Welke houtskool kiezen voor je kamado?

In je kamado gebruik je houtskool. Maar welke? Wat is de beste houtskool om in je kamado te gebruiken? De ene houtskool is de andere niet. Zo verschillen kolen van elkaar in grootte en structuur. Wat weer maakt dat de ene soort beter is voor grillen, de ander voor slow cooken en weer een ander voor pizza’s bakken.

Op deze pagina leggen we uit wat de beste houtskool voor je kamado is. En welke kolen je het beste kan gebruiken om je kamado op verschillende manieren te gebruiken.

Bekijk: Aanmaakkrullen | Houtskool | BBQ accessoires

Welke houtskool gebruiken voor je kamado?

Op een kamado gebruik je houtskool. Doordat deze eivormige barbecue bijna luchtdicht is afgesloten, doe je lang met de kolen. Is elke houtskool geschikt? Ja. Maar toch gebruik je het beste grote kolen op je kamado. Kolen in grote stukken zijn 5 tot 16 centimeter groot, waar normale kooltjes zo'n 3 tot 8 centimeter zijn. Door de grotere afmeting, verstoppen grote kolen de ventilatiegaten onder in je kamado minder snel dan kleine kooltjes. Zo kan zuurstof goed naar binnen. En een grote kamado heb je er sneller mee gevuld.

Houtskool voor je kamado:

Welkoop Houtskool - BBQ brandstoffen - 8 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Houtskool - BBQ brandstoffen - 8 kg

14.50 11.60
Welkoop XL stukken  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop XL stukken BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

21.95 17.56
Welkoop Marabu  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Marabu BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95 19.16
Welkoop White Quebracho  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop White Quebracho BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95 19.16

Ga je voor de eerste keer je kamado aansteken, begin dan niet op een te hoge temperatuur. Waarom dat belangrijk is, lees je in het artikel: Hoe steek ik mijn kamado aan? Daar geven we ook tips over hoe je je kamado aansteekt voor snel grillen en low & slow.


Waarom geen briketten gebruiken op een kamado?

Anders dan een houtskool barbecue waar je ook briketten op kan gebruiken, gebruik je op een kamado altijd alleen houtskool. Geen briketten. Dat is omdat briketten niet voor honderd procent uit verkoold hout bestaan, maar ook bindmiddel en soms chemische toevoegingen bevatten. Daardoor krijg je een chemisch smaakje aan je gerechten. Daarnaast is de temperatuur met briketten lastig te regelen. Moet je kamado 8 uur lang op 100 graden Celsius zitten? Met briketten is dat bijna onmogelijk.


Doordat de kamado zo'n goede isolatie heeft, krijgen gerechten de smaak mee van alles wat je in je kamado gebruikt. Gebruik daarom alleen natuurlijke BBQ-producten. Dus naast houtskool ook houten aanmaakkrullen om de kolen mee aan te steken.


Wanneer welke houtskool op je kamado?

Pizzaoven, BBQ, slow cooker. Je kamado neemt als een Barbapapa allerlei gedaantes aan. Maar wil je echt het meeste uit je kamado halen, dan kun je het beste ook de houtskool gebruiken die geschikt is voor de taak. Elke houtskoolsoort heeft zo zijn eigenschappen en voordelen.

Drie manieren van bereiden en daarbij de beste houtskool voor in je kamado:

Pizzaoven

Pizza’s bak je met een pizzasteen op een hete temperatuur: wel 400 graden. De kolen moeten die hoge temperatuur kunnen bereiken. Met gewone houtskool lukt dat niet. Je kiest dus het beste voor kolen met een dichte structuur of grotere afmeting. Deze hoge kwaliteit kolen hebben een langere brandduur en bereiken hogere temperaturen.

Direct grillen (hot & fast)

Met direct grillen gebruik je je kamado als een gewone BBQ: je legt de groenten of lapjes vlees of vis op het grillrooster. Direct boven de hete kolen. Daarom wordt deze techniek ook wel hot & fast genoemd, de tegenhanger van low & slow. Je kan hier een gewone houtskool voor gebruiken. Kleine kooltjes steek je makkelijk aan en zijn snel op temperatuur, maar beter nog gebruik je grotere kolen. Daarmee heb je sneller je kamado gevuld. Ook blokkeren ze het luchtrooster onder in de kamado minder snel. Zo heb je een betere luchtstroom.

Indirect grillen (low & slow)

Met indirect grillen maak je eigenlijk een heteluchtoven of slow cooker van je barbecue. Je houdt de temperatuur gecontroleerd en de gerechten die je klaarmaakt, garen gelijkmatig. Low & slow dus. De perfecte techniek voor bijvoorbeeld pulled pork of spareribs. De houtskool die je hiervoor gebruikt, moet een lange brandduur hebben en gelijkmatig gloeien.

De houtskoolsoorten Marabu en White Quebracho zijn heel geschikt voor low & slow sessies. Ze hebben een dichte structuur. Deze kolen hebben wat meer tijd nodig om aan te steken, maar gloeien daarna lang en gelijkmatig. Wel verschillen ze in rooksmaak. Marabu geeft een neutrale rooksmaak af en White Quebracho een rokerige smaak.

Heb je na een BBQ-sessie houtskool over? Dan kun je de kolen rustig laten doven door de deksel van je kamado dicht te doen. De volgende keer gebruik je dezelfde kolen gewoon weer.


Om je gerechten een bijzondere rooksmaak mee te geven, kun je, naast houtskool, ook rookhout op je kamado gebruiken. Hoe je rookhout gebruikt en welk rookhout past bij welk gerecht, lees je in het artikel: Rookhout gebruiken op je BBQ: hoe doe je dat?


Advies van onze BBQ-specialisten

Twijfel je over wat de beste houtskool voor je kamado is? Kom dan langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze BBQ-specialisten maken je wegwijs in de wereld van de kamado. Zo kies je de juiste kolen voor je volgende kamado-sessie.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel