Ik wil geiten of schapen kopen

Geiten en schapen worden ook als hobby gehouden. Het zijn leuke, vrolijke en lieve dieren. Ze hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Koop minimaal twee dieren.

Schapen (Ovis)

Het schaap wordt in Nederland al eeuwenlang gehouden voor zijn wol, melk, vlees en de begrazing of als hobby. Er zijn in Nederland meer dan vijftig verschillende schapenrassen.

Geiten (Capra)

Geiten werden vroeger vaak in plaats van koeien, door arme mensen gehouden. Geiten zijn in staat om zich in sobere omstandigheden heel goed te handhaven en voort te planten. Tegenwoordig is geitenmelk vooral populair vanwege de lichte verteerbaarheid.

Als hobbydier

Heb je genoeg ruimte voor een weitje en stalletje? Dan zijn geiten en/of schapen heel leuke, vrolijke dieren om te houden. Ze zijn de hele dag bezig met eten, lopen en spelen. Als je goed met ze omgaat, worden ze heel aanhankelijk en echte vrienden. Neem minstens twee geiten of schapen, want het zijn gezelschapsdieren. Of houd geiten en schapen samen. Geiten en schapen hebben dagelijks verzorging en aandacht nodig. Zorg daarom tijdens vakanties voor een goede oppas. Het houden van geiten of schapen brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Voer, verzorging, huisvesting en de dierenartskosten lopen snel op. Houd daar rekening mee bij de aanschaf van een geit of schaap.

Een geit of schaap?

Geiten en schapen lijken soms erg op elkaar. Dat komt door de wol en de haren. Een angorageit heeft veel wol en lijkt op een schaap. Het Kameroenschaap lijkt juist op een geit. Aan de vacht is het dus niet altijd goed te zien. Het zijn evenhoevige en ze hebben per voetje twee hoornachtige klauwtjes, net als varkens. De verschillen:

  • Een geit heeft een korte staart die recht omhoog kan staan. Een schaap kan dat niet, die heeft een hangende staart.
  • De geit heeft een sik, al is die bij de mannetjes veel beter zichtbaar dan bij de vrouwtjes, het schaap niet.
  • Geiten hebben sterke geurklieren die schapen niet hebben.

Kleurrijke dwerggeitjes

Dwerggeiten zijn kortharig en geven geen melk. Je houdt ze dus echt als hobby. Dwerggeiten zijn er in veel kleuren zoals wit, karamel, zwart, blauw en bontgevlekt. Het meest zie je de bruine met een zwarte streep over de rug (aalstreep).

Wanneer is een geit een dwerg?

Dwerggeitbokken mogen niet groter zijn dan 60 centimeter en de geiten niet groter dan 55 centimeter. Dat is de schofthoogte. De schoft zit net onder de nek van de geit. Als je vanaf de voorpoot een lijn recht omhoog trekt kom je bij de schoft uit. De kop steekt er dus nog boven uit.

In de winkel vind je al onze producten en geven we je graag persoonlijk advies.