Na de winter kan je gazon wel wat aandacht gebruiken. Vaak bevat het mos, kale of gele plekken en zit er onkruid in. Ik leg je uit hoe je je gazon stap voor stap weer helemaal klaar krijgt voor het voorjaar!

Stap 1: Maaien

Is je gazon nog wat doorgegroeid na je laatste maaibeurt in het najaar? Begin dan hiermee. Is het nog kort genoeg, dan kun je beginnen met verticuteren.

Stap 2: Verticuteren

Verticuteren doe je 2 keer per jaar en is een ingrijpende klus. Het gazon ziet er even gehavend uit, maar komt daarna prachtig terug. Met verticuteren verwijder je mos en plantenresten. Dit kun je doen met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Als je een flink oppervlakte moet verticuteren dan is het met de hand een pittige klus, kies in dat geval voor de machine. Wil je deze niet het hele jaar in de schuur hebben staan? Dan kun je bij alle Welkoop winkels een professionele verticuteermachine huren. Hier lees je alles over hoe je verticuteren aanpakt.

Stap 3: Zaaien

Nu je geverticuteerd hebt, zie je dat er kale plekken in het gazon zijn. Daar zat eerst mos of dood gras. Dit moet je opnieuw inzaaien evenals al bestaande kale plekken. Kies hiervoor graszaad dat snel ontkiemt, bijvoorbeeld de Welkoop gazonreparatie. Wil je extra stevig gras? Kies dan voor Speelgazon.

Stap 4: Bekalken en bemesten

Je gazon heeft honger! Met kalk en mest geef je je gazon de voedingsstoffen om het gras(zaad) te laten groeien. Hierdoor krijg je een mooie dichte grasmat waardoor mos en onkruid minder kans maken. Dit is dus een essentiële stap om je gazon er weer bovenop te helpen.

Begin met kalken. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt. Daardoor is het beter is staat de meststoffen op te nemen. Om er zeker van te zijn dat zowel de kalk- als de meststof goed hun werk doen adviseer ik je om tussen het moment van kalken en bemesten ongeveer 4 weken aan te houden. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten kalk, waarbij je meststoffen kort na het bekalken kunt strooien. Bij het ECOstyle Gazon-AZ (start-sprint-finish) concept dat exclusief bij Welkoop te verkrijgen is, is het zelfs mogelijk om dezelfde dag kalk- en meststof te strooien.

Mesten en bekalken kun je met de hand doen of met de strooiwagen.

AZstyle Graszaad Start - Graszaad - 1 kg

ECOstyle

AZstyle Graszaad Start - Graszaad - 1 kg

20.49
Welkoop Onkruidbezem - Onkruid- & Voegenborstels - Ikape - 150 cm

Welkoop

Welkoop Onkruidbezem - Onkruid- & Voegenborstels - Ikape - 150 cm

13.99
ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 20 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 20 kg

14.95
Elho Green Basics - Regenton - Zwart - 200 L

Elho

Elho Green Basics - Regenton - Zwart - 200 L

139.00

Stap 5: Bewateren

Als je regen verwacht hoef je dit niet te doen, maar verwacht je dit niet dan is het goed om het gazon te bewateren. Zo zorg je ervoor dat de grasmat door kan groeien en steviger wordt én kunnen de werkzame stoffen van de mest en kalk loskomen en in de bodem trekken.