Alles over knaagdiervoeding

Elk knaagdier is anders en heeft zo zijn eigen voedingsbehoefte. Cavia's hebben extra vitamine C nodig, chinchilla's zijn gevoelige eters en tamme muizen eten alles. Kies een stevige voerbak, van geglazuurd steen die niet gemakkelijk om te gooien is. Een bak van plastic of roestvrij staal kan ook, maar maak die dan goed vast. Zorg altijd voor genoeg vers drinkwater.

Cavia

Geef je cavia hooi, droogvoer en vers voer. De ruwe vezels van hooi zijn belangrijk voor de spijsvertering. Je cavia is gek op groente, fruit en verse kruiden. Maar geef niet te veel vers voer om darmproblemen te voorkomen. Geef hem geperste korrels of gemengd voer. Let goed op dat je cavia elke dag vitamine C krijgt. Dat maakt hij niet zelf aan, hij moet het elke dag via zijn voer binnenkrijgen. Hiervoor verkopen wij speciaal caviavoer. Dat kan ook via druppels in zijn drinkwater of een pilletje. Cavia’s kunnen gecontroleerd worden op overgewicht door middel van het voelen van de vetreserves. Deze bevinden zich naast de voorpootjes in de oksels en naast de achterpootjes in de liezen. Normale reserves zijn niet voelbaar, bij overgewicht echter wel. Te dikke cavia’s kunnen naast ademhalingsproblemen, blaasstenen of nierstenen krijgen door de hoeveelheid calcium in brokjes.

Chinchilla

De chinchilla heeft een heel gevoelige spijsvertering, let dus goed op wat je geeft. Geef hem elke dag vers hooi en speciaal chinchillavoer. Als extraatje geef je bijvoorbeeld een rozijntje of een stukje gedroogde appel. Vermijd vochtig fruit of groente en geef hem zeker geen kool, sla, zonnebloempitten en pinda's of andere noten.

Degoe

Zorg ervoor dat je degoe altijd schoon hooi heeft, daardoor krijgt hij genoeg vezels binnen en slijten z'n tanden. Geef hem altijd echt degoe-voer. Als dat niet voorhanden is, is cavia- of chinchillavoer een goed alternatief. Vul het aan met kleine beetjes groente en fruit, waar je hem langzaam aan laat wennen. Het moet niet te veel suiker bevatten, omdat degoes snel suikerziekte krijgen.

Fret

Fretten zijn van nature vleeseters. Geef je fret daarom speciaal droogvoer met veel eiwitten en vetten, en zo min mogelijk vezels en koolhydraten. Kippenvlees of kattenvoer mag ook. Geef geen groenten en fruit, daar kan zijn maag niet goed tegen. Pas op met voeding die toegevoegde suikers bevat, die kan gezondheidsproblemen opleveren.

Hamster

Hamsters hebben zowel plantaardig als dierlijk voedsel nodig. Geef je hamster hooi en bijvoorbeeld wilgentakken om zijn tanden te laten slijten en vul het aan met volledig gemengd hamstervoer. Maar let op dat hij hier niet alleen de zaden en noten uitpikt. Want deze zijn behoorlijk vet zijn en bevatten weinig calcium. Het droogvoer kun je aanvullen met insecten, meelwormen en groenten of fruit. Kijk uit met te veel natvoer, dat neemt hij mee naar zijn voorraadkamer waar het kan schimmelen.

Mongoolse gerbil

Gerbils hebben niet veel eten nodig. Kies voor een compleet voer voor gerbils of kleine knagers, dat weinig vezels en vet bevat. Vul het aan met niet te natte groente en fruit. Bijvoorbeeld appel en wortel en verwen hem af en toe met meelwormen en honden- of kattenbrokjes. Zorg ervoor dat hij altijd hooi heeft en geef hem takken van bijvoorbeeld wilgen of berken voor zijn knaagbehoefte.

Tamme muis

Muizen zijn alleseters. Ze eten vooral granen en zaden en hebben weinig vezels maar wel genoeg vitamines en mineralen nodig. Geef ze een compleet voer voor muizen of andere kleine knagers. Dit bevat de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Dit kun je aanvullen met af en toe een beetje groente of fruit, meelwormen of een gekookt ei. Laat hem knagen aan takken van bijvoorbeeld wilgen of berken en geef hem regelmatig hooi.

Tamme rat

Ratten eten van nature alles. Koop speciaal volledig rattenvoer, dat genoeg eiwitten en weinig vezels bevat. Geef hem als extraatje groente, fruit, brood, gekookt ei en aardappel. Pas op dat je rat niet te dik wordt, dat gebeurt snel. Geef hem geen eten dat veel suiker, zout en vet bevat.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

 

Gerelateerde video's

GWdyKq9u4UI
Konijn- en knaagdiervoeding
Wellicht ook interessant voor u
Tiny Friends Farm Reggie Rat - Rattenvoer - 850 gram

Tiny Friends Farm

Tiny Friends Farm Reggie Rat - Rattenvoer - 850 gram

4.99
Supreme Science Selective - Konijnenvoer - 1,5 kg

Science Selective

Supreme Science Selective - Konijnenvoer - 1,5 kg

10.49