3. Doe de bol in het gat. Je bloem komt het makkelijkst boven de grond als je de bol met het kopje omhoog plant. Maar maak je niet druk. Hij vindt vanzelf de weg omhoog, ook met het kopje aan de onderkant. Is de grond erg droog? Geef dan meteen na het planten wat water en zorg dat de grond licht vochtig blijft.

Ook in pot kun je deze stappen volgen. Zorg dan voor wat gaten in de bodem, zodat het water kan weglopen. Bekleed de bak met noppenfolie om vorstschade te voorkomen. En gebruik verse potgrond tot circa 15 cm onder de rand. 


Geniet de hele lente van kleur in je tuin. Plant je verschillende soorten bloembollen op verschillende dieptes boven elkaar? Dan komen ze één voor één op. Zo geniet je heel het seizoen van meer kleur. Dit noem je ook wel een bloembollenlasagne.


Handig voor bij het planten:

Ebertsankey - Gieter - 10 L

Ebertsankey

Ebertsankey - Gieter - 10 L

9.50
Welkoop Bollenplanter  - Bollenplanters -

Welkoop

Welkoop Bollenplanter - Bollenplanters -

4.95
KIXX Fresh Fruit - Tuinhandschoenen - Wit - 8

Kixx

KIXX Fresh Fruit - Tuinhandschoenen - Wit - 8

4.25
Welkoop Eenjarige bloeiers Universeel - Potgrond - 40 L Volume
voordeel
3 voor 18.00

Welkoop

Welkoop Eenjarige bloeiers Universeel - Potgrond - 40 L

6.75

Waar kun je bloembollen planten? 

Met bloembollen kun je alle kanten op. In je tuin of op je balkon, bloemen geven overal kleur en vrolijkheid. Wij zetten alvast wat tips voor je op een rijtje: 

  • Zet de bloembollen in groepjes bij elkaar in je tuin. 
  • Verspreid de bollen in je border. 
  • Plant je bloembollen in een pot of plantenbak.

Je creativiteit de vrije loop laten gaan? Dan kan je zelfs je bollen in patronen planten. Maak bijvoorbeeld een perk met verschillende stroken kleurige bloemen.


Strooi de bollen waar je ze wil hebben. Plaats ze vervolgens op de plek waar ze landen. Dit geeft een natuurlijk effect. Bloembollen kopen bij Welkoop

Bij Welkoop vind je een uitgebreid aanbod bloembollen. We selecteren onze bloembollenmixen met zorg. Je kan kiezen uit verschillende soorten en kleuren. Veel van onze bloembollen zijn verkrijgbaar in een handig kistje of tasje. Leuk om weg te geven als cadeau.

Wil je maandenlang genieten van bloemen in je tuin? Kies dan voor onze 5 maanden-bloembollenmix. Dit is een prachtig pakket met 6 soorten bloembollen, waar je het hele voorjaar van kunt genieten. Een deel van de inhoud van deze mix bestaat uit verwilderingsbloemen. Deze bloeien in de lente en keren jaarlijks terug. Heb je ineens weer een tuin vol bloemen!

Koop je bloembollen online of bij een Welkoop bij jou in de buurt. En ben je op zoek naar tips en inspiratie? Onze tuinspecialist denkt graag met je mee en geeft je advies op maat.

Bekijk bloembollen