Welke zwembadpomp moet ik kiezen?

Een zwembadpomp speelt één van de hoofdrollen in het schoonhouden van je zwembadwater. De pomp filtert vuildeeltjes uit het zwembadwater en brengt het water in beweging. Belangrijk, want in stilstaand water voelen algen, bacteriën en schimmels zich als een vis in het water. Soms zit de pomp al bij het zwembad. Soms moet je hem los aanschaffen. Welke zwembadpomp kies je dan? 

In dit artikel duiken we in de verschillende zwembadpompen. We leggen uit hoe ze filteren en welk onderhoud ze nodig hebben. Zo weet je precies welke zwembadpomp de beste is voor jou. 

Snel naar: Zwembadchloor | Zwembadonderhoud | Zwembadpompen 


Een hoofdrol voor de zwembadpomp 

Anders dan bij opblaaszwembaden voor kinderen, ververs je het water in een opzetzwembad niet zomaar even. Je praat snel over een paar duizend liter. Dus wil je langere tijd met het zwembadwater doen? Dan heb je, naast onderhoudsmiddelen zoals zwembadchloor, een zwembadpomp nodig.  

De hamvraag: zit er al een pomp bij het zwembad dat je gaat kopen? 


Bij de meeste grote zwembaden wel. Over het algemeen geldt: hoe groter het zwembad, hoe groter de kans dat er een pomp bij zit. Maar het kan dus dat je een zwembad koopt waar geen pomp bij zit. Of je huidige zwembadpomp voldoet niet meer. Dan kun je een losse zwembadpomp aanschaffen. 

Tip. Bij onze zwembaden geven we altijd aan of er een zwembadpomp bij het zwembad zit. Kijk op de productpagina van het zwembad en klik op het tabje ‘specificaties’. Is het zwembad inclusief een pomp? Dan staat er een vinkje.


Zwembaden met pomp: Intex zwembad set 

De grotere zwembaden van Intex zijn een ‘zwembad set’: bij het zwembad krijg je een zwembadpomp meegeleverd. We raden aan om deze ook te gebruiken. De pomp heeft namelijk de juiste capaciteit. Afhankelijk van het formaat van het zwembad, is het een pomp met filtercartridge of filterzand. Handig van deze Intex zwembad sets is dat je niet zelf op zoek hoeft naar een geschikte zwembadpomp. 

De beste zwembaden met pomp:


Intex Prism Frame Pool Set - Zwembad - Grijs - ø 305x76 cm - Rond

Intex

Intex Prism Frame Pool Set - Zwembad - Grijs - ø 305x76 cm - Rond

139.00
Intex Prism Frame Pool Set - Zwembad - Grijs - ø 366x76 cm - Rond 30% Korting

Intex

Intex Prism Frame Pool Set - Zwembad - Grijs - ø 366x76 cm - Rond

209.00 146.30
Intex Prism Frame Pool - Zwembad - Grijs - ø 366x99 cm - Rond

Intex

Intex Prism Frame Pool - Zwembad - Grijs - ø 366x99 cm - Rond

299.00
Intex Prism Frame Pool - Zwembad - Grijs - ø 427x107 cm - Rond

Intex

Intex Prism Frame Pool - Zwembad - Grijs - ø 427x107 cm - Rond

475.00

Welke zwembadpomp voor welk zwembad? 

Er zijn twee soorten zwembadpompen. Ze verschillen in de manier waarop ze werken. Welke zwembadpomp geschikt is, hangt van je zwembad af. Maar ook van je voorkeuren. Zo verschillen de pompen in hoeveel onderhoud ze nodig hebben. En ook verschillen ze in aanschafprijs.

Pomp met filtercartridge 

Deze zwembadpomp filtert het water met een filtercartridge. De cartridge heeft een papieren filter. Het water stroom door het papier en de vuildeeltjes blijven achter. Dit is ook waarom je de filtercartridge regelmatig moet afspoelen (om de twee dagen) en vervangen (om de twee weken). Want als de papieren filter verstopt is geraakt, stroomt het water niet meer goed door. En dan werkt de pomp niet meer goed. 

Een greep uit het aanbod:
Intex Zwembadpomp - Filterpomp - 1250 liter/uur - 12V - 1250 liter/uur - 12V 15% Korting

Intex

Intex Zwembadpomp - Filterpomp - 1250 liter/uur - 12V - 1250 liter/uur - 12V

45.95 39.06
Intex Zwembadpomp - Filterpomp - 2271 liter/uur - 12V 15% Korting

Intex

Intex Zwembadpomp - Filterpomp - 2271 liter/uur - 12V

54.95 46.71
Intex Zwembadpomp - Filterpomp - 3407 liter/uur - 12V 15% Korting

Intex

Intex Zwembadpomp - Filterpomp - 3407 liter/uur - 12V

71.95 61.16

Pomp met filterzand 

Deze zwembadpomp filtert het water met zand. De vuildeeltjes blijven in het zand achter. Het zand gaat een heel zwemseizoen mee en reinig je met de backwash-functie van de pomp: het water stroomt dan ‘terug’ door het zand en spoelt het vuil weg naar de afvoer van de pomp. Het enige onderhoud dat je aan de pomp hebt, is eens in de week deze backwash uitvoeren. Combineer dat met de timer, en het zwembadwater wordt gefilterd zonder dat je er omkijken naar hebt.  

Er gaat 6,5 kilo zand of meer (afhankelijk van de pomp die je kiest) in de pomp. Maak je het zand na elk zwemseizoen goed schoon en berg je het droog op, dan kan het wel 5 jaar meegaan. Ook kan je ervoor kiezen om het zand te vervangen door filterglas of herbruikbare filterbollen 

Met alleen een zwembadpomp ben je er nog niet, wil je het zwembadwater een heel zwemseizoen schoonhouden. Je moet ook de pH- en chloorwaardes op peil houden. Lees ons artikel: Zwembad testen.

Een greep uit het aanbod:
Intex SX925 - Zandfilterpomp - Kunststof 15% Korting

Intex

Intex SX925 - Zandfilterpomp - Kunststof

129.00 109.65
Intex SX1500 - Zandfilterpomp - Kunststof 15% Korting

Intex

Intex SX1500 - Zandfilterpomp - Kunststof

259.00 220.15

Pomp met filtercartridge


✔️ Geschikt voor kleine en middelgrote zwembaden

✔️ Goedkoper in de aanschaf

❌ Elke 2 weken de cartridge vervangen

 

Pomp met filterzand


✔️Geschikt voor middelgrote en grote zwembaden

✔️ Vereist minder onderhoud

✔️ Heeft een timer en schakelt automatisch aan en uit

Duurder in de aanschaf


Herbruikbare filterbollen

Naast filtercartridges of filterzand, zijn er ook filterbollen die je in je zwembadpomp kunt gebruiken. Deze bollen, of watten, nemen veel vuil op. Je maakt ze schoon door ze gewoonweg in de wasmachine te doen. Daarna zijn ze weer herbruikbaar. Gebruik je ze in een zandfilterpomp? Dan kun je ze niet wassen met de backwash-functie, maar haal je ze uit de zandfilter en stop je ze in de wasmachine.   

Filterbollen hebben een levensduur van ongeveer 3 jaar. Doordat de bollen niet samenklonteren en weinig weerstand bieden, stroomt het water makkelijk door de pomp. Daardoor verbruikt de pomp minder energie. De bollen zijn er in twee varianten: de losse bollen vervangen het filterzand en de bollen in de vorm van een cartridge vervangen de filtercartridge.   


Zwembadwater kan wel een heel seizoen mee, als je het water ook regelmatig test en behandelt met de juiste onderhoudsmiddelen. Hoe je het zwembadwater test, lees je in het artikel: Zwembad testen. 


Losse zwembadpomp kopen: kies de juiste capaciteit 

Bij de aanschaf van een losse zwembadpomp is het belangrijk om te letten op de capaciteit van de pomp: hoeveel water kan hij filteren in een bepaalde tijd. De stelregel is dat de pomp het zwembadwater in 8 uur helemaal moet kunnen filteren. Is de capaciteit te klein, dan is het water te weinig in beweging. En kan de pomp het zwembadwater niet goed filteren. 

Bedenk ook of je accessoires op de pomp wilt aansluiten. Een warmtepomp, zoutwatersysteem of zwembadstofzuiger, bijvoorbeeld. Met zo’n accessoire erbij moet je pomp extra capaciteit hebben. Hoeveel extra capaciteit, staat op de verpakking van de accessoire. 

Meten is weten

Om te weten welke zwembadpomp je kunt kopen, moet je weten hoeveel liter water er in je zwembad zit. Deze informatie vind je terug op de verpakking van het zwembad. Maar ook kun je het zelf berekenen met een formule.  

  • Meet de lengte, breedte en waterdiepte van het zwembad op. 
  • Reken dan uit:  
    • Voor een rechthoekig zwembad (voorbeeld): 3 meter (breedte) x 2 meter (lengte) x 0,60 meter (waterdiepte) = 3,6 m3 = 3600 liter. 
    • Voor een rond zwembad (voorbeeld): 3 meter (breedte) x 3 meter (lengte) x 0,70 (waterdiepte) x 0,78 = 4,9 m3 = 4900 liter.

Hoe installeer je de pomp op de juiste manier? Lees ons artikel: Hoe sluit ik een zwembadpomp aan?


Persoonlijk advies? Kom langs in onze winkel 

In ons assortiment vind je zwembadpompen en alles wat je daarvoor nodig hebt, zoals filtercartridges en filterzand. Maar ook hebben we accessoires voor je pomp. Zoals warmtepompen, skimmers en waterbehandelingssystemen. Zo is jouw zwembad altijd klaar voor een frisse duik. Kom je er niet helemaal uit? Benieuwd welke zwembadpomp de beste keuze is voor jou? Kom naar één van onze winkels. Onze zwembadspecialisten helpen je graag in deze zoektocht. 

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel