Verzorging en gezondheid

Naast een schone stal en goede voeding hebben je geiten en schapen niet veel verzorging nodig. Maar er zijn wel een paar zaken waar je goed op moet letten.

Warme vacht

Een schapenvacht beschermt goed tegen koud en warm weer. Zo loopt een schaap nog prima buiten als het heel koud is en bij heel warm weer houdt de wol het schaap koel. Als het dier net geschoren is, kan zijn huid zelfs verbranden door de zon. Geiten hebben een korte vacht die ’s winters ook heel dik wordt. Zo zijn ze goed beschermd tegen kou. Dwerggeiten kunnen slecht tegen regen omdat ze geen vette vacht hebben. Zorg daarom voor een afdakje waar ze kunnen schuilen als het regent.

Borstelen

De meeste geiten en schapen houden van borstelen. Poets ze bijvoorbeeld met een setje paardenborstels. Of schroef een harde borstel tegen de wand van de stal of aan een van de klimmaterialen in de wei. Borstelen is goed voor de doorbloeding van de huid en lekker bij jeuk. 

Schaap scheren

Het leuke van de lente is dat schapen hun winterjas weer mogen uittrekken. De meeste schapen worden elektrisch geschoren met een tondeuse. Deze heeft heel scherpe messen, anders trekt het te veel aan de huid en ontstaan vervelende wondjes. Niet alle schapen worden in de lente geschoren. De lammetjes zijn volgend jaar pas aan de beurt en werken nog even rustig door aan een mooie vacht. Die eerste lammetjesvacht levert de mooiste wol. Er zijn ook schapen die nooit een dikke vacht krijgen, die worden dan ook niet geschoren.

Halsband

Moet je de geiten of schapen verplaatsen of meenemen, doe ze dan een halsband om. Daar wennen ze heel snel aan. Trek in elk geval nooit aan zijn vacht, ook niet als je hem ergens heen brengt of hem vangt. Zijn vacht zit stevig vast aan zijn huid en is heel kwetsbaar. Voor je het weet, houdt het schaap er een fikse bloeduitstorting aan over.

Ontwormen

Ontworm geiten en schapen minstens 2 keer per jaar. De eitjes van de wormen komen in de wei terecht, waardoor alle dieren besmet raken. Of gebruik een GD-wormpakket. Dat is een informatiepakket waarmee je kijkt welke dieren en lammeren je moet ontwormen. Verm-X is een speciaal ontwikkeld wormkruidensupplement voor dieren dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan het verzorgen en optimaal in conditie houden van de darmen. Alle producten van Verm-X zijn 100% natuurlijk en bevatten geen chemische toevoegingen.

Hoefjes bekappen

In de natuur slijten de hoeven af door lopen, klauteren en springen over rotsen. De hoeven van je geiten slijten waarschijnlijk niet snel genoeg. Snijd ze daarom regelmatig bij. Laat dit wel over aan iemand die hier ervaring in heeft. Laat de klauwtjes altijd  bekappen voor je de geiten en schapen naar buiten laat. Dan weet je meteen of ze nog gezond zijn. 

Rotkreupel

Rotkreupel is een heel besmettelijke, vervelende ziekte aan de hoeven en is heel pijnlijk. Een dier dat rotkreupel heeft loopt moeilijk. De harde laag van de klauwtjes laat los en daaronder rot het zachte weefsel. Bij rotkreupel moet de aangetaste hoornlaag worden weggesneden en het klauwtje worden ingespoten met ontsmettende spray. Houd de klauwtjes droog met een goede laag stro, dat stimuleert het herstel. Zorg voor een schone stal want rotkreupel is erg besmettelijk. Je voorkomt de ziekte het beste als je de dieren laat inenten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.