Ik wil geiten of schapen kopen

Geiten en schapen zijn leuke, vrolijke en lieve dieren. Je kunt ze prima als hobbydieren houden. Ze hebben wel dagelijks verzorging en aandacht nodig. En zorg dat je minimaal 2 dieren neemt want het zijn echte gezelschapsdieren.

Schapen

Nederlanders houden al eeuwenlang schapen voor hun wol, melk, vlees, de begrazing of als hobby. In Nederland zijn meer dan 50 verschillende schapenrassen.

Geiten

Vroeger hielden arme mensen vaak geiten in plaats van koeien. De dieren die zich in sobere omstandigheden goed kunnen handhaven en voortplanten. Geitenmelk is tegenwoordig weer populair omdat het licht verteerbaar is.

Als hobbydier

Heb je genoeg ruimte voor een wei of stal? Dan zijn geiten en schapen heel leuke, vrolijke dieren om te houden. Ze zijn de hele dag bezig met eten, lopen en spelen. En als je goed met ze omgaat, worden ze erg aanhankelijk en echte vrienden. Neem minstens 2 geiten of schapen of houd geiten en schapen samen. Het zijn echte groepsdieren die je niet alleen kunt houden. Geiten en schapen hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Zorg daarom tijdens vakanties voor een goede oppas. Geiten of schapen houden brengt aardig wat kosten met zich mee. Voer, verzorging, huisvesting en de dierenartskosten kunnen snel oplopen. Houd daar goed rekening mee als je overweegt om geiten of schapen te nemen.

Een geit of schaap?

Geiten en schapen lijken soms erg op elkaar. Dat komt door de wol en de haren. Een angorageit heeft veel wol en lijkt op een schaap. Het Kameroenschaap lijkt juist op een geit. Aan de vacht is het dus niet altijd goed te zien. Het zijn evenhoevigen, met aan elke poot twee hoornachtige klauwtjes. 

De verschillen:

  • Geiten hebben een korte staart die recht omhoog kan staan. Schapen hebben hangende staarten.
  • Geiten hebben een sik, al is die bij bokken beter zichtbaar dan bij de vrouwtjes. Schapen hebben geen sik.
  • Geiten hebben sterke geurklieren, vooral een bok kan sterk ruiken. Schapen hebben hier geen last van.

Kleurrijke dwerggeiten

Dwerggeiten zijn kortharig en geven geen melk. Je houdt ze dus echt als hobby. Ze zijn er in veel kleuren zoals wit, karamel, zwart, blauw en bontgevlekt. Het meest zie je de bruine met een zwarte streep over de rug (aalstreep).

Wanneer is een geit een dwerg?

Een dwerggeit is niet groter dan 55 centimeter. Een mannetje, de dwerggeitbok, is niet groter dan 60 centimeter. Dat is de schofthoogte. De schoft zit net onder de nek van de geit. Als je vanaf de voorpoot een lijn recht omhoog trekt, kom je bij de schoft uit. De kop steekt er dus nog boven uit.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.