Persoonlijke bescherming
Werken in de tuin is leuk en geeft voldoening. Soms levert het vuile handen, krassen op je huid en zere knieën op. Dat is minder leuk. Om dit te voorkomen kun je persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, dat voorkomt heel wat ongemakken en ongelukken.
Waarom persoonlijke beschermingsmiddelen?
Als je aan het werk bent is het belangrijk om goed op jezelf en de mensen in je omgeving te letten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker wanneer je met machines werkt. Je wordt moe en daardoor onhandig of je bent er met je hoofd niet bij en dan heb je zo een schram, snijwond of stof in je ogen.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Werkhandschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt ze voor het fijne werk met soepele vingertoppen en grof en sterk voor het zware werk. Andere bieden extra bescherming tegen bijtende stoffen, snijwonden of vocht. Werkhandschoenen hebben een CE-keurmerk met een classificatie die aangeeft welke specifieke bescherming de handschoen geeft.
Gehoorbescherming is belangrijk als je met machines werkt die lawaai maken. Denk hierbij aan een kettingzaag, benzineheggenschaar of bladblazer. Zeker als je lang achter elkaar werkt, kun je beter oordoppen dragen. Er zijn eenvoudige oordoppen die je in je oren stopt, oordoppen die je op maat laat maken of grote oordoppen die je op je hoofd zet.
Een veiligheidsbril is onmisbaar als je gaat zagen, slijpen of schuren. Dan kunnen er splinters of stof in je ogen komen. Zeker als je contactlenzen draagt kan dit heel vervelend zijn. Draag je een bril? Dan is er ook een veiligheidsbril die over je gewone bril heen past.
Je kun niet zonder werkschoenen als je vaak in de tuin werkt. Het is erg fijn om stevige schoenen te dragen die tegen een stootje kunnen, vies mogen worden en waterdicht zijn. Werkschoenen zijn er in 3 classificaties (S1, S2, S3) waarbij S3 voorzien is van een stalen neus, stalen tussenzool, voldoende profiel en de schoen is waterdicht. Er zijn hoge en lage werkschoenen, werklaarzen en werkklompen. Meestal zijn het herenmodellen, maar er zijn ook een paar goede werkschoenen voor dames.
Een stofmasker heb je nodig als je gaat schuren of met isolatiemateriaal werkt. Als je in de zomer een dakplataan of klimop snoeit dan komt daar een soort stof bij vrij die je luchtwegen en ogen erg kan irriteren. Dan is een stofmasker ook een uitkomst. Stofmaskers zijn er in soorten, maten en verschillende beschermingsklassen.
Als je met een kettingzaag aan het werk gaat dan kun je niet zonder veiligheidshelm. Dit is een helm voorzien van oordoppen en vizier voor maximale veiligheid. Met een bosmaaier kun je deze veiligheidshelm ook maar beter dragen. Er zijn ook standaard veiligheidshelmen die je bijvoorbeeld op een bouwterrein gebruikt.
Een speciale zaagbroek draag je bij het werken met een kettingzaag of bosmaaier met een messenkop. De zaagbroek is gemaakt van een bijzondere stof die uit 1 draad geweven is. Als je met een ketting in je been dreigt te zagen dan loopt die ketting vast in de draad en stopt op tijd.
Zaaglaarzen zijn extra veilig als je vaak met een kettingzaag werkt. Het zijn werklaarzen waarvan de bovenkant van de voet is voorzien van een ondoordringbare laag zodat je niet in je voeten kunt zagen.
Kniebescherming is onmisbaar voor stratenmakers, maar als je vaak op je knieën in de tuin zit dan zijn knielappen ook heel fijn. Je bindt ze om je knieën of integreert ze in je werkbroek. Een kniekussen maakt werken in de tuin ook gemakkelijker.
Werken met machines
Een kettingzaag, maaimachine, heggenschaar en bosmaaier zijn handige gereedschappen in de tuin. Hoe meer vermogen de machine des te meer geweld. Let goed op als je aan het werk bent, blijf veilig werken en bespaar niet op beschermingsmiddelen.
Houd rekening met je omgeving
Houd rekening met andere mensen in je buurt, die hebben misschien ook gehoorbescherming nodig als jij veel lawaai maakt. Waarschuw ze voor rondvliegende splinters en vallende takken.