Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid
Vakantiechecklist hond

Vakantiechecklist voor je hond

Een goede voorbereiding maakt je vakantie helemaal zorgeloos. Ook voor de gezinsleden die thuisblijven.

We helpen je graag goed op weg met deze checklist voor de vakantie van je hond.

Gaat je hond mee op vakantie?

Het is heerlijk als het gezin helemaal compleet mee kan op vakantie. Er gelden wel een paar algemene regels als je reist met je hond. Zo moet je hond: een Europees dierenpaspoort hebben, gechipt zijn met juiste registratie en ingeënt zijn tegen de standaard ziekten en rabiës. Naast deze algemene regels kunnen de aanvullende regels voor het reizen met je hond per land verschillen. Check daarom altijd goed welke regels er gelden in de EU-landen en de landen buiten de EU. Vergeet niet om ook naar de regels te kijken voor de landen waar je doorheen reist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Daarnaast adviseren we om voor vertrek en bij thuiskomst je hond te ontvlooien en ontwormen. Twee vliegen in één klap? Gebruik een middel dat ook teken bestrijdt. Daarnaast neem je natuurlijk genoeg hondenvoeding en eventueel medicatie mee. Een EHBO-kit kan ook handig zijn in noodgevallen. Voor onderweg biedt een reis-waterbak, reis-voerbak, riem, autogordel en/of bench uitkomst.

Zit de vakantie er weer op? Voor de terugreis naar Nederland vanuit een land buiten de EU gelden ook regels. Via de online tool Import Veterinair Online van de NVWA, kom je erachter welke regels gelden.

Goed voorbereid op reis: lijnen en halsbanden

Gaat je hond naar een kennel tijdens je vakantie?

Is het niet mogelijk je hond mee te nemen naar je vakantieadres? Dan is een kennel of dierenpension een optie. Je hond zit in een kennel met een binnen en buiten gedeelte. Hij wordt meerdere keren per dag uitgelaten en vaak is er een speelterrein aanwezig. Een goede hondenkennel heeft een streng vaccinatiebeleid: elke hond moet zijn vaccinaties op tijd hebben gehad. Het gaat om de vaccinaties Hondenziekte en parvovirus (is 3 jaar geldig), Ziekte van Weil (is 1 jaar geldig) en Kennelhoest (is 0,5 jaar of 1 jaar geldig). Check het vaccinatiebeleid van het logeeradres om nare verrassingen te voorkomen. Naast vaccineren is ontwormen en ontvlooien zeer aan te raden. Voor je je hond brengt maar zeker ook bij thuiskomst. Je speelt echt op safe als je een middel kiest dat ook helpt tegen teken. Nog een laatste punt om te controleren zijn de gegevens op zijn chip. En dan is het tijd om je hond te brengen. Doe dat in de ochtend, dan heeft hij de tijd om te wennen voor het slapengaan. Wat ook helpt is zijn eigen speelgoed en mand of deken meegeven, die ruiken lekker naar thuis. Vergeet niet zijn eigen voer en eventueel medicatie mee te geven. Geef wat extra mee voor het geval dat.

Blijft je hond thuis tijdens je vakantie?

Natuurlijk laat je je hond niet alleen thuis. Maar gaat hij lekker uit logeren bij vrienden of familie. Een hondenoppas in huis nemen tijdens je vakantie kan ook. Een bekende oppas voor je hond is het fijnst. Is het een nieuw logeeradres? Controleer dan voor je op vakantie gaat of het klikt. Ook met de andere leden van het gezin zoals kinderen of huisdieren. Ook hier geef je de nodige spullen mee: hondenvoer, eventueel medicatie, riem, speelgoed en zijn mand.

Echt met een gerust hart op vakantie zonder hond?

Een chip is in Nederland voor honden verplicht. Regel dat deze goed geregistreerd staat. Geef het paspoort of vaccinatieboekje aan degene die voor je hond zorgt Dan zijn alle gegevens in geval van nood bij de hand. Het adres en telefoonnummer van je eigen dierenarts zijn dan ook zeer welkom. En voor het geval dat is een contactpersoon dichtbij een hele geruststelling.

Doe de gratis vakantiecheck bij Welkoop Dierenpunt

Of je hond nu mee gaat op vakantie, of uit logeren gaat: kom langs bij 1 van onze Welkoop Dierenpunten en doe de gratis vakantiecheck. We controleren of:

  • De juiste inentingen op tijd gegeven en geldig zijn
  • Je het juiste dierenpaspoort hebt
  • Je hond gechipt en geregistreerd is
  • Je hond beschermd is tegen parasieten
  • Je hond een gezondheidsverklaring heeft

Bekijk hier onze vakantiechecklist

Milbemax Grote Hond  - Wormtablet - 2 X 2 stuks

Milbemax

Milbemax Grote Hond - Wormtablet - 2 X 2 stuks

22.95
Seresto Hond  - Teken/vlooienband - 70 cm - 1 stuk

Seresto

Seresto Hond - Teken/vlooienband - 70 cm - 1 stuk

34.95
Kenner Adult Brokken - Hondenvoer - Rund - 18 kg

Kenner

Kenner Adult Brokken - Hondenvoer - Rund - 18 kg

22.49
Petstages Dogwood Stick - Hondenspeeltje - Bruin - L

Petstages

Petstages Dogwood Stick - Hondenspeeltje - Bruin - L

19.99

Meer vinden bij Welkoop

Ligkussens en dekens
Ligkussens en dekens
Antivlooimiddelen
Antivlooimiddelen
Verkoeling en zomerpret
Verkoeling en zomerpret