Chinchilla

Chinchilla’s zijn vooral leuk om naar te kijken. Het zijn groepsdieren en ze spelen dan ook het liefst met soortgenoten. Ze zijn vooral ’s avonds actief. Dat maakt deze diertjes bij uitstek geschikt voor mensen die overdag aan het werk zijn.

Chinchilla’s houden

Chinchilla’s kun je kopen bij dierenwinkels en fokkers. Hoe aparter de kleur, hoe meer het diertje waard is. Houd ze minimaal met zijn tweeën want het zijn echte groepsdieren. Mannetjes kun je samen met mannetjes houden en vrouwtjes met vrouwtjes. Het zijn schemerdieren die overdag slapen.

Huisvesting

Het beste houd je de chinchilla’s in een ruime kamervolière. Ze hebben veel afleiding nodig. Koop daarom klimtakken en plankjes zodat ze veel kunnen klauteren. Voorkom plastic of houten delen in de kooi. Daar knagen ze dwars doorheen.Bedek de bodem met houtkrullen en -snippers en plaats een bak met chinchillazand. Ze nemen graag een zandbad om hun vacht te verzorgen. Ook met een nestkastje doe je ze een plezier. Ze doen er graag een oogje dicht.

Voeding en gezondheid

Chinchilla’s hebben gevoelige darmen. Ze krijgen snel diarree. Geef ze alleen hooi en speciaal chinchillavoer. Eventueel kun je ze een knaagsteen geven voor wat extra mineralen. Pas op met groente en fruit. Geef het ze niet te vaak en alleen harde soorten zoals appel en wortel. Ze kunnen niet tegen kool of sla.Een gezonde chinchilla kan 15 jaar oud worden. Controleer dagelijks zijn ontlasting. Gezonde keutels zijn stevig en langwerpig. Slappere keutels kunnen wijzen op darmproblemen. 

Optillen

Benader je chinchilla rustig. Dan raakt hij snel aan je gehecht. Pak hem op met een hand om het lijfje terwijl je met de andere zijn achterste ondersteunt. Is hij nog niet helemaal aan je gewend, houd dan ook de basis van zijn staart vast. Dan springt hij niet weg.

Je eigen nestje chincilla's

Chinchilla’s zijn vanaf ongeveer 5 maanden geslachtsrijp. Je kunt het best wachten met de dekking tot het vrouwtje 9 maanden oud is. Na ongeveer 110 dagen worden per nestje meestal 2 of 3 jongen geboren. Een chinchillajong is na 8 weken zelfstandig. Wil je fokken? Laat je vooraf dan goed informeren. Want chinchilla’s met bepaalde kleuren kun je niet met elkaar kruisen. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.