Welke houtskool kiezen voor je barbecue?
Houtskool kan je maar beter de hele zomer in huis hebben. Op een mooie dag kunnen de kookplannen zo wijzigen. Maar houtskool is er in verschillende soorten. Welke kies je? Ga je voor de eerste de beste houtskool of kies je een hoogwaardige houtskool? Het is maar net wat voor soort BBQ je gaat houden. We helpen je om de beste BBQ houtskool te kiezen.
Op deze pagina lees je welke soorten houtskolen er zijn. En wat de eigenschappen en voordelen van de verschillende soorten zijn. Zo weet jij welke houtskool je het beste kan kiezen.
Bekijk: Houtskool | Aanmaakblokjes | BBQ accessoires
Houtskool of... briketten?
Op je BBQ kun je naast houtskool, ook briketten gebruiken (met uitzondering van de kamado: die gebruik je alleen met houtskool). Briketten verschillen van houtskool in de manier waarop ze gemaakt zijn en waarop ze branden. Zo bevatten brikketten ook bindmiddel. Het aansteken duurt langer en daarnaast branden deze blokjes langer, maar minder heet. Waar je bij een lange BBQ-sessie met houtskool de kooltjes tussendoor moet aanvullen, doe je met briketten de hele avond.
Tip! Op je barbecue kun je houtskool ook vermengen met briketten. Zo heb je alle voordelen: snel aansteken en een lange brandduur.
Wanneer kies je het beste voor houtskool en wanneer voor briketten? Lees alles over de verschillen in het artikel: Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?
Welke houtskool kiezen voor je BBQ?
Houtskool heb je in verschillende soorten. Elke variant is verkoold hout. Maar de houtsoort waar de kolen van gemaakt zijn, kan verschillen. Daardoor verschilt de structuur en de grootte van de kolen. Wat weer andere resultaten op je BBQ geeft. Bijvoorbeeld een langere brandduur, een hogere temperatuur of een rokerige smaak. Leuk weetje: sommige houtskoolsoorten zijn afkomstig van bomen die, in het land waar ze vandaan komen, gezien worden als onkruid. Zoals de Acaciaboom in Zuid-Afrika. Of de Marabu in Cuba.
Om te weten wat voor jou de beste BBQ houtskool is, zetten we de verschillende soorten op een rijtje.
Gewone houtskool
Deze houtskool is rechttoe rechtaan. Een voorbeeld is onze Welkoop Houtskool. De kooltjes zijn 3 tot 8 centimeter groot. Daardoor zijn ze makkelijk aan te steken en snel op temperatuur. Gemiddeld kun je na 15 minuten starten met grillen. Hierdoor is deze houtskool ideaal voor een spontane BBQ. De kooltjes geven een neutrale smaak en geur af.
Maar niet elke gewone houtskool is van dezelfde kwaliteit. Neem houtskool uit de supermarkt. Deze kolen zijn vaak kleiner. Zo'n 2 tot 6 centimeter. Daarnaast bestaan ze uit een mix van houtsoorten. En niet elke houtsoort uit de mix is altijd even geschikt voor houtskool. Onze Welkoop Houtskool bestaat uit één houtsoort: Black Wattle. En deze houtsoort staat bekend als een goede voor houtskool.
Grote houtskool
Deze houtskool bestaat uit middelgrote en grote stukken. De kolen zijn 5 tot 16 centimeter groot. Met deze grotere stukken bereik je hogere grilltempraturen. Ook hebben ze een langere brandduur dan kleine kooltjes. Sommige soorten branden wel 50% langer dan gewone houtskool. Dat maakt XL kolen ideaal voor een lange BBQ-avond.
Bijzondere houtskool
Houtskool van hoge kwaliteit is gemaakt van houtsoorten met een dichte structuur. Ze onderscheiden zich daardoor van gewone kooltjes in brandduur, verbrandingstemperatuur en soms in smaak. Ze geven weinig rook en as. Wel hebben ze over het algemeen wat langer de tijd nodig om aan te steken. Hierdoor is hoogwaardig houtskool vooral geschikt voor wanneer je nog meer uit je BBQ wil halen.
Neem White Quebracho. Deze houtskool komt uit Paraguay en is gemaakt van de witte steeneik. De kooltjes branden gelijkmatig en lang. Ze geven een rokerige smaak. Ook de houtskoolsoort Marabu uit Cuba heeft een zeer dichte structuur en brandt lang en gelijkmatig. Maar anders dan White Quebrancho, geeft Marabu een neutrale rooksmaak af.
Bekijk houtskolen:
Tip. Op je barbecue kun je ook rookhout of een rookplank gebruiken. Zo geef je gerechten een extra rooksmaak.
Hoe je rookhout precies gebruikt, lees je in het artikel: Rookhout gebruiken op je BBQ: hoe doe je dat?
Advies van onze BBQ-specialisten
Weet je niet goed wat de beste houtskool is voor jouw barbecue? Heb je een andere brandende BBQ-vraag? Onze BBQ-specialisten helpen je graag. Kom langs in een van onze winkels.
Zien we jou binnenkort?