Hoe moet ik mijn hond wassen?

Rennen, rollen en springen. Veel honden houden van ravotten. Is je hond erg vies geworden na het wandelen? Of stinkt hij erg? Dan is het verstandig om hem te wassen. In dit artikel leggen we je uit hoe vaak je jouw hond moet wassen, en hoe je het aanpakt. Zo ruikt je viervoeter snel weer schoon en fris. 

Bekijk: Hondenshampoo | Hondenborstel | Hondenhanddoek 

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Een hond hoef je niet vaak te wassen. Je viervoeter kan zichzelf en zijn vacht prima onderhouden. Sterker nog; als je jouw hond te vaak wast, tast je de beschermlaag van zijn huid aan. Tussen 2 en 4 wasbeurten per jaar is vaak al genoeg.

Wanneer moet je hem dan wel wassen? Wanneer je hond sterk ruikt, of wanneer hij erg vies is geworden na een wandeling. Ook kan het zijn dat je hond een huidprobleem heeft waarbij extra vachtverzorging noodzakelijk is.

Je hoeft je hond dus niet met regelmaat te wassen. Maar als het zo ver is, dan is het wel handig als je weet hoe je dit moet aanpakken. Daar helpen we je natuurlijk graag mee.


Hoe was ik mijn hond?

We raden je aan om je hond al vroeg te laten wennen aan het wassen. Je kan er al mee beginnen wanneer je hond nog een pup is. Zo went hij er snel aan, en gaat hij het misschien wel leuk vinden. Maar hoe pak je het wassen van je hond aan?

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg voordat je begint dat je alles klaar hebt liggen om je hond te wassen. Dus zorg voor een riem, eventueel een spons, een plastic beker of bakje om mee te spoelen en een handdoek of zeem.

Controleer ook eerst de nagels van je hond. Zijn deze te lang? Dan kan je deze het beste afknippen met een nageltang. Hiermee voorkom je dat je hond je krabt wanneer hij tegenstribbelt. 

Voor je begint met wassen is het ook verstandig om je hond te borstelen. Zo weet je zeker dat je hond geen klitten heeft vóór je jouw hond gaat wassen.




Stap 2: Maak de vacht nat

Tijd om het bad vol te laten lopen of je douche aan te zetten. Wacht tot het water lauwwarm is. Ga je voor een bad? Laat dan het water tot de knieën van je hond komen. 

Heeft het water een comfortabele temperatuur? Dan kan je jouw hond nu in bad of in de douchebak zetten. Maak de vacht nat met een douchekop, en werk van achteren naar voren. Houd de douchekop zo dicht mogelijk bij de hond, houd ongeveer 1 cm aan. Zet de straal niet te hard, zo raakt je hond minder snel in paniek. 

Houd daarbij de kop van je hond iets omhoog zodat het water naar achteren stroomt. Zorg ervoor dat er geen water in de ogen, oren of neus van je hond komt.



Stap 3: Tijd voor shampoo 

Breng de shampoo aan bij je hond en masseer deze zacht in de vacht tot op de huid. Op de gebruiksaanwijzing van je hondenshampoo zie je hoe lang de shampoo moet intrekken. 

Nu is het tijd om de shampoo uit te spoelen. Werk nu juist andersom: van kop tot achterkant. Houd de douchekop dichtbij en spoel voorzichtig met een zachte straal de shampoo weg. Neem rustig de tijd om alle shampoo weg te spoelen. Zeepresten kunnen namelijk zorgen voor jeuk en irritatie bij je hond.



Stap 4: Schudden en afdrogen

Dat was het! Laat je hond nu uit je bad of douche komen, en laat hem lekker uitschudden. Ook kan je hem nu drogen met een handdoek. Er bestaan ook handdoeken voor honden die het water gemakkelijk absorberen. 

Helemaal klaar? Dan kan je jouw trouwe viervoeter belonen met een lekkere snack. Dat heeft hij wel verdiend!


Welke hondenshampoo moet ik gebruiken? 

Misschien een overbodige tip, maar gebruik altijd een hondenshampoo bij het wassen van je hond. Dat komt omdat de huid van je hond een andere zuurgraad heeft. De pH-waarde bij een mens is 5,5, en die bij een hond 7,5. Hoe lager, hoe zuurder. Mensenshampoo is dus te zuur voor honden. 

Gebruik je te zure shampoo voor je hond? Dan bestaat de kans dat je de talglaag van de huid wegwast. Deze talglaag dient als bescherming en zorgt ervoor dat de huid van je hond niet uitdroogt. 

In onze winkels vind je verschillende soorten hondenshampoo. Zorg ervoor dat je de juiste shampoo gebruikt voor je hond. Er bestaan shampoos voor verschillende rassen en vachtsoorten. 


Laat de vacht van je hond controleren

Twijfel je over welke shampoo te gebruiken bij jouw hond? Heb je vragen over de vacht van jouw hond? Tijdens het huid- en vachtconsult controleert jouw dierspecialist niet alleen de huid en vacht, maar geeft je ook advies hoe je zelf de vacht van je hond goed kunt verzorgen. Je leert hoe je je hond goed kunt borstelen. Welke borstel of kam je hiervoor nodig hebt. En hoe je vlooien kunt voorkomen en bestrijden. Samen zorgen we voor een gezonde, glanzende vacht. 

Meer over het huid- en vachtconsult