Emelten bestrijden in je gazon

Zie je ronde, kale plekken in je gazon? Dan heb je mogelijk last van emelten. Deze larven van langpootmuggen zijn een ware plaag voor je grasmat. In dit artikel lees je hoe je ze herkent, ze voorkomt én hoe je ze bestrijdt.


   In dit artikel: 

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer


Wat zijn emelten?

Emelten zijn larven van langpootmuggen. Een langpootmug zelf brengt niet veel schade toe. Maar de larve is een flinke plaag voor je gazon. De meeste langpootmuggen in Nederland komen uit de Tipula-familie. 

Je hebt ze in twee soorten: 

  • Tipula Oleracea. Legt twee keer in het jaar eitjes: in het voorjaar als in de zomer. De eerste generatie brengt veel schade toe in de zomer. De tweede generatie overwintert en is niet gevoelig voor vorst. 
  • Tipula Paludosa. Legt één keer in het jaar eitjes: in de zomer. 

De langpootmug legt tot wel 400 eitjes in het gras. Dit kan al snel leiden tot een plaag. Daarom is het zo belangrijk om deze insecten te voorkomen.

Een emelt is donkergrijs of zwart van kleur en heeft een soort leerachtige huid. Ze kunnen tot wel 6 cm lang worden. Het is lastig te zien wat de voor- en achterkant is. Ze hebben namelijk geen duidelijke kop.

Langpootmug
Emelt

Vaak worden emelten in één adem genoemd met engerlingen. Verwar ze niet met elkaar: in dit artikel lees je hoe je engerlingen bestrijdt.


Hoe herken je emelten op je gazon?

Emelten smullen van de wortels van je gras. Daardoor komt het gras los te liggen en sterft het af. Het resultaat van hun werk zie je duidelijk: ronde, kale plekken op je gazon.

De larven brengen ook een ander probleem met zich mee. Vogels zien emelten namelijk als een lekkernij. Zij wroeten en pikken in het gras om bij de emelt te komen. Het resultaat? Nog meer schade aan je gazon.

Emelten zijn soms moeilijk te zien. In de winter verschuilen ze zich namelijk in een holletje in de grond. En in het voorjaar komen ze weer omhoog om zich te voeden.


Wil je weten of er emelten in je grond zitten? Kijk dan eens ‘s nachts bij vochtig weer naar je gazon. Vaak komen ze dan naar de oppervlakte.


Hoe voorkom je emelten?

Emelten houden van vocht. Daarom komen ze vaker voor bij een natte herfst en een zachte winter. Zorg daarom voor een goede vochtafvoer op je gazon. Wat kan je nog meer doen? 

  • Maai je gazon goed, vooral in de periode tussen eind augustus en begin september. In deze periode leggen de meeste langpootmuggen hun eitjes.

  • Zorg voor een sterke grasmat. Voed je gazon met kalk en meststoffen. Met een sterk gazon voorkom je emelten.

  • Geurige planten en knoflook. Emelten houden niet van planten met een sterke geur. Plant bijvoorbeeld citrusplanten of knoflook om emelten te voorkomen. 

  • Gebruik een preventief middel. Welkoop Grasinsecten is een natuurlijk middel dat de weerstand van je gazon verbetert. Dit middel moet je wel eerst oplossen in water. Bekijk hiervoor de instructies op de verpakking. 

Hoe bestrijd je emelten?

Het is belangrijk om emelten op tijd te bestrijden. Zijn de larven namelijk groter dan 4 centimeter? Dan zullen ze binnenkort verpoppen en kan je ze niet meer bestrijden. 

Emelten kan je op een natuurlijke manier tegengaan door aaltjes te gebruiken. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes. En belangrijker: de natuurlijke vijand van larven zoals emelten. Ze dringen hun prooi binnen en gebruiken hen als voeding. Uit de dode larven komen weer nieuwe aaltjes, die op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. Goed om te weten: aaltjes zijn zelf niet schadelijk voor je gazon. 

Aaltjes tegen emelten bestellen

In onze webshop bestel je eenvoudig aaltjes tegen emelten. Kies de juiste verpakking afhankelijk van de grootte van je tuin.

ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 10 m²

ECOstyle

ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 10 m²

21.95
ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 50 m²

ECOstyle

ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 50 m²

31.95
ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 100 m²

ECOstyle

ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 100 m²

39.95
ECOstyle Aaltjes - tegen Emelten - Poeder - 500 m²

ECOstyle

ECOstyle Aaltjes - tegen Emelten - Poeder - 500 m²

138.95

Zaai gras na het bestrijden

Is het je gelukt om de emelten te bestrijden? Dan is het nu tijd om de gaten in je gazon op te vullen. Zorg ervoor dat je bodem een minimale temperatuur van 10 graden heeft.

Je kan het beste gazonreparatie graszaad gebruiken om je kale plekken op te vullen. Dit graszaad ontkiemt sneller en is minder aantrekkelijk voor vogels.

Meer weten? Lees hier alles over het zaaien van gras.


Ontvang het hele jaar gratis tips

Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties. 

Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te: 

✔️Bemesten

✔️Kalken

✔️Verticuteren

Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:

Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.