Heb je wel eens gedacht aan het beginnen van een moestuin? Het is ontzettend leuk om je eigen plantjes te zien groeien en uiteindelijk zelf op te eten! Het is heel gezond en de groenten heeft ook veel meer smaak!  Ook is het heel leuk om hier met je kinderen mee aan de slag te zijn. Ik laat je stap voor stap zien hoe je hiermee begint!

Stap 1: Zoek de juiste plek uit

Leg je moestuin aan op een plek waar de zon een flink deel van de dag te vinden is, zo’n 6-8 uur. Het liefst beschermd tegen wind door bijvoorbeeld een haag. Een rij struiken of haag is beter dan een schutting, omdat de wind dan wordt gebroken. Ook gaan er in en onder een haag allerlei vogels en andere dieren leven, die insecten en andere plaagdieren bij de groenten wegvangen.

Stap 2: Kies je soort moestuin

Je kunt natuurlijk zo de grond in gaan, maar je kunt ook kiezen voor een verhoogde moestuinbak of zelfs een kas. Ook als je een kleine buitenruimte hebt kun je plantjes kweken. Dat kan bijvoorbeeld in zo’n moestuinbak.

Stap 3: Maak de grond gereed

Vul de bak met Moestuingrond. In de Moestuingrond zit voeding waarmee je de 1e  paar weken voldoende voeding geeft aan je planten. Zorg er daarna voor dat je de grond en planten regelmatig bemest. 1x per 2 weken is ideaal.

Tip: kijk altijd goed naar de dosering op de verpakking om niet over te bemesten.

Wil je een moestuin in de grond gaan maken? Begin dan met het gras of onkruid weg te halen. Spit dan de bodem goed om en verwijder alle wortelonkruiden en ander afval. Verder kun je een hark en schoffel gebruiken om de grond open te houden. De bodem kun je verbeteren door hier moestuingrond aan toe te voegen.

Stap 4: Kies je gewassen

Als je begint met je eigen moestuin kun je heel goed beginnen met kant en klare groenteplantjes. Koop een leuke mix van soorten; zoals sla, kool, bietjes en prei. Deze zijn niet moeilijk om te telen. Als je wat meer ervaring krijgt en plezier in moestuinieren, kun je ook je eigen groenteplanten gaan kweken vanuit zaadjes. Hier kan je al in januari mee beginnen door de zaadjes in een kweekbakje voor te kweken. Dat zijn van die bakjes die je op de vensterbak kunt zetten. Zodra het voorjaar wordt en warm genoeg is, kun je je eigen gekweekte groenteplanten in de moestuin planten.

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - Insecten - 2 kg

Welkoop

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - Insecten - 2 kg

4.49
Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

Welkoop

Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

6.99
CJ Wildlife Berken - Nestkast - 32mm

CJ Wildlife

CJ Wildlife Berken - Nestkast - 32mm

8.95

Stap 5: Planten

Zaaien en planten kan niet snel misgaan: gewoon de aanwijzing op het zakje zaad goed lezen, dan weet je zeker dat je de juiste diepte, afstand en in de juist periode je zaadjes of plantjes in de grond doet. 

Tip: let op er kan nog tot eind april nachtvorst voorkomen, dek dan ’s nachts bij kans op nachtvorst de jonge plantjes af met fleece doek om vorstschade te voorkomen.

 

Veel succes en plezier!

Ook leuk om te lezen