Hoe kies je een goede slaapplek voor je kat?

Het korte antwoord: dat doet je kat zelf. Zo eigenwijs is hij wel. Sommige katten vleien zich het liefst in een luxe mand, terwijl anderen genoeg hebben aan een kartonnen doos. Toch kan je hem een handje helpen met een comfortabele slaapplek. In dit artikel lees je waar je op moet letten.


   6 tips voor de beste slaapplek:

 1. Kijk naar het karakter
 2. Warm en zacht
 3. Uitwasbaar
 4. Hoogte en bereikbaarheid
 5. De juiste maat
 6. Bij jou in bed? 

1. Kijk naar het karakter

Katten slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per dag. Met zoveel slaap wil je hem natuurlijk wel een fijn plekje geven. Maar waar zet je die mand nu neer? Kijk naar het karakter van je maatje. Van nature zoeken katten het liefst een beschutte plek. Maar het kan ook zijn dat je kat het liefst de hele dag bij mensen in de buurt is.

Vind dus een slaapplek die voor jouw kat prettig is: 

 • Sociale kat. Jouw kat is het liefst de hele dag in de buurt van mensen. In dat geval kan je jouw kattenmand op een mooie plek in de woonkamer plaatsen. Of ga voor een vensterbankmat - extra leuk als je kat graag uit het raam kijkt. 

 • Teruggetrokken kat. Verstopt jouw kat zich graag? Dan is een tipi of een andere gesloten kattenmand iets voor hem.  Hierin kan hij ongestoord wegdoezelen.

 • Twijfelgeval. Sommige katten zitten hier precies tussenin. Wel in de buurt van mensen, maar toch weer iets beschut. Zij liggen bijvoorbeeld graag op een kussen op een stoel.

Bekijk alle kattenmanden


Denk inside the box. Kartonnen dozen hebben een magische aantrekkingskracht op katten. Extra doos over? Maak ‘m extra comfortabel met een kleedje. Dan kan je kat zich er lekker in verstoppen.


De leukste slaapplekken:
Beeztees Tipi Tent Vigo - Kattenmand - Polyester - Zwart/Wit - 12x9x2 cm

Beeztees

Beeztees Tipi Tent Vigo - Kattenmand - Polyester - Zwart/Wit - 12x9x2 cm

49.95
Beeztees Mogina - Ligbed - Pluche - Grijs - 45x37x17 cm

Beeztees

Beeztees Mogina - Ligbed - Pluche - Grijs - 45x37x17 cm

22.95
Beeztees Blizz Kitten - Vensterbankmat - Pluche - Grijs - 65x27x3 cm

Beeztees

Beeztees Blizz Kitten - Vensterbankmat - Pluche - Grijs - 65x27x3 cm

13.95

2. Warm en zacht

Net zoals mensen houden katten van comfort: een warme en zachte plek om te slapen. Daarom zijn kattenmanden ook vaak gemaakt van pluche of nepbont. Zorg dus voor een comfortabele slaapplek voor je maatje.

Hoe warm een slaapplek moet zijn, hangt ook af van de tijd van het jaar:

 • In de zomer heeft je kat minder behoefte aan warmte. Soms zie je jouw rakker dan ook languit liggen op de (koude) vloer.
 • Richting de winter zoekt je kat meer de warmte op. Hij heeft dan meer behoefte aan een warme, zachte mand. Ook zal hij wat vaker een kussen of deken opzoeken. 

Lekker warm in de winter. Een extra warme plek in de winter? Ga dan voor een radiatorhangmat. Zo geniet je kat van de warmte van de verwarming.


3. Uitwasbaar

Kijk bij de aanschaf of je kattenmand uitwasbaar is. Op het wasvoorschrift zie je op welke temperatuur je de mand kan uitwassen, en of hij in de wasmachine kan. Let erop dat in ieder geval de hoes uitwasbaar is. Was de mand regelmatig uit om de slaapplek van je kat schoon te houden.


4. Hoogte en bereikbaarheid

Katten liggen graag hoog en droog. Zorg daarom ook voor een hoog plekje voor je maatje. Denk aan een krabpaal met meerdere niveaus, of een plankje aan de muur.

Maar ook de bereikbaarheid van de slaapplek is belangrijk. Kittens kunnen nog niet hoog springen. En voor oudere katten kan een te hoge plek ook letterlijk een drempel zijn. Houd dus rekening met de leeftijd en beweeglijkheid van jouw beestje.


Bekijk krabmeubels


5. De juiste maat

Hoe groot moet de kattenmand zijn? Meet het lichaam van je kat op van kop tot staart - en tel hier een paar centimeter bij op. In onze webshop vermelden wij bij iedere kattenmand de maat. Zo weet je direct welke mand geschikt is voor jouw kat. En dat je maatje er lekker comfortabel in kan slapen.


6. Bij jou in bed?

Misschien wel de fijnste slaapplek voor je kat is… jouw bed. Sociale katten zullen er direct op springen, verlegen katten verstoppen zich er liever onder. 

Laat jij je katten wel of niet toe in de slaapkamer? Dat is een keuze die je zelf moet maken. Er is niets schattiger dan je slapende maatje bij jou in de buurt. Maar houd er wel rekening mee dat je kat midden in de nacht erg actief is. Hij wil dan spelen, heeft honger of wil de kamer uit. 

Wat je ook doet, het is belangrijk om consequent te zijn. Laat de slaapkamerdeur altijd open, of juist altijd dicht. Katten hebben geen besef van tijd zoals jij dat hebt, en snappen het niet als ze het ene moment wel en het andere moment niet naar binnen mogen.Bestel online of kom gerust langs

In onze winkel en in de webshop vind je kattenmanden in alle soorten en maten. Weet je niet zeker welke kattenmand voor jouw kat geschikt is? Of twijfel je over de juiste maat? Kom dan gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist staat altijd voor je klaar met advies op maat.

Vind winkel in de buurt