Bruin zwembadwater: wat te doen?  

Op een warme zomerdag in je eigen zwembad plonsen is heerlijk. Maar wanneer je ontdekt dat je bruin zwembadwater hebt in je zwembad, denk je wel twee keer na voordat je erin plonst. Verversen dan maar? Is misschien niet nodig. Want dat het water bruin is, kan twee redenen hebben.

In dit artikel leggen we uit hoe bruin zwembadwater ontstaat. En wat je met het zwembadwater moet doen om je zwembad weer fris en helder te krijgen.

Bekijk: Zwembadchloor | Zwembadonderhoud | Afdekzeilen

Waardoor komt bruin zwembadwater?

Bruin zwembadwater is bijna altijd een gevolg van ijzeroxide. Je weet wel, roest. Misschien heb je het zwembad gevuld met grondwater. In deze gevallen kleurt het zwembadwater bruin. De bruine kleur ontstaat doordat ijzer in het water in contact komt met zuurstof en chloor.


Hoe voorkom je bruin zwembadwater?  

Dat begint bij het opzetten van het zwembad. Gebruik geen grondwater of regenwater om het zwembad te vullen. Want dit lijkt wel een voordelige en duurzame manier van omgaan met water, maar de kans is groot dat je na een poosje bruin zwembadwater hebt.

  1. Leidingwater. Vul je zwembad aan het begin van het zomerseizoen met leidingwater. Zo is de kans op bruin water door ijzeroxide eigenlijk nul.
  2. pH-waarde. Controleer wekelijks de zuurgraad met een teststrip of elektronische meter. Een goede pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6.
  3. Chloor. Test ook wekelijks de hoeveelheid chloor met een chloormeter. Een goede waarde ligt tussen 2 en 5 ppm. Door het chloorgehalte goed te houden, voorkom je algen en een groene kleur van het water.
  4. Afdekzeil. Dek je zwembad af na het zwemmen. Zo komt er minder zonlicht in je zwembad. Zo geef je algen minder kans om te groeien.

Meer weten over het schoonmaken van je zwembad? Bekijk dan onze tips over hoe je jouw zwembadwater schoonhoudt:  Alles over zwembad schoonmaken.Hoe krijg je bruin zwembadwater weer helder?

De onderhoudsmiddelen kun je even vergeten. Want bij bruin zwembadwater is het verversen van het zwembad het beste wat je kan doen. Laat het zwembad dus leeglopen, maak het zwembad schoon en vul het met leidingwater.

Het schone zwembadwater houd je helder door het regelmatig te testen en de juiste onderhoudsmiddelen te gebruiken. In het artikel Zwembad schoonmaken lees je wat je kan doen om het zwembad fris te houden.


Advies van onze zwembadspecialisten

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je bruin zwembadwater voorkomt én bestrijdt in je zwembad.  Heb je verder nog vragen over het zwembadonderhoud? Kom dan gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt. Onze zwembadspecialisten staan voor je klaar met advies op maat.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel