Ik wil een mooi gazon

Ik zou graag een mooi gazon willen hebben, wat moet ik daarvoor doen? Er zijn verschillen tussen een siergazon, een gazon waar kinderen op spelen en een sportgazon. Toch zijn onderstaande stappen toe te passen op elk gazon.

Gazon aanleggen

De eerste belangrijke stap bij het aanleggen van een mooi gazon is de bodem.  Verwijder taai onkruid en spit de grond om (afhankelijk van de grootte doe je dit met een spade, een frees of met een graafmachine). Hierdoor breng je lucht in de grond en spit je klein onkruid onder.  Is de grond erg arm en zanderig, dan voeg je organische mest en voedingsstoffen toe. Zware kleigrond maak je lichter door er turf of zand door te mengen. Vervolgens hark je met een rechte hark de grond vlak. Je loopt de grond aan, harkt kuiltjes dicht en maakt de grond vlak. Je loopt de grond nogmaals aan, haaks op de eerste keer. Dit aandrukken van de grond kan ook met een tuinwals. Neem de tijd om goed te harken, dit bepaalt of het gras er mooi vlak in komt te liggen en dit is voor een siergazon heel belangrijk. Als de grond vlak en stevig genoeg is, dan ga je verder met de aanleg van je gazon.  Je kunt kiezen tussen graszoden leggen en gras zaaien.

Wanneer leg je een gazon aan?

De beste tijd om een gazon aan te leggen is het voorjaar of het najaar. Dan groeit het gazon het beste en heb je snel een mooie grasmat. In de winter is het lastiger om goede graszoden te krijgen. Graszaad kun je dan wel zaaien, maar dat zal door de lage temperaturen nog niet ontkiemen. In de zomer kun je ook een gazon aanleggen, maar moet je veel meer water geven.

Graszoden leggen

De methode met het snelste resultaat is graszoden leggen. Je meet het aantal vierkante meters van je gazon op en bestelt graszoden. Graszoden zitten meestal op een rol van 40 x 250 cm, precies 1 m2 per rol. Er zijn ook bredere rollen maar die zijn te zwaar om met de hand te leggen. Graszoden zijn vrij zwaar, dus laat ze bezorgen als je een flinke hoeveelheid nodig hebt. Graszoden moet je binnen 2 dagen verwerken, anders verdrogen of verrotten ze. Je legt de graszoden met de naden strak tegen elkaar aan en je laat de zodenrijen steeds verspringen. Druk de naden en de buitenranden voorzichtig aan met de achterkant van de hark. Loop voorzichtig over het gras en de aangeharkte grond om kuilen te voorkomen.

Geef meteen water, de eerste weken iedere dag. Doe dit het liefst in de ochtend of avond, niet overdag in de brandende zon.  Als het flink regent hoef je niet te sproeien. Probeer niet onnodig op het gras te lopen totdat de zoden  goed geworteld zijn. Meestal is dit na 2 à 3 weken. Dit controleer je door voorzichtig een graszode op te tillen, als dit niet meer lukt dan zit hij vast. Na een week of 3 à 4 kan er voorzichtig op gespeeld worden.

 

Gras zaaien

Een andere methode is gras inzaaien. Dit gaat sneller en gemakkelijker dan graszoden leggen. Het duurt alleen langer voor je een mooie groene grasmat ziet en het gazon te belopen is. Dit is afhankelijk van temperatuur (minimaal 10 graden) en vocht in de bodem. Er zijn verschillende soorten graszaad vaak in mengsels met verschillende doeleindes. Zeker bij een siergazon is het uiteindelijke resultaat mooier dan bij graszoden leggen, je hebt alleen wat geduld nodig. Ook dit gazon moet je de eerste weken goed sproeien en er niet onnodig overheen lopen. 

Er zijn twee methodes om regelmatig graszaad uit te strooien: met een strooiwagen of met de hand. Een strooiwagen is ook handig om later bemesting en kalk te strooien. Strooi wat extra graszaad langs de randen, want die hebben meer te verduren. Op de verpakking staat hoeveel graszaad je per m2 nodig hebt. Verdeel deze hoeveelheid in tweeën en zaai eerst het ene deel gelijkmatig over het gazon. Het tweede deel strooi je daar haaks op; dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Je kunt het graszaad voorzichtig aanlopen met een wals, dit voorkomt weg waaien en laat het sneller ontkiemen.

Een goede voorbereiding is essentieel bij het goed laten groeien van het ingezaaide gras. Zorg ervoor dat de bodem is ontdaan van onkruid dat de groei van het nieuwe graszaad kan belemmeren. Vervolgens kun je de grond het beste omspitten tot zo'n 25-30 centimeter diepte en verrijk je de bodem met mestvoeding geschikt voor een gazon. 

Gazon onderhouden

Natuurlijk heeft een mooi gazon onderhoud nodig. Als je dit regelmatig doet dan blijft je gazon het mooiste. Tijdens het groeiseizoen (tussen maart en oktober) moet je eigenlijk iedere week even aandacht schenken aan het gazon.

Door gemiddeld 1x per week te maaien, houd je het gras op de juiste lengte. De eerste keer zet je de grasmaaier niet te kort en ook voor de winter maai je niet te kort. Er is een handmaaier voor kleine gazons, een elektrische maaier voor kleine tot de wat grotere gazons. Heb je geen snoer in de buurt dan gebruik je een accu- of benzinemaaier. Een zitmaaier is er voor de grote gazons en wil je zelf niet maaien dan installeer je een robotmaaier.

Verticuteren  doe je 1 à 2 keer per jaar om mos en grasresten uit je gazon te halen. Na het verticuteren ziet je grasmat er vaak slecht uit maar door bijzaaien en bemesten geef je het weer een mooie opfrisser. Bijzaaien kun je het beste doen met gazonreparatie: dit is speciaal graszaad dat snel ontkiemt en onaantrekkelijk is voor vogels.

Bemesten van het gazon doe je in elk geval nadat je geverticuteerd hebt. Bemest het gazon ongeveer 3x per jaar, gebruik hiervoor een organische meststof. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar werkt op de lange termijn minder goed.  Kijk op de verpakking hoeveel je moet strooien. In de winter strooi je kalk om de zuurgraad van het gazon te verbeteren en mos te bestrijden.

Water geven is voor een nieuw gazon heel belangrijk. Toch moet je na een paar weken steeds minder water gaan geven om de grasmat wat af te harden. Als het heel droog weer is dan kun je 2x per week sproeien, maar verwen het gazon niet teveel. Je sproeit met de hand,  je zet een zwenksproeier neer  of je laat een beregeningsinstallatie aan leggen. 

In de herfst is het belangrijk om blad te verwijderen van het gazon. Laat je dit op het gras liggen dan verstikt het. Hark dit met een bladhark weg of gebruik een bladblazer.

Vaak kun je met de grasmaaier niet precies langs de graskanten knippen. Voor een kleine tuin gebruik je dan een graskantenknipper met de hand. Heb je veel grasranden, dan gebruik je een elektrische trimmer. Om strakke graskanten te houden moet je ze een paar keer per jaar steken. Dit doe je met  een graskantensteker of kantenstekerrol.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

SJEnWSWfaZw
Stappenplan voor je gazon
Wellicht ook interessant voor u