Troebel zwembadwater: wat moet ik doen?

Een zwembad zorgt voor waterpret in je tuin. Maar is het water in je zwembad troebel of melkachtig wit? Dan is die pret toch ineens een stuk minder. Gelukkig maak je troebel zwembadwater met de juiste onderhoudsmiddelen weer helder.

In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaken zijn van troebel zwembadwater. Ook vertellen we wat je moet doen om het water in je zwembad weer helder te krijgen.

Bekijk: Zwembadchloor | Zwembadonderhoud | Zwembadaccessoires

Wat is de oorzaak van troebel zwembadwater?

Troebel zwembadwater kan verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws: in alle gevallen heeft het chloor zijn werk goed gedaan.

Vuildeeltjes

Het troebele, melkachtige zwembadwater dat je ziet komt door rondzwevende vuildeeltjes. Het chloor in je zwembadwater heeft de algen aangepakt. Minder handig is dat ze zijn veranderd in deeltjes die zó klein zijn, dat de zwembadpomp ze niet uit het water kan filteren. Ze komen dus weer terug in het zwembad. En daar stoten ze elkaar af en zweven ze rond.

Chloor draait overuren

Heb je naast troebel zwembadwater ook gladde wanden, een sterke chloorlucht en prikkende ogen? Dan draait het chloor waarschijnlijk ‘overuren’. Het chloor doodt de bacteriën en breekt de vuildeeltjes af die in het zwembad zijn. En die zijn er nu meer dan anders. Denk aan zweet, haar, vuil en, in dit geval de grootste ‘boosdoener', urine.


Hoe voorkom je troebel zwembadwater?

Troebel of melkachtig zwembadwater voorkom je door regelmatig het zwembadwater te testen en de waardes steeds bij te sturen. Je test 1 keer per week en tijdens warm weer 2 of 3 keer per week. Door op tijd onderhoudsmiddelen te gebruiken om de pH- en chloorwaarden te corrigeren, houd je het water schoon.


Probeer ook om vuil zoveel mogelijk buiten het zwembad te houden. Gebruik bijvoorbeeld een afdekzeil wanneer je niet zwemt. Stap met schone voeten in het zwembadwater door een voetenbad bij het zwembad te zetten. En, heel belangrijk, vertel jonge guppies dat ze niet in het zwembad mogen plassen.

Hoe controleer je de kwaliteit van het zwembadwater? Lees hier hoe je zwembadwater kunt testen.


Hoe krijg je troebel zwembadwater weer helder?

Is het water in je zwembad troebel, dan krijg je het weer helder door de onderstaande stappen te volgen.

1. Bepaal de oorzaak van het troebele zwembadwater

Ruik je een chloorlucht die sterker is dan anders? Prikken de ogen meer dan normaal? Voelen de wanden glad aan?

  • Ja? Dan is de oorzaak het gebonden chloor. Ga naar stap 2.
  • Nee? Dan is het water in je zwembad troebel en melkachtig door vuildeeltjes. Ga naar stap 3.
2. Chloor herstellen

Het chloor draait ‘overuren’. Dit herstel je met een shockbehandeling. Je mag hierna 12 uur niet zwemmen. Maar het is beter om te wachten met zwemmen tot het troebele zwembadwater weer fris en helder is. Volg deze stappen:

Controleer en corrigeer de pH-waarde als dat nodig is
Test de pH-waarde van het troebele zwembadwater. De pH-waarde moet liggen tussen 7,2 en 7,6. Is de waarde lager of hoger? Corrigeer dan met pH-producten. Dat is belangrijk voor een goede werking van het chloor in de volgende stap. Gebruik pH-plus om de pH-waarde te verhogen en pH-min om te verlagen.

Doe een shockbehandeling
Doe de juiste hoeveelheid chloorgranulaat voor een shockbehandeling in een grote emmer met lauw water. Kijk op de verpakking hoeveel chloorgranulaat je moet gebruiken voor jouw zwembad. Laat het oplossen en verdeel het meteen over het oppervlak van het zwembadwater. Laat de zwembadpomp 24 uur aanstaan.

Ververs een deel van het water
Haal een deel van het zwembadwater uit het zwembad. Bijvoorbeeld met een dompelpomp. Hierna vul je het waterpeil aan met leidingwater. Heb je een zandfilterpomp, laat het water weglopen door een backwash uit te voeren.

pH-producten en chloorgranulaat:

Interline pH-Plus - PH-waarde - 1 kg

Interline

Interline pH-Plus - PH-waarde - 1 kg

9.95
Interline PH-Minus - PH-waarde - 8gr - 80 stuks

Interline

Interline PH-Minus - PH-waarde - 8gr - 80 stuks

13.75
Interline Shock 55 chloorgranulaat - 1 kg

Interline

Interline Shock 55 chloorgranulaat - 1 kg

23.75
Intex 220-240 Volt - Dompelpomp - 3,25 kg

Intex

Intex 220-240 Volt - Dompelpomp - 3,25 kg

69.95
3. Vuildeeltjes verwijderen

Doe vlokmiddel bij het zwembadwater. Kijk op de verpakking om te zien wat de juiste dosering voor jouw zwembad is. Wacht 24 uur. Het vlokmiddel doet zijn werk: het bindt de vuildeeltjes aan elkaar tot grotere deeltjes. Die zakken door het gewicht naar de bodem.

Nu kun je de groter geworden deeltjes uit het water halen. Stofzuig de bodem met een zwembadstofzuiger. Of zet de pomp aan en laat de deeltjes uit het water filteren. Let er wel op dat de druk in de zwembadpomp niet te hoog oploopt.

Alles om vuil te verwijderen: 

Interline Vlokkingsmiddel - 2,5 L

Interline

Interline Vlokkingsmiddel - 2,5 L

19.95
Interline Skooba Zwembadstofzuiger -

Interline

Interline Skooba Zwembadstofzuiger -

44.95
Intex - Voetenbadje - 56x46CM

Intex

Intex - Voetenbadje - 56x46CM

7.95
Zwembadwater verversen

Lukt het met deze stappen niet om het zwembadwater helder te krijgen? Dan is ons laatste advies om het zwembadwater te verversen. Pomp het zwembad helemaal leeg en vul het weer met leidingwater. Daarna heb je weer een frisse start.

Hoe houd je zwembadwater helder? Lees alles over zwembad schoonmaken en schoonhouden.

Mag je zwemmen in melkachtig zwembadwater?

Het ziet er niet meteen uitnodigend uit voor een duik: melkachtig zwembadwater. Maar goed nieuws. Want het kan geen kwaad voor de gezondheid. Dus mag je gewoon zwemmen in melkachtig zwembadwater.

Wanneer je een shockbehandeling uitvoert, is zwembadwater niét veilig om in te zwemmen. Pas als het chloorgehalte onder de 5 ppm is, kun je zwemmen. Daarom voer je zo’n shockbehandeling het beste in de avond uit. Dus voordat de waterpret weer kan beginnen, controleer je of het chloor een normaal gehalte heeft.


Houd je zwembad schoon met Welkoop

Welkoop heeft alles in huis om je troebele zwembadwater helder te krijgen. Bijvoorbeeld teststrips en digitale meters om de pH- en chloorwaardes te testen. Shop online of kom naar één van onze winkels. Heb je een vraag over zwembadonderhoud? Onze zwembadspecialisten helpen je graag.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel