Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Ik wil een mooi gazon

Hoe krijg ik een mooie grasmat? En hoe houd ik mijn gazon in topconditie? Lees in dit artikel alles waar je aan moet denken bij het inzaaien, aanleggen en onderhouden van je gazon.

Topconditie

Er komt heel wat bij kijken om je gazon jaar in, jaar uit mooi te houden. Of je nu gras hebt in de tuin voor de sier, om lekker op te zitten of om op te spelen. Je wil het gazon natuurlijk in topconditie houden. In de winkel geven we je graag persoonlijk advies.

Grasmengsels

Bedenk waarvoor je het gazon wil gebruiken. Er zijn verschillende grassoorten met elk zijn eigenschappen. Kinderen spelen graag op een stevige, veerkrachtige grasmat die tegen een stootje kan. Voor een siergazon is een kwetsbare grassoort meer geschikt. Er zijn drie hoofdmengsels:

  • Sportgazon, voor een stevige grasmat die intensief wordt gebruikt (zoals voetbal, hockey). Deze mengsels zijn te grof voor een siertuin.
  • Speelgazon, een echt gebruiksgazon waarop kinderen naar hartelust kunnen spelen. Groffer dan siergazon, maar wel mooi.
  • Siergazon dat niet intensief belopen mag worden, maar het mooist is om te zien.

Aanleggen

Zaden of zoden? Een gazon kan op twee manieren worden aangelegd. Door graszaad te zaaien of door graszoden te leggen. Beide manieren hebben voor- en nadelen. Inzaaien is goedkoper en het zaad is makkelijk te bewaren. Zoden moet je zo snel mogelijk na aankoop leggen. Zaai een grasmat in het voor- of najaar in. Zoden kunnen het hele jaar door worden gelegd, behalve als het vriest. De keuze uit grasmengels is bij inzaaien groter dan bij zoden. Een ingezaaid gazon heeft minimaal vier maanden nodig voordat het volop bruikbaar is. Zoden zijn bijna direct gebruiksklaar. Een nieuw gezaaid gazon is in het begin gevoeliger voor ziekten en beschadiging, maar is uiteindelijk sterker dan een gazon gemaakt met zoden. Graszoden leggen is dus een snelle methode, maar is duurder. Het netjes leggen van zoden is lastiger dan inzaaien.

Zaaien

Vanaf april/mei kan je gras zaaien. Beter is het om in augustus/september te zaaien. De grond is dan warm waardoor het graszaad beter ontkiemd. Zodra het groeiseizoen in het volgende voorjaar begint, heeft het gras goede en sterke wortels gevormd. Toch duurt het nog tot juni voordat bijvoorbeeld speelgazon intensief bruikbaar is.

Hoeveelheid graszaad

Hoeveel zaad je nodig hebt, hangt af van de grootte van je gazon. Een kilo graszaad is genoeg voor 40 tot 50 vierkante meter. Kijk voor de juiste hoeveelheid op de verpakking. Hark de grond licht aan voordat je zaait. Het beste zaai je als het windstil is, graszaad is erg licht. Zo voorkom je dat het gras op plekken terecht komt waar je geen gras wil.

Hoe zaaien?

Om een mooi egaal gazon te krijgen, is het belangrijk dat je het zaad gelijkmatig verdeeld. Dat gaat makkelijker als je wat zand door het zaad mengt. Verdeel het zaad in twee porties. Zaai de ene portie uit in de breedte, de andere portie in de lengte. Grasranden hebben het in de praktijk zwaar te verduren, zaai daarom de kanten in met meer zaad. Het zaaien kan ook met behulp van een strooiwagen. Een strooiwagen is ook handig om meststoffen gelijkmatig te verdelen.

Aandrukken van het graszaad

Druk het ingezaaide gazon nog een keer aan. Zo maakt het zaad goed contact met de aarde en kan het ontkiemen. Zaad ontkiemd in licht, bedek het zaad dus niet met een extra laag aarde. Gebruik voor het aandrukken van het zaad een wals. Deze is per dagdeel te huur en vul je thuis met water waardoor de wals zwaarder wordt. Zonder water is de wals goed te vervoeren.

Water geven

Zaad heeft vocht nodig om te ontkiemen. Genoeg water geven is nu belangrijk. Stel de tuinsproeier zo fijn mogelijk af en sproei niet met hoge druk. Zo voorkom je dat het zaad wegspoelt. Hoe vaak je moet sproeien hangt af van het weer. De grond droogt snel uit bij veel zon en wind. Controleer regelmatig of de aarde vochtig is. Bij warm weer sproei je dagelijks. Het duurt nu ruim een week voordat het zaad is ontkiemd en je een groene waas ziet.

Vogels

Vogels houden van zaden. Bescherm je graszaad met vogelschriklint of lijnen met aluminium strips. Er is ook graszaad te koop met een speciale laag. Deze laag bevat extra voedingsstoffen die het zaad een groeispurt geeft. Hierdoor komt je gazon de beginfase beter door. Daarnaast vinden vogels dit zaad niet lekker en laten het liggen.

Graszoden leggen

Niet laten uitdrogen

 Gespecialiseerde bedrijven leveren graszoden. Hier is het gras een jaar lang gekweekt totdat het stevig en goed geworteld is. Daarna snijd het bedrijf de zoden. Ze zijn 40 centimeter breed en 250 centimeter lang. Een zode is precies 1 vierkante meter groot. Dat is handig met bestellen. Ze worden opgerold geleverd, om uitdroging te voorkomen. De kwaliteit van de zoden is belangrijk voor een goede start van een gezond gazon. De wortelkant van de zoden moet bij levering vochtig aanvoelen. Zorg ervoor dat de wortels van de zoden niet uitdrogen. Leg daarom de zoden meteen na aankoop. Lukt dat niet? Bewaar de zoden dan maximaal een paar dagen opgerold in de schaduw. Dek de zoden niet af met plastic, dat verstikt het gras.

Eenvoudig leggen

Het leggen van de zoden is eenvoudig. Begin altijd met een rechte baan vanaf een rand. Werk van daaruit over de zoden heen naar de andere kant. Leg zo baan na baan en gebruik een plank of plaat onder je knieën om het gras niet te beschadigen. Rol de eerste zode kaarsrecht uit, leg de volgende precies tegen de rand van de vorige aan. Zo worden er geen naden zichtbaar. Laat de dwarsnaden in de banen verspringen door de zodenrij per baan steeds een halve zode op te schuiven.Druk het gras een keer aan met een wals. De zoden komen zo goed vast te liggen en de wortels maken direct contact met de grond.

Goede start

Zorg voor een goede start van je gazon. Met Ecostyle GazonStart-AZ en DCM Meststof Gazonstart geef je je gazon alles wat het nodig heeft. Mest, fosfaat en nuttige schimmels en bacteriën voor een optimale ontwikkeling en rijk bodemleven.

Water geven

Ook graszoden hebben water nodig om goed te wortelen. Maak het gras goed nat nadat je het gerold hebt met de wals. Til een hoekje van het gras op om te controleren of het gras doorweekt is.Na twee weken is het gras vastgegroeid aan de grond. Sproei tot die tijd, bij warm weer, twee keer per dag. Loop pas op het gras zodra het begint te groeien. Maai het gras voorzichtig als het 6 centimeter hoog is, met een hoog afgestelde maaimachine op 4 of 5 centimeter.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

SJEnWSWfaZw
Stappenplan voor je gazon
Wellicht ook interessant voor u
ECOstyle Gazon-AZ - Gazonmeststof - 20 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon-AZ - Gazonmeststof - 20 kg

39.95
DCM Groen-kalk - 10 kg

DCM

DCM Groen-kalk - 10 kg

8.29
Stiga SV 213E - Verticuteermachine - 32 cm

Stiga

Stiga SV 213E - Verticuteermachine - 32 cm

119.00
Pokon Mos Weg - Gazonmeststof - 7 kg

POKON

Pokon Mos Weg - Gazonmeststof - 7 kg

37.75