Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Gezondheid

Natuurlijk wil je dat jouw paard of pony gezond is. Let daarom goed op veel voorkomende paardenziekten en kwalen zoals koliek.

Dazen

Dazen kunnen een ware plaag vormen voor paarden en paardenliefhebbers. Ze komen vaak voor op plekken waar het vochtig is en waar zowel zon als schaduw te vinden is. Dazen leggen namelijk eitjes op vochtige plekken zoals een vochtig weiland of een wegberm en de eitjes ontwikkelen zich dan in de vochtige omgeving van larf tot poppen. Zodra het warm weer wordt, ontpoppen de dazen pas en dan ontstaat de plaag in de zomer. Dazen zijn forse, stevig gebouwde, bloedzuigende vliegen die niet kunnen steken, maar wel kunnen bijten met hun vlijmscherpe tanden waarna ze vervolgens het vrijkomende bloed opdrinken. Door de scherpe tanden van een daas, kunnen ze ook door dunne stukken stof heen komen en zal een vliegendeken niet veel helpen. Wil je je paard toch met een vliegendeken beschermen? Kies dan voor een vliegendeken in een zo licht mogelijke kleur, dit trekt namelijk minder dazen aan. Daarnaast wordt het zonlicht door witte of lichte kleuren weerkaatst, dus je paard blijft hier dus ook nog eens koeler onder. Vliegenspray is ook een goed hulpmiddel om de dazen weg te houden. Vind je paard dat gespray met een vliegenspray eng? Gebruik dan de Grand National Antivliegroller dat ook ideaal voor moeilijk te behandelen plekken zoals het hoofd van je paard. Om je paard in de wei te helpen kan je gebruik maken van een dazenval of van de sticky trap. Dazen zijn ook gek op mensen, vergeet jezelf niet!

Vaccinaties

Om je paard gezond te houden is het goed om op de hoogte te zijn van veel voorkomende ziekten en kwalen. Tegen bepaalde ziekten kan je paard worden ingeënt. De bekendste zijn influenza en tetanus. 
Influenza is een heel besmettelijke ziekte van de voorste luchtwegen, die lijkt op griep. Tetanus of klem wordt veroorzaakt door een bacterie die giftige stoffen afscheidt als je dier een wond heeft. Bij deze ernstige ziekte verkrampen de lichaamsspieren. Je paard of pony is dan niet in alle gevallen te genezen. 

De vaccinaties tegen deze ziekten zijn verplicht als je aan wedstrijden of andere evenementen deelneemt. Ook bij de meeste pensionstallingen en maneges zijn ze verplicht.

Koliek

Een van de bekendste ziekten bij paarden en pony’s is koliek. Een paard of pony heeft dan buikpijn die licht of juist heel ernstig is, afhankelijk van de oorzaak. Koliek ontstaat door te veel gasvorming in de darmen of een verandering van de ligging van een stuk darm. Een merrie krijgt ook koliek als ze drachtig is en de baarmoeder draait. Ook wormen kunnen koliek veroorzaken. 

Koliek heeft ernstige gevolgen voor je paard of pony. In het ergste geval gaat hij dood. Schakel snel je dierenarts in bij (het vermoeden van) een koliekaanval. In onze winkels kun je terecht voor Colosan Darmolie van ECOstyle, dat bij koliek meteen de kramp verlicht.
Symptomen van koliek zijn:

 • Niet eten
 • Sloom gedrag
 • Zweten
 • Met de hoeven op de grond krabben
 • Steeds gaan liggen en weer opstaan of rollen

Wormen en larven

Bij paarden komen veel soorten parasieten voor. Het veulen heeft last van de veulenworm, hiermee raakt hij besmet via de moedermelk. Er zijn allerlei wormen die op alle leeftijden voorkomen en problemen geven. Let op de volgende symptomen: minder goed in zijn vel zitten, vermageren, diarree en koliek. Ook horzellarven zorgen voor gezondheidsproblemen. Let goed op de hygiëne in de stal. Want ook paarden op stal worden besmet.

Wormkuren zijn alleen op recept verkrijgbaar. Vaak doet de dierenarts eerst een mestonderzoek. Dan kan hij je paard of pony de beste behandeling geven. Laat je verder informeren in een van onze winkels of door je dierenarts.

Verm-X voor een gezonde wormbalansEen mooi alternatief voor ontwormen is Verm-X, dit kun je preventief geven. Het is een speciaal ontwikkeld wormkruidensupplement, dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan het verzorgen en optimaal in conditie houden van de darmen. Alle producten van Verm-X zijn 100 % natuurlijk en bevatten geen chemische toevoegingen.

Gezondheidscheck

Let goed op deze punten:

 • Het gedrag van je paard en zijn uitstraling.
 • De oren: als ze naar achteren hangen, kan dat betekenen dat je paard pijn heeft. Bij hevige pijn legt hij zelfs de oren plat in de nek.
 • De vacht: is deze glanzend of dof?
 • Natuurlijke houding van hoofd en hals
 • Vocht uit de neus, is het waterig en doorzichtig of dik en geel?
 • De ontlasting: normaal of diarree?
 • Ademhaling (regelmatig) en pols (28 tot 40 slagen per minuut in rust).
 • Lichaamstemperatuur. Bij paarden is een lichaamstemperatuur tussen 37,4 en 38,2 °C normaal; vanaf 38,5 graden is er koorts. Bij veulens ligt de normale temperatuur tussen 37,5 en 39 °C en is sprake van koorts vanaf 40 °C.
 • Lymfeklieren: zijn ze normaal of dikker dan anders?
 • De slijmvliezen horen roze, glad en vochtig te zijn. Zien ze er rood, bleek, grauw of blauwig uit? Dan kan er iets ernstigs met je paard aan de hand zijn.
 • Staat hij in een goede houding en beweegt hij soepel?

Kijk elke dag goed naar je paard. Vertrouw je het niet helemaal, raadpleeg dan je dierenarts.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Pavo Eplus - Supplement - 3 kg - Zak

Pavo

Pavo Eplus - Supplement - 3 kg - Zak

32.95
Pavo E'lyte - Supplement - 3 kg - Zak

Pavo

Pavo E'lyte - Supplement - 3 kg - Zak

29.95
Subli Lijnzaadolie - Supplement - 1 L - doos

Subli

Subli Lijnzaadolie - Supplement - 1 L - doos

9.99
Subli Omega mix 369 - Supplement - 15 kg - Zak

Subli

Subli Omega mix 369 - Supplement - 15 kg - Zak

32.49
Wellicht ook interessant voor u
Pavo Eplus - Supplement - 3 kg - Zak

Pavo

Pavo Eplus - Supplement - 3 kg - Zak

32.95
Pavo E'lyte - Supplement - 3 kg - Zak

Pavo

Pavo E'lyte - Supplement - 3 kg - Zak

29.95
Subli Omega mix 369 - Supplement - 15 kg - Zak

Subli

Subli Omega mix 369 - Supplement - 15 kg - Zak

32.49
Subli Lijnzaadolie - Supplement - 1 L - doos

Subli

Subli Lijnzaadolie - Supplement - 1 L - doos

9.99