Zwembadwater testen 

Met een zwembad in je tuin is het genieten. Maar heb je er ook een taak bij. Het zwembadwater testen. Doe je dit regelmatig, dan kun je waardes meteen bijsturen wanneer ze uit balans zijn. Zo houd je het zwembad helder, schoon en veilig om in te zwemmen. En gaat het zwembadwater wel een heel seizoen mee. 

In dit artikel lees je hoe het testen van zwembadwater in z’n werk gaat. We vertellen je op welke waardes je moet letten en hoe vaak het testen nodig is.  

Snel naar: pH-productenZwembadchloor | Zwembadonderhoud 


Testen, testen, testen. Waarom? 

Je voelt je al snel een chemicus in de zomermaanden. Elke keer weer dat zwembadwater testen. Toch is dat nodig als je het hele zomerseizoen met hetzelfde zwembadwater wilt doen. Door te testen, kun je op tijd de pH- en chloorwaardes bijsturen en voorkom je dat de waterkwaliteit slecht wordt. En dus slecht voor de gezondheid voor iedereen die het zwembad gebruikt. Door te testen, weet je ook wanneer en welke onderhoudsmiddelen je moet toevoegen. Daarmee voorkom je verspilling. En hoef je ook het zwembadwater niet zomaar te verversen. Dat bespaart je weer een sloot water. 

Naast testen, is het ook goed om gewoon te blijven kijken naar het zwembad. Een fris zwembad stinkt niet en heeft geen glibberige randen.  


Hoe vaak zwembadwater testen? 

Test het zwembadwater 1 keer per week. En in de zomer 2 tot 3 keer per week. Want als het warm weer is, wordt er meer gezwommen in het zwembad. Door huidschilfertjes, zonnebrand of transpiratie gaat de waterkwaliteit achteruit. Ook kan er vuil in het water komen, zoals blaadjes en insecten. Daarnaast raakt het water sneller uit balans door de zon. Maar ook tijdens onweer, door bliksem, kunnen de waardes ineens veranderen.  

Schijnt de zon fel? Is het erg warm? Test het water dan elke dag. Door hoge temperaturen en uv-straling vliegt het chloor je zwembad uit.  


Zwembadwater testen op twee manieren 

1. Teststrips

Een makkelijke en goedkope manier is om teststrips te gebruiken. Hiermee meet je de pH-waarde en het chloorgehalte. Teststrips zijn strookjes papier die je in het water dompelt. Ze verkleuren door het water. Van oranje naar rood voor de pH-waarde en van beige naar paars voor de chloorwaarde. Door de intensiteit van de kleuren van de strip te vergelijken met de kleuren die op het potje staan, kun je de waardes aflezen.  

Een nadeel is dat de resultaten niet altijd even nauwkeurig zijn. Je moet zelf beoordelen welke kleur de strip heeft gekregen en welke waarde daar bij past. 

2. Digitale meter

Een andere manier is om een digitale meter te gebruiken. Deze is wat duurder in de aanschaf. Maar de gemeten resultaten zijn nauwkeuriger. Een digitale meter meet pH- en chloorwaardes en die lees je af op een scherm.

Zo'n digitale of elektrische meter heeft een snoer en een metalen stift. Om een meting te doen, houd je de metalen stift een poosje in het water. De naald in het scherm gaat stilstaan en dan is de waarde gemeten. Dit testen doe je twee keer: de meter test de pH-waarde en het chloorgehalte afzonderlijk van elkaar.  


Teststrips

✔️ Goedkoop in de aanschaf 

✔️ Makkelijk in gebruik 

❌ Minder nauwkeurige resultaten 

❌ Zelf inschatten wat de waardes zijn 

Digitale meter

✔️ Goedkoper in de aanschaf 

✔️ Geen losse strips nodig 

❌ Voor het eerste gebruik kalibreren 

❌ Regelmatig schoonmaken 


Een elektronische meter gebruiken

Een open deur, maar toch belangrijk: om je zwembadwater nauwkeurig te testen met de elektronische meter, moet je de gebruiksaanwijzing opvolgen. Wat punten van aandacht noemen we hieronder. 

  • Voor het eerste gebruik kalibreer je de meter in zwembadwater met een optimaal chloorgehalte.  
  • Voor en na elke meting maak je de metalen stift schoon met een schuurpapiertje. 
  • Voordat je de metalen stift in het water steekt, wacht je 5 seconden. Eventuele statische lading neemt zo af. 
  • De batterijen moeten vol zijn om een juiste meting te krijgen. Zwakke batterijen geven verkeerde meetresultaten. 

pH-waarde meten 

De pH-waarde is de eerste waarde die je test. Zo kom je te weten wat de zuurgraad van het zwembadwater is. Een goede pH-waarde is het fijnst om in te zwemmen en zorgt voor een goede werking van het chloor of zoutwatersysteem. Bij een te lage of te hoge zuurgraad is het water onveilig om in te zwemmen en werkt chloor niet goed. 

De pH-waarde voor je zwemwater moet liggen tussen de 7,2 en 7,6 


Mijn pH-waarde is te laag 

Is de waarde van je zwembadwater lager dan 7,2? Dan verhoog je de pH-waarde met een pH-plus poeder. 

Mijn pH-waarde is te hoog

Is de waarde van je zwembadwater hoger dan 7,6? Dan verlaag je de pH-waarde met een pH-min poeder.  


Verhoog of verlaag de pH met maximaal 0,4 per keer. 


Chloor meten 

Wanneer de pH-waarde (weer) goed is, meet je hoeveel chloor er in het water zit. Chloor houdt je zwembadwater schoon.  

Een goede chloorwaarde zit tussen de 2 en 5 ppm (vijfduizendste gram per liter). In het begin van het zwemseizoen zit de waarde aan de lagere kant, tegen het einde van het seizoen loopt de waarde wat op. Dat is normaal. Zit er te weinig chloor in het zwembad, dan zijn er verschillende manieren om chloor aan het water toe te voegen. 

Chloorgranulaat

 Brengt het chloorgehalte snel op peil. Los het op in lauw water en doe dit bij het zwembadwater. Test het chloorgehalte nog eens, voordat je gaat zwemmen. 

Chloortabletten

Houdt het chloorgehalte langdurig op peil. Tabletten lossen langzaam op. Je gebruikt ze in combinatie met een chloordrijver. Zou je de tabletten los in het water gooien, dan kan je zwembad verkleuren. 


Wil je minder omkijken hebben naar het testen van je zwembadwater? En ook nog eens minder chloor gebruiken? Kijk eens naar een waterbehandelingssysteem of zoutwatersysteem. Je installeert deze accessoires op je zwembadpomp. Simply Genius is een slim systeem dat de pH-waardes en het chloor in het water automatisch in balans houdt. Wanneer je het op de zwembadpomp hebt geïnstalleerd, hoef je alleen wekelijks de cartridge te vervangen. Nog een voordeel is dat je met dit systeem tot de helft minder chloor verbruikt.  


Persoonlijk advies? Kom langs in onze winkel 

Bij Welkoop hebben we een ruim aanbod aan handige accessoires om het zwembadonderhoud nog makkelijker te maken. Denk aan schepnetten, stofzuigers en borstels. Zo geniet jij de hele zomer van heerlijk fris water. Kom je er niet helemaal uit? Onze zwembadspecialisten helpen je graag verder. Zo maak jij zeker weten de juiste keuze.  

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel