Verzorging

Verzorg je konijn goed. Borstel zijn vacht en verwijder klitten. Zorg ook dat zijn hok altijd schoon is. Geef hem hooi zodat zijn tanden slijten en laat zijn nagels regelmatig knippen.

Vacht

Borstel je konijn elke week zodat hij zijn oude haren verliest. Zeker langharige konijnen moet je vaak borstelen. Zo houd je zijn vacht mooi en lekker zacht. Het is ook goed voor zijn bloedsomloop. Er zijn verschillende borstels en kammen. Zitten er klitten in zijn vacht? Knip die er dan voorzichtig uit.

Je konijn wast zijn vacht zelf en verliest vieze plekken in de rui.

Houd het hok goed schoon. In de zomer kan je konijn vies worden door stro dat hij opgraaft voor verkoeling. Was je konijn alleen als hij echt heel vies is. Maar houd zijn achterkant altijd goed schoon. Hier komen vliegen op af die myiasis (madenziekte) veroorzaken.

Gebit

Het is belangrijk om het gebit van je konijn goed te verzorgen. Zijn tanden en kiezen groeien zijn hele leven door. Door het knagen slijten ze en blijven zo op de juiste lengte. 

Geef je konijn daarom altijd genoeg hooi om op te knagen. Want met te lange tanden kan hij niet meer goed eten. De dierenarts kan de tanden en kiezen inkorten. Zo voorkom je ook dat zijn maag-darmkanaal verstoord raakt.

Nagels

Ook de nagels van je konijn groeien altijd door. In de natuur blijven ze kort omdat konijnen veel graven. Maar in het hok slijten ze snel niet genoeg. Knip daarom eens in de 2 tot 3 maanden zijn nagels. Hiervoor zijn speciale nagelknippertjes te koop. 

Je konijn vindt het niet fijn als je zijn nagels knipt en zal proberen te vluchten. Rol hem daarom in een handdoek en houd hem met zijn tweeën goed vast. Zorg dat hij rustig wordt en zijn pootje niet wegtrekt.

Let goed op bij het knippen. Vlakbij de teen zit een donker stukje nagel, knip daar niet in. Als je per ongeluk te ver knipt, bloedt het een beetje. Doop de teen dan in een beetje talkpoeder om het bloeden te stoppen. Lukt het niet of vind je het eng? Ga dan naar je dierenarts.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.