De haan

Een haan heb je nodig als je kuikentjes wilt, maar wist je dat hij ook voor bescherming van je hennen zorgt? Hij waarschuwt bij gevaar en kan ze helpen verdedigen.

Wel of geen haan

Een haan bij je hennen is een leuk gezicht. Hij zoekt eten voor ze en beschermt ze bij gevaar, maar het is niet overal makkelijk om een haan te houden. Hou er rekening mee dat een haan vaak als eerste wakker is en al vroeg begint te kraaien. Niet iedereen vindt dat prettig. 

Hennen zonder haan zijn vaak wat onrustiger en kibbelen veel. Een haan zorgt voor rust en structuur. 

Bedenk voordat je kippen wilt gaan houden of je wel of geen haan wilt. Je kunt hem namelijk het beste vanaf het begin bij de hennen plaatsen. 

Meerdere hanen

Je kunt bij je hennen meerdere hanen houden, maar dit gaat niet altijd zonder problemen. Er is een grote kans op gevechten wat voor veel onrust en onprettige situaties kan leiden. Als je meerdere hanen wilt houden kun je dit doen door alleen hanen zonder hennen te houden. Ze hebben dan geen vrouwen om om te vechten. 

Als je regelmatig kuikentjes hebt, is de kans groot dat je daar niet alleen hennen, maar ook hanen aan overhoudt. Als je een grote groep hennen hebt kun je besluiten om meerdere hanen te houden. Hanen die van jongs af aan bij elkaar zitten kunnen goed met elkaar blijven opschieten, maar er is geen garantie. Op latere leeftijd kunnen ze alsnog gaan vechten met alle gevolgen van dien. Houd dit dus altijd goed in de gaten. Zorg in alle gevallen voor voldoende ruimte zodat de hanen voor elkaar kunnen weglopen en voldoende kippen om de kans op ruzie te verkleinen. 

Bij een bestaande groep kippen met een volwassen haan kun je een hanenkuiken houden. Vaak is voor de jonge haan duidelijk dat de volwassen haan de baas is en heeft hij daar respect voor. Ook hier is geen garantie en kan de jonge haan als hij volwassen is alsnog gaan vechten voor een hogere positie binnen de groep. 

Hoeveel hennen bij een haan?

Het verschilt per haan hoeveel hennen je erbij neemt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de haan en het ras. Daarnaast hangt het af van het doel waar je de haan voor wilt. Als je graag kuikentjes wilt en alle eieren wilt laten bevruchten, kies dan voor 4 tot 7 kippen. Wil je de haan puur voor de gezelligheid en de bescherming van je hennen, dan is het aantal minder interessant. Dit is dan voornamelijk afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is voor je kippen. 

Agressief

Een haan zorgt als een echte heer voor zijn dames maar kan ook behoorlijk agressief zijn. Hij kan je zelfs aanvallen. Dan gebruikt hij gebruikt zijn snavel, nagels en sporen. Dat zijn grote bijnagels die aan de binnenkant van zijn poten groeien. De haan gebruikt ze vooral om met andere hanen te vechten. Zo bepalen ze onderling de rangorde. Probeer altijd de oorzaak te achterhalen. Wil hij alleen de hennen beschermen? Of valt hij uit het niets aan? Dan probeert hij de baas te spelen. Leer hem dat af met een emmertje water of een waterpistool. Fok nooit met agressieve hanen. Want het gedrag is erfelijk.