Tamme rat

Ratten zijn sociale dieren die je gemakkelijk tam kunt maken. Ze houden van spelen en herkennen hun baasje. Ook kun je ze allerlei trucjes leren. Ze zijn liever niet alleen, neem daarom minstens 2 diertjes.

Tamme ratten houden

Tamme ratten zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Ze bijten zelden en vinden het fijn om bij te zijn. Ze vinden het niet prettig om alleen te zijn, daarom kun je het beste 2 of meer ratten nemen. Dan hebben ze altijd een speelkameraadje.

Vrouwtjes zijn iets drukker dan mannetjes en knagen meer. Mannetjes zijn wat gemoedelijker en groter. Wel ruik je mannetjes iets meer dan vrouwtjes. Maak het hok daarom regelmatig schoon.


Huisvesting

Bescherm je ratten tegen tocht. Koop een hok met plastic bak en een bovenkant of plafond van spijltjes. Het hok moet minimaal 40 bij 60 centimeter groot zijn. Een draadkooi met etages is een goed hok voor meerdere ratten. 
Zet allerlei klim- en speelattributen in het hok. Varieer met het speelgoed, dat houdt je ratten actief. Bedek de bodem met stofvrije bodembedekking, anders raken de luchtwegen of huid geïrriteerd. Je kunt ook een hangmatje maken van een oude spijkerbroek. Daar liggen ze graag in.

Voeding

Tamme ratten eten alles en hebben gevarieerd voer nodig met weinig vezels en genoeg eiwitten. Geef je rat een volledige rattenvoer of gemengd konijnenvoer met honden- of kattenbrokjes. En verwen hem regelmatig met groente, fruit, gekookt ei, brood en yoghurt. Je kunt het beste 2 of meer ratten nemen. Voer ze geen producten met veel suiker of zout. Je kunt ze wel speciale knaagdierkoekjes en -snoepjes geven.

Verzorging tamme rat

Een gezonde rat houdt zich schoon en besteedt een groot deel van de dag aan wassen en poetsen. Hij heeft een glanzende, dichte beharing. Zijn tanden zijn geel en slijten door eten en knagen gelijkmatig af. 
Ratten hebben snel ademhalingsproblemen, zorg daarom dat hij altijd op een tochtvrije plaats staat. Maar ook stof veroorzaakt irritatie, leg daarom een stofvrije bedekking zoals hennepvezel op de bodem. Zo voorkom je ook irritatie van zijn huid. 
Ratten krijgen vaak gezwellen waaraan ze dood gaan. Laat je dierenarts hier naar kijken, in veel gevallen kan het gezwel verwijderd worden. De gemiddelde levensverwachting van een rat is 2 tot 3 jaar.

Een nestje

Ratjes zijn met 6 weken geslachtsrijp, maar dat is nog veel te jong voor een nestje. Na 4 maanden mogen ze pas voor het eerst gedekt worden. Ongeveer 21 dagen na de dekking worden 12 jongen geboren. 
De naakte jongen blijven 2 weken in het nest. Daarna gaan de oogjes open en ontdekken ze voorzichtig het hok en eten ze mee. Na 4 weken mogen de jongen bij de moeder weg. Haal de mannetjes in ieder geval weg omdat ze dan bijna geslachtsrijp zijn.

Optillen

Ratten worden gemakkelijk tam. En als ze geen slechte ervaring met mensen hebben, bijten ze niet. Ze zijn erg nieuwsgierig en gemakkelijk te verleiden met iets lekkers. 
Til een rat op door je hand zachtjes om het lijfje te sluiten en ondersteun hem met de andere hand. Bij jonge, nog drukke ratjes pak je de basis van de staart (bij het kontje), tussen duim en wijsvinger. Nooit aan de punt van de staart, die beschadigt daardoor. Ratten zitten graag hoog en klimmen snel op je schouder en blijven daar zitten.
Laat kinderen nooit alleen met de rat en let goed op. Door de scherpe nageltjes schrikken ze en denken dat het diertje bijt.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.