Reinigen van het terras
Zeker na de winter heeft je straatwerk wel een opknapbeurt nodig. De tegels zijn glad en vuil en je moet oppassen dat je niet uitglijdt. Tijd voor een schoonmaakbeurt. Neem dan ook de muren, schuttingen en het tuinmeubilair mee, dan ben je alvast klaar voor de zomer.
Handmatig reinigen
De beste en meest milieuvriendelijke manier om straatwerk schoon te houden is: regelmatig vegen. Door goed te vegen krijgen algen, mos en onkruid geen kans op je tegels. Veeg in de winter ook eens de sneeuw van je stoep, dat helpt ook tegen groene aanslag. Met wat strooizout erbij wordt het nog schoner. Met scherp zand schuur je de tegels ook schoon.
Heb je toch groene aanslag en mos, dan kun je de stoep schrobben met een harde borstel. Gebruik een oplossing van soda of biotex, dat gaat nog beter.
Onkruid haal je weg met een voegenkrabber of voegenborstel. Let goed op of de voegenborstel je tegels niet beschadigd.
Spuiten terras
Voordat je het straatwerk gaat spuiten, veeg je eerst blad en losliggend vuil weg. Je kunt op 2 manieren spuiten:
Met een hogedrukreiniger spuit je onder hoge druk de tegels schoon. Je terras knapt er enorm van op en je kunt ook onkruid tussen de tegels wegspuiten. Er zitten ook wat nadelen aan: de druk is zo hoog, dat sommige soorten stenen er poreus van raken en daardoor sneller weer vuil worden. Je hebt ook meer kans op verkleuring. Het geeft een hoop rotzooi en je spuit het zand tussen de tegels weg. Als je de voegen weer inveegt met brekerszand, dan is je straatwerk weer netjes.
Je kunt ook spuiten met een anti groene-aanslagmiddel. Dan blijft de vervuiling langer weg. Je kunt deze speciale middeltjes op alle ondergronden gebruiken, dus ook op je schutting en tuinmeubilair. Spuit alleen als het droog is en de komende 24 uur niet gaat regenen zodat het middel de tijd heeft om in te trekken. Lees voor gebruik goed de aanwijzingen op de verpakking, gebruik een goede drukspuit en draag handschoenen. Als je alleen onkruid in je straatwerk hebt, kun je ook spuiten met een glyfosaathoudend middel. Dit wordt via het blad opgenomen naar de wortels en na een paar weken kun je het gewoon weg vegen. Dit middel is niet werkzaam tegen groene aanslag en matig belastend voor het milieu.
Groene aanslag en mos
Onder groene aanslag verstaan we algen en wieren die een groene waas op je straatwerk, schutting en tuinmeubilair geeft. Ze groeien op schaduwrijke plekken die vaak vochtig zijn. Op een stoep die slecht afwatert of ongelijk ligt, ontstaat ook groene aanslag en mos op de laagste delen.
Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.
Gerelateerde video's
